Ευρωεκλογές: Συστάσεις Επ. Διοικήσεως προς ΜΜΕ

Στο πλαίσιο της εκστρατείας του Δικτύου Equinet, το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως καλεί όλα τα ΜΜΕ όπως επιδείξουν μηδενική ανοχή σε οποιοδήποτε φαινόμενο ρητορικής μίσους και μεταφέρουν ξεκάθαρο το μήνυμα ότι οι διακρίσεις και φαινόμενα παρακίνησης μίσους είναι απαράδεκτα και δεν θα γίνονται ανεκτά.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτρόπου, ενόψει των επερχόμενων εκλογών μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Δίκτυο Equinet ξεκίνησε, στις 20 Μαρτίου 2019, εκστρατεία με σκοπό την προαγωγή της αρχής ισότητας και μη διάκρισης, δημοσιεύοντας σειρά Συστάσεων για την καταπολέμηση των διακρίσεων και της ρητορικής μίσους στις εκλογικές εκστρατείες.

Οι εν λόγω Συστάσεις έχουν μεταφραστεί και στα Ελληνικά από το Γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη και το μεταφρασμένο κείμενο χρησιμοποιείται κι από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Στις Συστάσεις του Δικτύου Equinet υπογραμμίζεται ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και στην εξάλειψη της ρητορικής μίσους, λόγω του ότι έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν ένα ευρύτερο κοινό. Αναγνωρίζεται, επίσης, ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ακρογωνιαίος λίθος μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, αυτό το δικαίωμα δεν είναι απόλυτο αλλά τυγχάνει περιορισμού που προβλέπεται στο Σύνταγμα και στις Διεθνείς Συμβάσεις .

Στο πλαίσιο της εκστρατείας του Δικτύου Equinet, το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως "καλεί όλα τα Μέσα, όντες αρωγοί της δημόσιας τοποθέτησης και έκφρασης, όπως επιδείξουν μηδενική ανοχή σε οποιοδήποτε φαινόμενο ρητορικής μίσους και μεταφέρουν ξεκάθαρο το μήνυμα ότι οι διακρίσεις και φαινόμενα παρακίνησης μίσους είναι απαράδεκτα και δεν θα γίνονται ανεκτά".

"Τα Μέσα, συμπεριλαμβανομένων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να αποφεύγουν την αναπαραγωγή μηνυμάτων, τα οποία φέρουν ρατσιστικό περιεχόμενο ή παρακινούν φαινόμενα διακρίσεων και μίσους. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καλούνται όπως διασφαλίσουν μια υγιή και χωρίς αποκλεισμούς δημόσια συζήτηση, διατηρώντας αυστηρή στάση και επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις ρητορικής μίσους" αναφέρεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:06

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.