EE: Δεν θα υπάρξουν αρκετά εμβόλια κατά της Covid-19 για όλο τον πληθυσμό της Ένωσης μέχρι το 2022

Μόνο ένα μέρος του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορεί να εμβολιαστεί κατά του νέου κορονοϊού πριν από το 2022, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, καθώς τα εμβόλια που εξασφαλίζει το ευρωπαϊκό μπλοκ ενδέχεται να μην αποδειχθούν αποτελεσματικά ή να μην παρασκευαστούν σε επαρκείς δόσεις.

Η Ένωση των 27, με πληθυσμό 450 εκατομμυρίων, έχει εξασφαλίσει περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο δόσεις πιθανών εμβολίων κατά της Covid-19 από τρεις φαρμακευτικές εταιρείες. Διαπραγματεύεται με άλλες εταιρείες την εκ των προτέρων αγορά ενός ακόμη δισεκατομμυρίου φιαλιδίων.

«Δεν θα υπάρξουν επαρκείς δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 για ολόκληρο τον πληθυσμό πριν από το τέλος του 2021», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε διπλωμάτες κρατών μελών της ΕΕ σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση χθες, ανέφερε στο Reuters ένα άτομο που συμμετείχε στη σύσκεψη.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη δήλωση. Ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο.

Η Επιτροπή είχε τονίσει νωρίτερα ότι τα εμβόλια θα είναι περιορισμένα «κατά τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης», αλλά δεν είχε διευκρινίσει ποτέ πόσο θα διαρκούσε η αρχική φάση.

Μέχρι σήμερα εξακολουθεί να μην υπάρχει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της Covid-19, αλλά τα πρώτα εμβόλια ενδέχεται να είναι διαθέσιμα στις αρχές του επόμενου έτους, είχε αναφέρει νωρίτερα τον Οκτώβριο η Κομισιόν.

Δεδομένης μιας πιθανής περιορισμένης προσφοράς, η Επιτροπή έχει παροτρύνει εδώ και μήνες τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να καταρτίσουν σχέδια εμβολιασμού που θα δίνουν προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες και το απαραίτητο προσωπικό, όπως οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη, οι ηλικιωμένοι τα άτομα με χρόνιες ασθένειες.

Αλλά εκτός από τη συναίνεση για τον εμβολιασμό γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, «δεν υπάρχει κοινή γραμμή για τις άλλες ομάδες», δήλωσε ο αξιωματούχος της Επιτροπής στη χθεσινή συνεδρίαση.

Τον Ιούλιο, ένα κείμενο που συμφωνήθηκε από την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών υπογράμμιζε ότι τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού της Ένωσης θα πρέπει να εμβολιαστεί σε πρώτη φάση.

Ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ θέλουν να εξασφαλίσουν δόσεις για ολόκληρο τον πληθυσμό τους με σκοπό να τις διανείμουν από τα μέσα του 2021.

Ένας τρίτος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτός ο τολμηρός στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν η ΕΕ επιτύχει συμφωνίες εφοδιασμού με τουλάχιστον επτά υποψήφιους για εμβόλια.

Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει δόσεις πιθανών εμβολίων που αναπτύσσονται από την AstraZeneca, την Sanofi και την Johnson & Johnson. Ανέφερε επίσης ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Moderna, την Pfizer και την CureVac.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:00

Τελευταιες Ειδησεις

18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε περιοχές της Λευκωσίας - Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
16:33
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 18/3/2024
16:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η επικράτηση του Πούτιν στις εκλογές βασίστηκε στον εκφοβισμό
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.