Ευρωεκλογές - Παρέμβαση από Ταγιάνι και πρώην προέδρους του ΕΚ

Ευρωπαϊκές εκλογές - Αυτή τη φορά ψηφίζω

Το άρθρο υπογράφουν ο νυν Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, και οι πρώην Πρόεδροι LordPlumb (1987 – 1989), EnriqueBarónCrespo (1989 – 1992), KlausHänsch (1994 – 1997), JoséMaríaGil-Robles (1997 – 1999), PatCox (2002 – 2004), JosepBorrellFontelles (2004 – 2007), Hans-GertPöttering (2007 – 2009) και JerzyBuzek (2009 – 2012).

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και οι επιλογές των πολιτών, όταν θα κληθούν να ψηφίσουν στα τέλη Μαΐου, θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον της Ευρώπης.

Έχουμε διατελέσει Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόσο σε περιόδους αβεβαιότητας όσο και σε περιόδους αισιοδοξίας. Η ιστορία της ηπείρου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δείχνει ότι η αλληλεγγύη έχει ενώσει τους Ευρωπαίους και τους έχει δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις πιο μεγάλες δυσκολίες, ακόμη και όταν βάραινε η σκιά της αμφιβολίας. Δεν μιλάμε πλέον για «παλαιά» και «νέα» κράτη μέλη· μιλάμε για μία και μοναδική Ευρώπη, από το Ελσίνκι μέχρι τη Λευκωσία και από τη Λισαβόνα μέχρι το Βουκουρέστι και τη Βαρσοβία.

Οι βεβαιότητες του παρελθόντος, στις οποίες στηρίχθηκαν η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά, δοκιμάζονται σήμερα από ένα νέο κύμα αγοραίας πολιτικής και αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων σε μια νέα εποχή μεγάλου ανταγωνισμού δυνάμεων.

Ως Ευρωπαίοι δεν μπορούμε να κάνουμε επιλογές για τους άλλους. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τι κάνουν οι άλλοι. Μπορούμε να κάνουμε επιλογές για εμάς τους ίδιους και να λάβουμε συλλογικές αποφάσεις προς το συμφέρον μας, οι οποίες θα συνάδουν με τις ανάγκες και τις αξίες μας, καθώς και με τις ανάγκες του υπόλοιπου κόσμου γύρω μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ούτε τέλεια, όπως θα επιθυμούσαν πολλοί, ούτε ατελής, όπως η καρικατούρα που σκιαγραφούν οι πιο αυστηροί επικριτές της. Για να τελειοποιηθεί, να προσαρμοστεί και να μεταρρυθμιστεί, πρέπει πρώτα να διατηρηθεί.

Πριν από σαράντα χρόνια, τον Ιούνιο του 1979, εξελέγη για πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σαράντα χρόνια πριν από αυτές τις εκλογές, το 1939, οι νέοι της Ευρώπης εξαναγκάστηκαν να πολεμήσουν ο ένας εναντίον του άλλου. Αυτός ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 55 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η συνεργασία για την επίλυση προβλημάτων και διαφορών είναι έκτοτε ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής ειρήνης και ενότητας. Ήταν ένα δίδαγμα με ακριβό τίμημα, που δεν πρόκειται να ξεχαστεί ούτε να μπει στο περιθώριο λόγω απάθειας ή εχθρότητας.

Η αποδοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στο ζενίθ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Αυτό πρέπει τώρα να εκφραστεί με την προσέλευση στις κάλπες. Έχουμε τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο. Οι αξίες και οι παραδόσεις μας –η αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου, η ελευθερία, η δημοκρατία, η έννομη τάξη και η ειρήνη– είναι τα θεμέλια του τρόπου ζωής μας.

Η Ευρώπη, τώρα περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη τους πολίτες της. Γι’ αυτό και εμείς, οι υπογράφοντες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι πρώην Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απευθύνουμε έκκληση στους λαούς της Ευρώπης να ασκήσουν το πολιτικό τους δικαίωμα και να ανταποκριθούν στην εκλογική τους υποχρέωση στις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:49

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.