Η Κομισιόν θα χρηματοδοτήσει αγορά εξοπλισμού πλασμαφαίρεσης

Η Κομισιόν, ανακοίνωσε σήμερα ότι προσκάλεσε περισσότερες από 200 υπηρεσίες συλλογής αίματος σε ολόκληρη την ΕΕ να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης για την αγορά εξοπλισμού πλασμαφαίρεσης, δηλαδή εξοπλισμού που λαμβάνει πλάσμα από δότες, με στόχο να υποστηρίξει τη θεραπεία νέων ασθενών με COVID-19 χρησιμοποιώντας πλάσμα από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από COVID-19.

Αυτή η ενέργεια αποτελεί μέρος του Μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης (ESI) και οι επιχορηγήσεις θα παρέχονται σε δημόσιες και ΜΚΟ υπηρεσίες συλλογής αίματος που έχουν άδεια να συλλέγουν πλάσμα.

Η πρόσκληση ισχύει για ένα μήνα και έχει προϋπολογισμό 40 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται μέσω του Μέσου υποστήριξης έκτακτης ανάγκης. Η κατανομή των επιχορηγήσεων θα γίνει σύμφωνα με τις ανάγκες που εκφράζουν οι υπηρεσίες συλλογής αίματος των κρατών μελών

Ο προϋπολογισμός θα υποστηρίξει την αγορά ορισμένων μηχανημάτων πλασμαφαίρεσης και συναφούς εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων κιτ συλλογής, εγκαταστάσεις αποθήκευσης, τον έλεγχο και τον χαρακτηρισμό πλάσματος και οργανωτικών προγραμμάτων.

Η Στέλλα Κυριακίδου Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά ότι το πλάσμα από ασθενείς που έχουν αναρρώσει θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τον COVID-19. "Με τη χρηματοδότηση που προτείνουμε σήμερα, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα στη συλλογή πλάσματος και καλώ όλους τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς για να το χρησιμοποιήσουν", ανέφερε.

"Θα συνεχίσουμε να διερευνούμε όλες τις πιθανές επιλογές για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της πρόσβασης σε ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για το COVID-19 για την προστασία των πολιτών μας. Αυτό παραμένει ο πρωταρχικός μας στόχος τις επόμενες εβδομάδες και μήνες", τόνισε η Επίτροπος.

Σύμφωνα με την Κομσιόν, η θεραπεία συνίσταται στη μετάγγιση πλάσματος ανάρρωσης σε άρρωστους ασθενείς για να ενισχύσουν την ανοσία και την ικανότητά τους να καταπολεμήσουν την ασθένεια. Η μετάγγιση πλάσματος χρησιμοποιείται επίσης για παραγωγή ανοσοσφαιρίνης ως βραχυπρόθεσμη εναλλακτική λύση έναντι των εμβολίων. Αυτό το προϊόν χορηγείται ως προφυλακτική ένεση σε ασθενείς, ευάλωτα άτομα και εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη ή ως θεραπεία. Η αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών διερευνάται παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου ενός ερευνητικού έργου της ΕΕ που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα.

H Kομισιόν σημειώνει ότι προς το παρόν, σχεδόν το 75% του πλάσματος που συλλέγεται από δημόσιες υπηρεσίες αίματος και τον Ερυθρό Σταυρό γίνεται μέσω δωρεών πλήρους αίματος, από το οποίο διαχωρίζεται το πλάσμα. Αυτή είναι μια πολύ λιγότερο αποτελεσματική μέθοδος συλλογής σε σύγκριση με την πλασμαφαίρεση - μια διαδικασία όπου το πλάσμα λαμβάνεται από τον δότη ενώ τα άλλα συστατικά του αίματος επιστρέφονται. Σε περίπτωση πλασμαφαίρεσης, οι δότες μπορούν να δώσουν μεγαλύτερους όγκους πλάσματος ταυτόχρονα και μπορούν να κάνουν δωρεά μία φορά κάθε 2 εβδομάδες σε σύγκριση με μία φορά κάθε 3-4 μήνες για δότες αίματος. Επιπλέον, οι "σούπερ δότες" - δότες των οποίων το πλάσμα είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντισώματα - μπορούν να κληθούν να κάνουν δωρεές πολλές φορές για μια περίοδο μηνών, αναφέρει η Κομισιόν.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:45

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.