Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %12 %446 %2019 %12:%Ιουλ

Η δράση της ΕΕ για το πρόβλημα της υπογονιμότητας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ένα στα τέσσερα ζευγάρια ανά το παγκόσμιο εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά τη σύλληψη ή/και τον τοκετό. Για αυτό ακριβώς τον λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καλέσει τις χώρες της ΕΕ να διασφαλίσουν το δικαίωμα των ζευγαριών στην καθολική πρόσβαση σε αγωγές γονιμότητας.Η Ευρωβουλή τονίζει πως η υπογονιμότητα δεν είναι βέβαια μόνο πρόβλημα δημόσιας υγείας, αλλά και κοινωνικό πρόβλημα που πλήττει τόσο τις γυναίκες, όσο και τους άντρες.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις λύσεις που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας συγκαταλέγονται οι τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART), οι οποίες είναι συγκεκριμένα, ιατρικές αγωγές που αφορούν τόσο τα ωάρια της γυναίκας, όσο και το σπέρμα του άντρα. Μία από τις πλέον διαδεδομένες τέτοιες τεχνικές είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

Τονίζεται πως οι ART επεμβαίνουν σε ανθρώπινους ιστούς και κύτταρα. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, έχει κατοχυρωθεί μια εναρμονισμένη ρυθμιστική προσέγγιση όσον αφορά τους ιστούς και τα κύτταρα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παράλληλα, με αυτή τη νομοθεσία, διασφαλίζεται η εφαρμογή των υψηλών προτύπων ποιότητας και ασφάλειας σε όλη την ΕΕ, όταν ασθενείς υποβάλλονται σε αγωγή γονιμότητας.

Εφόσον κάποιο ζευγάρι καταφεύγει σε ART, κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεται και φάρμακα, έτσι η ΕΕ έχει θεσπίσει ένα κεντρικό σύστημα για τον έλεγχο της ποιότητας των φαρμάκων που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διενεργεί επιστημονικές αξιολογήσεις και παρακολουθεί την ασφάλεια των φαρμάκων.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει και χρηματοδοτεί την επιστημονική έρευνα για την υπογονιμότητα και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, επιδιώκοντας πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές αγωγές και καλύτερα αποτελέσματα για όσους ευελπιστούν να αποκτήσουν παιδιά.

Πηγή: Philenews

EU4U 500px 200px