Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%AM, %23 %410 %2020 %11:%Σεπ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο δεύτερου lockdown προειδοποιεί ο Βρετανός Υπ. Εξωτερικών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ενός δεύτερου καθολικού lockdown στη Βρετανία ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, μετά από τα αυστηρότερα μέτρα που εξήγγειλε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Μιλώντας στο Sky News ο κ. Ράαμπ είπε ότι μία δεύτερη γενική απαγόρευση των μη αναγκαίων κοινωνικών επαφών και οικονομικής δραστηριότητας «δεν μπορεί να αποκλειστεί», σημειώνοντας πάντως ότι η κυβέρνηση «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για το αποφύγουμε αυτό».

Σε άλλη συνέντευξή του, στο BBC, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η ελπίδα είναι πως με την τήρηση των νέων μέτρων δε θα χρειαστεί αυστηροποίησή τους μέσα στο χειμώνα, ούτως ώστε να μην επηρεαστούν περαιτέρω οι χριστουγεννιάτικες διακοπές των πολιτών.

Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον ανακοίνωσε ότι όποιος μπορεί πρέπει να εργάζεται από το σπίτι, ότι από την Πέμπτη παμπ, μπαρ και εστιατόρια στην Αγγλία θα κλείνουν στις 10 τη νύχτα, καθώς και υποχρέωση χρήσης καλύμματος προσώπου σε ταξί και από το προσωπικό σε λιανική και εστίαση, όπως και από πελάτες που δεν κάθονται σε τραπέζι, με διπλασιασμό του αρχικού προστίμου σε 200 λίρες.

Επίσης, το όριο των καλεσμένων σε γάμους μειώνεται σε 15, ενώ ο κανόνας που απαγορεύει συναθροίσεις άνω των έξι ατόμων θα καλύπτει πλέον και αθλητικές δραστηριότητες σε κλειστό χώρο.

Ο κ. Τζόνσον είπε ότι τα μέτρα ίσως χρειαστούν για περίοδο έξι μηνών και ότι για την επιβολή τους θα μπορεί να χρησιμοποιείται και ο στρατός, όπου χρειάζεται.

Πάντως επιστήμονες δηλώνουν ότι τα μέτρα δεν επαρκούν. Το μέλος της επιστημονικής επιτροπής SAGE που συμβουλεύει την κυβέρνηση καθηγητής Τζον Έντμουντς δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι η χώρα «δεν έχει μάθει από τα λάθη της» αναφερόμενος στην καθυστέρηση λήψης μέτρων το Μάρτιο. 

Από την άλλη πλευρά, Συντηρητικοί βουλευτές έχουν διατυπώσει δημοσίως την αντίθεσή τους με τα μέτρα διότι «περιορίζουν τις ατομικές ελευθερίες».

Στη Σκωτία και στη Βόρεια Ιρλανδία ισχύει και απαγόρευση επισκέψεων σε σπίτια, αν και στη Βόρεια Ιρλανδία δεν έχει επιβληθεί περιορισμένο ωράριο στην εστίαση.

Πηγή: ΚΥΠΕ