Τα fake news εν καιρώ Ευρωεκλογών στην Κύπρο

Την ώρα που σε όλες τις χώρες της ΕΕ φουντώνουν οι προεκλογικές μάχες για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, τα fake news κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους, παρασύροντας τον κόσμο σε ατεκμηρίωτες ειδήσεις.

Ένα σύνηθες φαινόμενο ανά το παγκόσμιο, θα μπορούσε να πει κανείς, κυρίως εν μέσω προεκλογικών εκστρατειών, όπου και η παραμικρή λεπτομέρεια και αναφορά περνάει από κόσκινο.

Για παράδειγμα τα ρεπορτάζ που αναφέρονταν σε ρωσική ανάμειξη στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές του 2016. Μετά από έρευνα δύο χρόνων ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν τον συντονισμό μεταξύ ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και της Μόσχας

Αρκετά ήταν τα περιστατικά με fake news και κατά τη διάρκεια των εκλογών στη Γερμανία το 2016. Δημοσιεύματα που αφορούσαν βίαια περιστατικά κατά Γερμανών πολιτών από πρόσφυγες, είχαν ως στόχο να πληγεί η υποψηφιότητα της Άνγκελα Μέρκελ. Χαρακτηριστική ήταν η υπόθεση με τον υποτιθέμενο βιασμό μίας έφηβης Γερμανορωσίδας από μετανάστες. Το θέμα πήρε πολιτικές προεκτάσεις και δημιουργήθηκε μάλιστα και διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των Βερολίνου και Μόσχας. Μετά από έρευνες τις αστυνομίας διαφάνηκε ότι οι καταγγελίες δεν ευσταθούσαν.

Όσον αφορά στην Κύπρο πάντως, τα περιστατικά ψευδών ή παραπλανητικών ειδήσεων υπήρξαν μέχρι στιγμής μεμονωμένα, κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζουμε πιο κάτω δύο περιστατικά στα οποία υπήρξαν ανακριβείς πληροφορίες.

Τα όσα λέχθηκαν για τους υποψηφίους του ΔΗΣΥ και η… Άννα Βίσση

Περί τα μέσα Φεβρουαρίου, και ενώ τα πλείστα κόμματα είχαν «κλείσει» τους υποψηφίους για το ψηφοδέλτιό τους, άρχισαν να κυκλοφορούν ψίθυροι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και δημοσιεύματα που μίλαγαν για δυσκολία του Δημοκρατικού Συναγερμού να βρει τους έξι εκλεκτούς που θα ρίχνονταν στη μάχη των Ευρωεκλογών.

Μάλιστα, μερικές μέρες πριν την επίσημη υποβολή υποψηφιοτήτων του κόμματος (15 Φεβρουαρίου), το φώς της δημοσιότητας είδαν ρεπορτάζ που έλεγαν ότι η γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση επιλέγηκε από τον Πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, για να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο. Είδηση που αναπαράχθηκε από πολλά κυπριακά ΜΜΕ, ενώ έκανε και το γύρο της Ελλάδας.

Η εν λόγω αναφορές πυροδότησαν την έντονη αντίδραση εκ μέρους του κ. Νεοφύτου, ο οποίος και έσπευσε μέσω Twitter να τις καταρρίψει.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ένα σχόλιο στο Twitter, έκανε λόγο για fake news, τονίζοντας πως σύντομα θα κριθούν όλοι όσοι μετέδιδαν τις πληροφορίες.


Επιπρόσθετα, μία μέρα προηγουμένως, έγραψε σε μία άλλη ανάρτησή του πως «εδώ και εβδομάδες γράφονται διαφορά από διάφορους για το ψηφοδέλτιο του Συναγερμού. Κρίναμε σκόπιμο να αποφεύγουμε, είτε επιβεβαιώσεις, είτε διαψεύσεις. Την Παρασκευή πιθανώς να ξεκαθαρίσει εάν οι υποψηφιότητες δεν θα υπερβαίνουν τις διαθέσιμες θέσεις».

Οι θεωρίες καταρρίφθηκαν επισήμως τις αμέσως επόμενες μέρες. Στις 15 Φεβρουαρίου ο ΔΗΣΥ «κλείδωσε» τους έξι υποψηφίους του, με το όνομα της διάσημης τραγουδίστριας να μην συμπεριλαμβάνεται σε αυτά.

Παράλληλα, σε ένα δημοσίευμα, στις 14 Φεβρουαρίου, τονιζόταν πως η Άννα Βίσση ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να είναι υποψήφια και πως τις μέρες εκείνες βρισκόταν στην Κύπρο για μία φιλανθρωπική έκθεση, και όχι για να συμφωνήσει με τον ΔΗΣΥ, όπως είχε δημοσιευτεί.
Η υποτιθέμενη συνεργασία Λιλλήκα – ΕΛΑΜ

Το γύρο του διαδικτύου έκανε στις 23 Ιανουαρίου μία φωτογραφία που υποτίθεται πως έδειχνε τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ, Χρήστο Χρήστου, να συνομιλούν σε εστιατόριο στη Λευκωσία και να κάνουν χειραψία.

Μάλιστα, στο σχετικό δημοσίευμα με την εικόνα, γινόταν λόγος για διεργασίες των δύο πολιτικών αρχηγών, με ενδεχόμενο συνεργασίας στις επικείμενες Ευρωεκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκείνη την περίοδο, η Συμμαχία Πολιτών βρισκόταν ακόμη στο στάδιο συζητήσεων με το Κίνημα Οικολόγων για ενδεχόμενη συνεργασία στις εκλογές. Συνεργασία η οποία και επισημοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα, το ΕΛΑΜ επαναλάμβανε την απόφαση για αυτόνομη κάθοδο.

Οι πληροφορίες που αναδημοσιεύτηκαν με ταχύτητα αστραπής, διαψεύστηκαν λίγη ώρα αργότερα από τους ηγέτες των δύο κομμάτων.

Συγκεκριμένα, σε οργίλη ανακοίνωσή του ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως ο άντρας που καθόταν δίπλα του στη φωτογραφία δεν ήταν άλλος από τον προσωπικό του φρουρό. Πρόσθεσε ακόμη πως το δημοσίευμα είναι «ντροπή για τη δημοσιογραφία, ενώ το χαρακτήρισε ως «κίτρινο», εξαπολύοντας κατηγορίες για παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Λόγο για fake news έκανε και το ΕΛΑΜ, εκφράζοντας την πεποίθηση πως το δημοσίευμα είναι ανυπόστατο.

Για το θέμα η Συμμαχία Πολιτών είχε επιφυλάξει τα νόμιμα δικαιώματά της, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, στην Ένωση Συντακτών, αλλά και στις Αρχές που είναι αρμόδιες για το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Πηγή: Φιλελεύθερος

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:11

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.