Πλήρη αλληλεγγύη προς Κύπρο και Ελλάδα εκφράζει ο Μακρόν

«Είναι απαράδεκτο ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ να παραβιάζεται ή να απειλείται», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τονίζοντας πως αυτοί που συμβάλλουν σε αυτό, πρέπει να υποστούν κυρώσεις, τις οποίες θα στηρίξει και η Γαλλία.

Κατά τις δηλώσεις του υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στα Ηλύσια Πεδία, για τη σημερινή τους συνάντηση, ο Πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα έναντι της παραβίασης της κυριαρχιας τους από την Τουρκία.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εξήρε στις δικές του δηλώσεις πριν από τη συνάντηση τον ηγετικό ρόλο του ιδίου του Εμανουέλ Μακρόν αλλά και της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΕΕ, τονίζοντας πως η Γαλλία αναδεικνύεται ως μια χώρα σταθερότητας και ασφάλειας τόσο στην Μεσόγειο όσο και στην ΕΕ. Παράλληλα, εξέφρασε τις προσωπικές του ευχαριστίες αλλά και του κυπριακού λαού, για το ενδιαφέρον και τη σταθερή θέση της Γαλλίας σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Μακρόν, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι εταίροι εργάστηκαν για μια κυρίαρχη Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη στο Παρίσι δεικνύει τη σημασία για όλους τους Ευρωπαίους, για την κυριαρχία μας, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημείωσε ότι «πραγματικά σε αυτό το μέρος της Μεσογείου που είναι ζωτικής σημασίας για μας, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφαλείας είναι σήμερα σημαντικά». Είπε ακόμα «θα ήταν πολύ σοβαρό λάθος αν αφήναμε τα ζητήματα της ασφάλειας μας στα χέρια άλλων παικτών, αυτό δεν είναι μια επιλογή για την Ευρώπη και είναι κάτι το οποίο η Γαλλία δεν θα αφήσει να γίνει», ανέφερε.

Εξέφρασε για μια ακόμη φορά την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα, απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. «Είναι απαράδεκτο ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ να παραβιάζεται ή να απειλείται. Αυτοί που συμβάλλουν σε αυτό πρέπει να υποστούν κυρώσεις, και μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξη της Γαλλίας επ΄ αυτού», τόνισε, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να προασπίσει την κυριαρχία της με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

«Πρόκειται για το ίδιο διακύβευμα που έχουμε στη Λιβύη, όπου δεν μπορούμε και εδώ να αφήσουμε άλλες δυνάμεις, οποιεσδήποτε και να είναι, να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων», είπε και σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να μελετήσει τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στη Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος Μακρόν κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συμμετάσχει στη Σύνοδο των MED7 που θα γίνει στο Παρίσι, όπως είπε, περί το τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου.

Πρόσθεσε ότι οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Γαλλίας είναι εξαιρετικές και μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω, ιδιαίτερα στον τομέα της Γαλλοφωνίας, της οικονομικής συνεργασίας, σημειώνοντας ότι «είναι ο τομέας της στρατηγικής που εδραιώνει τη σχέση μας και θέλω να ευχαριστήσω τους Κύπριους για την εξαίρετη φιλοξενία που παρέχουν προς τον στόλο μας ο οποίος πραγματοποίησε πέραν των 20 επισκέψεων φέτος».

Τέλος είπε ότι «μπορείτε να υπολογίζετε στην πλήρη στήριξη της Γαλλίας και είμαστε στο πλευρό σας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε αρχικά τις θερμές του ευχαριστίες για τη σημερινή συνάντηση που ήταν ένα αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του κ. Μακρόν. Είπε, απευθυνόμενος στον ίδιο τον κ. Μακρόν, πως είχαν την ευκαιρία να ζήσουν τέσσερις μέρες και τέσσερα βράδια (κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) πολύ δύσκολα, «αλλά χάρη στην πρωτοβουλία που ανέλαβες, χάρη στην γενναιότητα που επέδειξες σε συνεργασία με την Καγκελάριο Μέρκελ, έγινε κατορθωτό να επικοινωνούμε σαν Ευρωπαίοι επιτέλους για άλλη μια φορά, να ζήσουμε στιγμές επιτυχίας κι ευτυχίας γιατί κατορθώσαμε μέσα από πρωτοβουλίες και συμβιβασμούς να φύγουμε σχεδόν όλοι ικανοποιημένοι».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αυτό που σημειώνει με ιδιαίτερη ικανοποίηση είναι το γεγονός ότι ο ρόλος του κ. Μακρόν δεν περιορίζεται στις ηγετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει μέσα στην Ευρώπη αλλά εκτείνεται και αναδεικνύει τη Γαλλία ως μια χώρα πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Μεσόγειο, εκεί όπου δυστυχώς απουσιάζει η Ευρώπη.

«Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη που θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες τόσο του ιδίου όσο και του κυπριακού λαού για το ενδιαφέρον και την σταθερή, πάντοτε, θέση της Γαλλίας όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος», είπε.

Σημείωσε πως αυτό που θέλει ιδιαίτερα να ευχαριστήσει τον Γάλλο Πρόεδρο είναι για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει έτσι ώστε επιτέλους η Μεσόγειος να μην είναι μια περιοχή υπό τον έλεγχο είτε της Τουρκίας είτε άλλων δυνάμεων και όχι της Ευρώπης. Οι πρωτοβουλίες αυτές, τόνισε, αναδεικνύουν ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Ευρώπης, να μην περιορίζεται δηλαδή σε διακηρύξεις αλλά μέσα από πρωτοβουλίες να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και να συμπαραστέκεται σε κράτη μέλη.

«Αυτά που καταγράφονται ετούτες τις μέρες και τους προηγούμενους μήνες, η παραβίαση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι απειλή για εποικισμό της Αμμοχώστου, τα όσα διαδραματίζονται ή έχουν διαδραματιστεί στη Συρία, στο Ιράκ, τούτες τις μέρες και τούτες τις ώρες στην Ελλάδα αλλά και ιδιαίτερα στην Λιβύη, καταδεικνύουν πόσο υπάρχει ένα κενό από πλευράς Ευρώπης αλλά και πόσο μέσα από τις πρωτοβουλίες σου αναπληρούται μια ακτίδα ελπίδας που τρέφουν οι ευρωπαϊκοί λαοί και ιδιαίτερα οι χώρες που επηρεάζονται από τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ευρώπη», είπε.

Ο κ. Αναστασιάδης, αναφερόμενος στη συνάντηση τους, είπε πως θα δουν πώς εμβαθύνονται περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις, οι οποίες είναι άριστες με βάση την γαλλοκυπριακή στρατηγική ατζέντα που υπογράφηκε το 2016, πώς εμβαθύνονται περαιτέρω οι οικονομικές σχέσεις, οι πολιτισμικές σχέσεις αλλά ιδιαίτερα η αμυντική συνεργασία. Διαβεβαίωσε τον Γάλλο Πρόεδρο ότι η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη χώρα σε ότι αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνο.

«Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από την Συρία, βοηθήσαμε πολλές κρίσεις στην Μέση Ανατολή όπως στην περίπτωση του Λιβάνου και ενδεχόμενα να χρειαστεί να ξανασυμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό το επιτυγχάνουμε μέσα και από τις διμερείς σχέσεις με όλες ανεξαίρετα τις γειτονικές μας χώρες», είπε.

Ο κ. Αναστασιάδης, είπε τέλος, πως θα χαρεί ιδιαίτερα να επισκεφθεί και πάλι το Παρίσι όταν θα φιλοξενεί η Γαλλία τη Σύνοδο των Med 7, κάτι που οπωσδήποτε θα δώσει και μια άλλη διάσταση στη συνεργασία των χωρών μελών του νότου.

«Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για άλλη μια φορά για αυτή τη συνάντηση, την οποία θεωρώ εξαίρετα σημαντική», κατέληξε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:51

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.