Μπορέλ: Η Τουρκία εξέλαβε την προσφορά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίο ως «απειλή»

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία εξέλαβε ως "απειλή" την προσφορά που της έκανε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πριν από δύο εβδομάδες, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας σήμερα στη γαλλική εφημέριδα Le Monde.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από την εφημερίδα για το πώς βλέπει "τη σχέση με μια σειρά σημαντικών παικτών του κόσμου, και ιδίως με την Τουρκία, για την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμφίβολα θα πρέπει να συζητήσει ξανά την Πέμπτη και την Παρασκευή", ο Ύπατος Εκπρόσωπος απάντησε ότι "έχει πολλές διαστάσεις. Το Συμβούλιο αποφάσισε πρόσφατα να τείνει το χέρι στην Τουρκία και να της προσφέρει μια εποικοδομητική προσέγγιση για να αποφευχθεί η αντιπαράθεση. Ο `ισολογισμός` πρέπει να καταρτιστεί στο τέλος του έτους. Της Άγκυρας δεν της άρεσε και το εξέλαβε ως απειλή, αλλά ξεκίνησε διάλογο με την Ελλάδα σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων".

Επιπλέον ερωτηθείς σχετικά με το ότι "τα τελευταία μηνύματα που έστειλε η Τουρκία είναι αρνητικά, με την επιστροφή ενός σκάφους γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και το άνοιγμα της παραλίας στο Βαρώσι, από την οποία είχαν εκδιωχθεί οι Ελληνοκύπριοι πριν από σαράντα έξι χρόνια" και για το αν περιμένει νέες απειλές στο μεταναστευτικό, ο Ζοζέπ Μπορέλ απαντά ότι "η Τουρκία δεν θέλει πλέον να προσελκύει τους μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη. Τα χρήματα που πληρώνει η Ευρώπη πηγαίνουν, ας θυμόμαστε, σε αυτούς τους μετανάστες, όχι στις τουρκικές αρχές".

Η Άγκυρα, συνέχισε "κάνει γνωστά αιτήματα: αναθεώρηση των συμφωνιών τελωνειακής ένωσης, θεωρήσεις και, φυσικά, προοπτική ένταξης. Η σχέση μας έχει προφανώς καταστραφεί από τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα της χώρας, αλλά η προσέγγισή μας στη σχέση γειτονίας θα πρέπει να εξετάσει πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής των υδάτων της Ανατολικής Μεσογείου, ένα πρόβλημα που περιπλέκεται από την παρουσία πόρων φυσικού αερίου. Το Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει ποια θα είναι τελικά η πολιτική, σε συνεργασία με την Κομισιόν, η οποία διαχειρίζεται τομείς όπως το εμπόριο, η διεύρυνση, η γειτονιά κ.λπ."

Πηγή:   ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:16

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.