Στέλλα Κυριακίδου: Σοβαρές επιπτώσεις αλλά και ευκαιρίες από την πανδημία Covid-19

Στις σοβαρές επιπτώσεις αλλά και τις ευκαιρίες που επέφερε ο πανδημία του Covid-19 αναφέρθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, σε διαδικτυακή ομιλία της στο Cyprus Forum.

Σημειώνοντας ότι μέσα από την κρίση έρχεται η ευκαιρία για αλλαγή, η κ. Κυριακίδου είπε ότι αργότερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας στο φιλόδοξο πρόγραμμα EU4 Health. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή μεγαλύτερου ρόλου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την προετοιμασία και τον μετριασμό των απειλών και των πανδημιών για την υγεία.

Είπε επίσης ότι θα υλοποιηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο για τον καρκίνο για την καταπολέμηση του καρκίνου και τη νέα φαρμακευτική στρατηγική έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.


«Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη στην υγεία και περισσότερη υγεία σε όλες τις πολιτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Αναφέρθηκε επίσης στις διαδικασίες για την εξασφάλιση ενός ασφαλούς, αποτελεσματικού και καθολικά προσβάσιμου εμβολίου κατά του COVID-19.

Η στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια, είπε, στοχεύει στη συγκέντρωση των πόρων της Ευρώπης για τη μεγιστοποίηση της πιθανότητας επιτυχίας. Επιτρέπει, σημείωσε, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαπραγματευτεί εκ των προτέρων συμφωνίες αγοράς με κατασκευαστές εμβολίων για λογαριασμό των χωρών της ΕΕ. Θα επιτρέψει επίσης στα κράτη - μέλη να δωρίσουν δεσμευμένες δόσεις σε χώρες με χαμηλότερο και μεσαίο εισόδημα αλλού στον κόσμο.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόοδο που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι, σημειώνοντας ότι η πρώτη συμφωνία προαγοράς υπεγράφη με την AstraZeneca και η δεύτερη με τη Sanofi, ενώ ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με άλλες τέσσερεις εταιρείες. Στόχος, ανέφερε να διασφαλιστεί ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προκειμένου να αυξηθεί η πιθανότητα εξεύρεσης ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου.

Η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι η έκτακτη ανάγκη που προέκυψε από την πανδημία του Covid-19 άλλαξε τις ισορροπίες, με τις χώρες να καλούνται με κάθε τρόπο να προστατεύσουν τους πολίτες τους, την ώρα που ζωτικά φάρμακα και ο ιατρικός εξοπλισμός είχαν ήδη τελειώσει ενώ οι αλυσίδες εφοδιασμού είχαν ήδη διαλυθεί. Η αναγκαιότητα συντονισμού εντός ΕΕ υπήρξε πιο αναγκαία από ποτέ, ανέφερε.

«Καθ `όλη τη διάρκεια της κρίσης, η Επιτροπή ένωσε τις κυβερνήσεις, τα ενδιαφερόμενα μέρη και τη φαρμακευτική βιομηχανία για να βοηθήσει τα κράτη - μέλη να προετοιμαστούν και να ανταποκριθούν στον ιό», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Υγείας συναντώνται τακτικά για ανταλλαγή απόψεων και προτεραιοτήτων.

Είπε ότι δημιουργήθηκαν "πράσινες λωρίδες" για να διασφαλιστεί ότι τα εμπορεύματα θα συνεχίσουν να διακινούνται με τα lockdowns και υπήρξε συνεργασία με τους μη Ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους για την αντιμετώπιση των απαγορεύσεων εξαγωγής και τη διασφάλιση της συνεχούς προσφοράς ζωτικών φαρμακευτικών προϊόντων.

Επίσης ξεκίνησαν κοινές πρωτοβουλίες προμηθειών, επιτρέποντας στα κράτη - μέλη να έχουν πρόσβαση σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας, αναπνευστήρες και εργαστηριακές προμήθειες και φάρμακα εντατικής θεραπείας.

Μέσω του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης, η Επιτροπή αγόρασε εκατομμύρια μάσκες για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και 30.000 σεμινάρια χρήσης για το Remdesivir.

Αυτά, είπε, έχουν διανεμηθεί αναλογικά σε όλη την Ευρώπη - συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου - για να εξασφαλιστεί δίκαιη πρόσβαση και διαθεσιμότητα.

Πρόσθεσε ότι το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκη επέτρεψε επίσης τη μεταφορά ιατρικών προμηθειών μέσω - SURE - για την παροχή προσωρινής στήριξης στα κράτη μέλη και για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας που συνδέονται με την κρίση.

Μέσω αυτού, ανέφερε, η Κύπρος θα λάβει δάνεια 497 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων εργασίας και μέτρων για τον μετριασμό των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:27

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.