Στην κούρσα για την προεδρία της Κομισιόν

Τη δική τους μάχη για εκλογή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δώσουν και οι υποψήφιοι των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου. Οι υποψήφιοι αναμετρήθηκαν πρόσφατα σε ένα τηλεοπτικό debate που μεταδόθηκε σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με τον καθένα να επιχειρεί μέσα από τις θέσεις του να πείσει για την ικανότητα εκλογής του στην προεδρία της Κομισιόν. Οι κύριοι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν είναι έξι και στηρίζονται ανάλογα από τις πολιτικές τους ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πρόκειται για τους Frans Timmermans της ομάδας των Σοσιαλιστών, Jan Zahradil της ομάδας των Συντηρητικών, Manfred Weber του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τη Margrethe Vestager της ομάδας των Φιλελευθέρων, τον Nico Cue της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και τη Ska Keller της ομάδας των Πρασίνων. Αναλυτικά, οι κύριοι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν.

Frans Timmermans

BELGIUM-EU-ENVIRONMENT-POLITICS

Για το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), ο επικεφαλής υποψήφιος είναι ο Frans Timmermans, 57 ετών, ο οποίος εξελέγη επίσημα από τα μέλη του κόμματος στο συνέδριο στη Λισαβόνα στις 7-8 Δεκεμβρίου 2018.

Ο Timmermans («PvdA», Ολλανδία) κατέχει σήμερα το αξίωμα του πρώτου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προηγουμένως είχε εκλεγεί στο ολλανδικό Κοινοβούλιο το 1998. Από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και από το 2012 ως το 2014 υπουργός Εξωτερικών στην Κυβέρνηση του Mark Rutte. Ο κ. Timmermans είναι κάτοχος πτυχίου Γαλλικής Φιλολογίας και Λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο Radboud.

Jan Zahradil

Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών της Ευρώπης (ACRE) - πολιτική ομάδα των Συντηρητικών (ECR)
Ο Jan Zahradil («ODS», Τσεχία) ορίσθηκε ως κορυφαίος υποψήφιος του κόμματός του στις 14 Νοεμβρίου.

Ο Zahradil, 55 ετών, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ΕΣΜ) στο ΕΚ. Κατέχει επίσης τη θέση του προέδρου της Συμμαχίας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών της Ευρώπης («ACRE»). Πριν εκλεγεί μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2004, ήταν μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Τσεχία. Είναι ερευνητής στο επάγγελμα και κάτοχος πτυχίου μηχανικού από το Πανεπιστήμιο της Πράγας.

Manfred Weber

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) εξέλεξε τον Manfred Weber (Χριστιανοκοινωνιστές, Γερμανία) ως κορυφαίο υποψήφιό του για τις ευρωεκλογές στις 8 Νοεμβρίου 2018 κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος στο Ελσίνκι.
Ο Manfred Weber, 46 ετών, ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία στο περιφερειακό Κοινοβούλιο («Bayerischer Landtag») το 2002 και εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2004. Από το 2014 είναι πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ. Αποφοίτησε με πτυχίο φυσικού μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Μονάχου.

Margrethe Vestager

Gazprom EU Commissioner for Competition, Danish, Margrethe Vestager
Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) - πολιτική ομάδα των Φιλελεύθερων
Η Margrethe Vestager, 51 ετών («Radikale Venstre», Δανία), είναι Επίτροπος Ανταγωνισμού από το 2014. Πριν τη θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών (2011) και υπουργός Παιδείας (1998) της Δανίας. Έχει πτυχίο Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (1993).

Nico Cué

Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς - πολιτική ομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL)

Ο Nico Cué, 62 ετών (Λιέγη, Βέλγιο), είναι ηγετική φυσιογνωμία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στη Βαλλωνία και διεθνώς. Κατείχε τη θέση του γενικού γραμματέα των εργατών χάλυβα στο συνδικάτο «FGBT» («Fédération Générale du Travail de Belgique») για 12 χρόνια.

Ska Keller

Η Ska Keller, 38 ετών («Bündnis 90/Die Grünen», Γερμανία), αποφοίτησε με πτυχίο στις Ισλαμικές και Εβραϊκές Σπουδές καθώς και στην Τουρκολογία από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και το Πανεπιστήμιο «Sabanci» της Κωνσταντινούπολης. Εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009 και ήταν κορυφαία υποψήφια του κόμματος των Πρασίνων κατά την προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών του 2014. Η Ska Keller είναι συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εντυπώσεις από ένα ντιμπέιτ

O Φρανς Τίμερμανς, ο υποψήφιος των σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, χρησιμοποίησε το ντιμπέιτ των υποψηφίων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για να χτίσει μιαν αριστερή συμμαχία που θα μπορούσε να σπάσει το μονοπώλιο της κεντροδεξιάς στην ηγεσία της ΕΕ.

Η συζήτηση ήταν μάλλον άτονη και οι υποψήφιοι δεν έδωσαν σαφείς απαντήσεις στο πώς η ΕΕ πρέπει να απαντήσει στον εθνικισμό ή στην επιθετικότητα της Κίνας και των ΗΠΑ.

Σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομική πολιτική και ο εντεινόμενος εθνικισμός, όμως, ο Τίμερμανς προσπάθησε να εμφανίσει το κόμμα του σε συντονισμό με τους Πράσινους και την Αριστερά. Και στο πλαίσιο αυτό επιτέθηκε εναντίον του Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιου του ΕΛΚ.

«Οι τρεις μας συνεργαστήκαμε πολύ καλά τα τελευταία πέντε χρόνια στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», είπε ο σοσιαλιστής υποψήφιος. «Τους προτείνω λοιπόν να συνεργαστούμε και την επόμενη πενταετία για να εξασφαλίσουμε ότι η κλιματική κρίση θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα. Και είμαι βέβαιος ότι θα πείσουμε πολλούς στη φιλελεύθερη οικογένεια για μια συμμαχία, από τον Τσίπρα ώς τον Μακρόν».

Ο Τίμερμανς άφησε επίσης περιθώριο για μια συμμαχία με τη νέα κεντροαριστερή δύναμη που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να δημιουργήσει για να πάρει τη θέση της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE).
Η υποψήφια του ALDE Μαργκρέτε Βεστάγκερ απέφυγε να εμπλακεί σε αντιδικίες. Κάποια στιγμή, όμως, επέπληξε τον Βέμπερ επειδή διεκδίκησε για το κόμμα του εύσημα για μέτρα που έλαβαν όλοι οι επίτροποι μαζί κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η πιο έντονη φραστική αντιπαράθεση αφορούσε τη λιτότητα. Ο Τίμερμανς κατηγόρησε τον Βέμπερ ότι επιδίωξε με κάθε τρόπο την τιμωρία της Πορτογαλίας ακόμη κι όταν ο Ζαν-Πολ Γιούνκερ έλεγε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης της Λισαβόνας μπορούσαν να φέρουν αποτέλεσμα. «Αυτό δεν είναι αλήθεια», απάντησε ο Βέμπερ. Αλλά ο Τίμερμανς βγήκε νικητής από αυτή τη μονομαχία. Ο σοσιαλιστής υποψήφιος προσπάθησε σε όλο το ντιμπέιτ να κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού. Όταν η συζήτηση στράφηκε στη φορολογία των εταιρειών, ο Τίμερμανς αναφέρθηκε στην εικονική βοηθό της Amazon: «Πρέπει να συνεχίσουμε να ρωτάμε, ‘’Αλέξα, πότε η Amazon θα αρχίσει να πληρώνει φόρους;’’» Κι όταν τέθηκε το ζήτημα του Brexit, ο Τίμερμανς παρομοίασε το Ηνωμένο Βασίλειο με «Game of Thrones με στεροειδή».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Politico, μια συμμαχία Σοσιαλιστών, Πρασίνων και της Αριστεράς θα λάβει 250 έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ το ΕΛΚ και οι συντηρητικοί σύμμαχοί του θα λάβουν 219. Αυτό μπορεί να δώσει στον Τίμερμανς την ευκαιρία να πει ότι πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο για την προεδρία της Κομισιόν. Άλλες 116 έδρες θα κατανεμηθούν μεταξύ των ακροδεξιών και των οπαδών του Brexit, αλλά ο Βέμπερ έχει δεσμευτεί ότι δεν θα συνεργαστεί μαζί τους. Ακόμη κι αν προστεθούν πάντως οι Φιλελεύθεροι, που αναμένεται να λάβουν 104 έδρες, κανένα στρατόπεδο δεν αποκτά πλειοψηφία.

Ο Βέμπερ δεν δέχθηκε μόνο επιθέσεις από τους ανταγωνιστές του. Προσπάθησε επίσης να αξιοποιήσει το ντιμπέιτ για να προβάλει μια ηγετική εικόνα που θα διαλύσει τις αμφιβολίες για την απουσία διοικητικής εμπειρίας. Έπρεπε όμως να λύσει μιαν αντίφαση: αφενός να υπερασπιστεί τα επιτεύγματα του ΕΛΚ και αφετέρου να ταχθεί υπέρ της ανανέωσης της ΕΕ. Και οι προτάσεις που διατύπωσε ήταν μάλλον αόριστες. Διαφώνησε, για παράδειγμα, με την πρόταση για καθιέρωση ελάχιστου εισοδήματος, λέγοντας ότι οι νέοι τους οποίους συνάντησε στην Πορτογαλία δεν ζητούν ελάχιστο εισόδημα, αλλά δουλειές.

Η Μαργκέτε Βεστάγκερ, που δεν έλαβε μέρος στα προηγούμενα ντιμπέιτ, χρησιμοποίησε τη θητεία της ως επιτρόπου για τον Ανταγωνισμό για να εμφανιστεί ως μια έμπειρη ηγέτης. Δεν διατύπωσε όμως κάποια αξιοσημείωτη πρόταση ούτε έδωσε εξηγήσεις για τα σχέδια του Μακρόν να ιδρύσει μια νέα κεντρώα δύναμη. Όταν ρωτήθηκε για τους φορολογικούς Παραδείσους, απάντησε ότι «φορολογικός Παράδεισος είναι ένα μέρος όπου όλοι πληρώνουν τους φόρους τους».

Πηγή: Politico

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:36

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Σε ατύχημα αποδίδεται η έκρηξη στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.