Το ΔΣ της ΕΤΕπ συμφώνησε στις λεπτομέρειες του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων 200 δισ.Ευρώ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμφώνησε στη δομή και την επιχειρηματική προσέγγιση του νέου Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας Covid-19, το οποίο εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23 Απριλίου ως μέρος του συνολικού πακέτου της ΕΕ.

Η συμφωνία στο ΔΣ της ΕΤΕπ θα επιτρέψει στον όμιλο της τράπεζας να αυξήσει την υποστήριξή του για τις περισσότερες μικρές και μεσαίες ευρωπαϊκές εταιρείες, παρέχοντας επιπλέον 200 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση.

Όπως ανακοινώθηκε, εκτός από τη δημιουργία και τη διαχείριση του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων, ο Όμιλος ΕΤΕπ εφαρμόζει επίσης τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο για την επαναχρησιμοποίηση υφιστάμενων εγγυήσεων και την υποστήριξη εταιρειών στην ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Το πρώτο μέτρο, που ξεκίνησε στις 6 Απριλίου, προσφέρει αποκλειστικές εγγυήσεις που υποστηρίζονται από την ΕΕ για τον περιορισμό του αντίκτυπου της πανδημίας, διαθέτοντας χρηματοδότηση ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για μικρές και μεσαίες εταιρείες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
 
Ο Όμιλος της ΕΤΕπ χρησιμοποιεί επίσης υπάρχοντα χρηματοοικονομικά μέσα όπως η διευκόλυνση χρηματοδότησης έργων που αποσκοπούν στη διακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, στην εξεύρεση θεραπείας και στην ανάπτυξη εμβολίου. Ο Όμιλος ΕΤΕπ θα υποστηρίξει επείγοντα μέτρα για τη χρηματοδότηση επειγόντων βελτιώσεων υποδομής και αναγκών εξοπλισμού στον τομέα της υγείας, χρησιμοποιώντας υφιστάμενα δάνεια-πλαίσιο ή μη εκταμιευθέντα ποσά από υφιστάμενα έργα υγείας. Ο τρέχων αγωγός έργων του Ομίλου ΕΤΕπ στον τομέα της υγείας ανέρχεται σε περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι "το lockdown αυτών των τελευταίων 2 μηνών έθεσε σε κίνδυνο πολλές από τις εταιρείες μας και βασικά υγιείς επιχειρήσεις, ορισμένες καθιερωμένες μάρκες, αισθάνονται τώρα την πιέση από μια ξαφνική διακοπή δραστηριότητας".

Όπως είπε "πρέπει να τους προστατεύσουμε και τις δουλειές τους - θα τις χρειαζόμαστε όλες για να ξεκινήσουμε την οικονομία στη φάση της ανάκαμψης. Οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν αναπτύξει προγράμματα διαφορετικού μεγέθους και σχήματος, με αποτέλεσμα μια άνιση ανταπόκριση. Για να διασφαλίσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού, συγκεντρώνουμε 25 δισ. Ευρώ σε εγγυήσεις για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου. Υπάρχει πολλή καλή δουλειά πίσω από τη συμφωνία σήμερα το απόγευμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων".

Σημείωσε δε ότι "αυτό το πρόγραμμα θα μπορούσε να υποστηρίξει χρηματοδότηση με 200 δισ. Ευρώ για επιχειρήσεις της ΕΕ. Έχει σαφή εστίαση στις ΜΜΕ, οι οποίες βρίσκονται υπό πίεση και αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε πιστώσεις. Μεσαίες, δημόσιες και μεγαλύτερες εταιρείες θα επωφεληθούν επίσης από αυτό το εργαλείο, αν και σε μικρότερη κλίμακα", διευκρίνισε.

"Αυτό το ταμείο της ΕΤΕπ είναι το τελευταίο κομμάτι του σχεδίου αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Τα τρία δίχτυα ασφαλείας έως 540 δισ. Ευρώ για την προστασία των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των δημόσιων οικονομικών θα είναι έτοιμα την 1η Ιουνίου, όπως ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και πάλι, οι υπουργοί Οικονομικών έχουν αποδείξει ότι είναι σε θέση να το κάνουν. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για τη φάση ανάκαμψης. Η Κομισιόν θα προτείνει το σχέδιο. Αυτή η κρίση μας έχει προκαλέσει έκπληξη, αλλά αυτή είναι και η ευκαιρία μας να προχωρήσουμε μπροστά από την καμπύλη και να διαμορφώσουμε το μέλλον μας. Βρισκόμαστε σε κατάσταση δημιουργίας ή τέλματος. Για να βγούμε πιο δυνατοί, πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να είμαστε τολμηροί", κατέληξε στο μήνυμά του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:53

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.