Η ΕΕ θα στηρίξει Κροατία - Βουλγαρία για ένταξη στην ευρωζώνη

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να επιτρέψουν στην Κροατία και τη Βουλγαρία να ενταχθούν στον μηχανισμό ERM-2, κάτι που αποτελεί το προκαταρκτικό στάδιο για να υιοθετήσουν το ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, έγινε γνωστό στο Ρόιτερς από τέσσερις πηγές.

Η κίνηση αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για την πρώτη διεύρυνση της ευρωζώνης από το 2015, όταν η Λιθουανία εντάχθηκε στο νομισματικό μπλοκ, το οποίο έχει τώρα 19 μέλη.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως η απόφαση επίκειται μετά την τελική υιοθέτησή της από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και της ΕΕ, που πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις αργότερα σήμερα και αύριο, Παρασκευή.

Δύο πηγές δήλωσαν πως η απόφαση είναι πιθανό να ανακοινωθεί εκτός των ωρών που είναι ανοικτές οι αγορές, πιθανόν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, για να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Αξιωματούχοι δήλωσαν πως μερικά ήσσονα ζητήματα παραμένουν προς διευθέτηση τις επόμενες ώρες. Μπορεί να καθυστερήσουν την ανακοίνωση πέραν του σαββατοκύριακου, αλλά είναι απίθανο να εκτροχιάσουν την απόφαση για ένταξη στον συναλλαγματικό μηχανισμό ERM-2.

Μόλις οι χώρες ενταχθούν στον ERM-2, παραμένουν στον μηχανισμό για περίπου δύο χρόνια, πριν αρχίσουν τις πρακτικές προετοιμασίες για να ενταχθούν στην ευρωζώνη, μια διαδικασία που απαιτεί χονδρικά άλλον έναν χρόνο. Έτσι το 2023 είναι η συντομότερη προθεσμία για την υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία και τη Βουλγαρία.

Πηγή: ΑΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:09

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.