Βρετανία: Σε «κρίσιμο σημείο» της πανδημίας

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο «κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση» και η χώρα βρίσκεται «σε κρίσιμο σημείο της πανδημίας», δήλωσε αργά την Κυριακή ο αρχίατρος της Αγγλίας καθηγητής Κρις Γουίτι.

Η δήλωση συνόδευσε την ανακοίνωση ότι εντός της Δευτέρας ο καθηγητής και ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς θα προβούν σε έκτακτη ενημέρωση μέσω τηλεόρασης για τα νεότερα δεδομένα του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο επιστήμονες θα εξηγήσουν πώς διασπείρεται αυτή τη στιγμή ο ιός και θα εκθέσουν «δυνητικά σενάρια» για την πορεία της πανδημίας τους ερχόμενους μήνες.

Δε θα πλαισιώνονται από τον Πρωθυπουργό της χώρας Μπόρις Τζόνσον όπως συνήθως, ούτε από κάποιον Υπουργό και δε θα δεχθούν ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Ο κ. Τζόνσον αναμένεται να παραθέσει συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας ενδεχομένως πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Νωρίτερα την Κυριακή ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είχε προειδοποιήσει με δηλώσεις του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε «σημείο καμπής» ως προς τη διασπορά κορωνοϊού και ότι ίσως χρειαστούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Η χώρα κατέγραψε 3.899 νέα κρούσματα του κορωνοϊού την Κυριακή, λιγότερα μεν από τα 4.422 του Σαββάτου, αλλά ακόμα πολύ ανησυχητικά ως αριθμός.

«Έχουμε μια επιλογή και η επιλογή είναι αν όλοι ακολουθούν τους κανόνες και τίθενται σε αυτο-απομόνωση εφόσον πρέπει να το κάνουν, αν ακολουθούν τον κανόνα των έξι που είναι πραγματικά απλός και ξεκάθαρος, καθώς και τα βασικά, χέρια, πρόσωπο και απόσταση, τότε μπορούμε να αποφύγουμε περαιτέρω μέτρα», είπε ο κ. Χάνκοκ.

Οι δηλώσεις του έγιναν ενώ στην Ντάουνινγκ Στριτ πραγματοποιούνταν συσκέψεις για εξέταση πιθανών νέων μέτρων.

Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως όποιος παραβιάζει την υποχρέωση καραντίνας μετά από θετική διάγνωση ή μετά από ενημέρωση του προγράμματος ιχνηλάτησης ότι έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, θα αντιμετωπίζει χρηματικό πρόστιμο που θα αρχίζει από χίλιες λίρες και θα φτάνει έως και τις 10.000 λίρες σε περίπτωση νέας παράβασης.

Ο Δήμαρχος Λονδίνου Σαντίκ Καν προέτρεψε την κυβέρνηση να θεσπίσει αυστηρά μέτρα για την πρωτεύουσα άμεσα, καθώς καταγράφεται τοπική αύξηση των κρουσμάτων και της τιμής R του ρυθμού διασποράς του κορωνοϊού. Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι παμπ πρέπει να κλείνουν στις 10 τη νύχτα, όπως σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

Ο κ. Χάνκοκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθεί ξανά από τους κατοίκους του Λονδίνου να εργάζονται από το σπίτι αν αυτό είναι δυνατό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:41

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.