Δένδιας: Δεν λάβαμε από ΕΕ όλη την αλληλεγγύη που θα προσδοκούσαμε

Τη θέση ότι η Ελλάδα δεν έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση όλη την αλληλεγγύη που θα προσδοκούσε, κατά τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο Φόρουμ Globsec 2020, στη Μπρατισλάβα, όπου συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα «Η παγκόσμια ηγεσία της ΕΕ στην εποχή μετά τον κορονοϊό».

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η ΕΕ δεν έχει φτάσει στο σημείο διαμόρφωσης μιας κοινής προσέγγισης των προκλήσεων που αναφύονται στην περιφέρειά της, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να «έχει αισθανθεί μόνη σε πολλές περιπτώσεις», όπως είπε.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε ένα σημείο όπου να έχουμε μια κοινή εξωτερική πολιτική, μια κοινή πολιτική ασφάλειας, καθώς και τη βασική κατανόηση ότι πρέπει να προασπίσουμε τις αξίες μας όχι μόνο με ήπιο τρόπο, αλλά και με σκληρό τρόπο, αν χρειαστεί», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στην περίπτωση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, σχολιάζοντας την επιφυλακτικότητα της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις. «Υπάρχει η πρόσφατη εμπειρία στην Κύπρο, με τις κυρώσεις που ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία να επιβληθούν στην Τουρκία για κάτι που ήταν καταφανώς μια παράνομη παραβίαση στα χωρικά της ύδατα, καθώς και για άλλες τεράστιες προκλήσεις εναντίον ενός κράτους-μέλους της ΕΕ. Κι όμως, η ΕΕ ήταν εξαιρετικά διστακτική στο να επιβάλει κυρώσεις για κάτι που ήταν μια ξεκάθαρη περίπτωση», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Ωστόσο, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ΕΕ θα κατορθώσει να φτάσει στο επιθυμητό σημείο, καθώς ο ιστορικός χρόνος ύπαρξής της είναι σχετικά μικρός. «Η ΕΕ είναι ένα σχέδιο υπό διαμόρφωση», «είναι ένα νέο πείραμα που αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο υπερήφανα επιτεύγματα στην ανθρώπινη ιστορία», υποστήριξε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι «προκλήσεις δεν μπορούν να τεθούν σε αναμονή».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:23

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
18:00
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης
14:53
Νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
13:33
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.