Κ. Μαυρίδης: Μοναδική επιλογή οι οικονομικές κυρώσεις

Το σοβαρό ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στο FIR Λευκωσίας και ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη επείγουσας λήψης μέτρων για την ασφάλεια των πτήσεων, έθεσε για άλλη μια φορά ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας την επείγουσα φύση του ζητήματος, καθώς αφορά πρωτίστως την ασφάλεια των Ευρωπαίων επιβατών που εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο όπως οι αρμόδιες αρχές διαπιστώνουν.

Στην παρέμβασή του προς την Ευρ. Επιτροπή, ο κ. Μαυρίδης παραθέτει τις ανησυχίες και τους κινδύνους που επιβεβαιώνονται ξανά σε πρόσφατο έγγραφο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Ενώσεων Πιλότων (IFALPA), το οποίο είχε αποκαλύψει η εφημ. «Φιλελεύθερος». Στο εν λόγω έγγραφο καταγράφονται, ανάμεσα σε άλλα, οι επικίνδυνες συνθήκες για την ασφάλεια των πτήσεων που εξακολουθούν να υφίστανται στην ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα στο FIR Λευκωσίας (όσο και της Βηρυτού και της Δαμασκού) λόγω των παρεμβολών του παράνομου κέντρου ελέγχου πτήσεων στην κατεχόμενη Τύμπου και της απουσίας επικοινωνίας μεταξύ των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας της Τουρκίας με τους συναδέλφους τους της Κύπρου, επειδή η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί.

Ο Κ. Μαυρίδης σε δηλώσεις του ανάφερε τα εξής:

«Η ασφάλεια εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, που διακινούνται αεροπορικώς μέσω του FIR Λευκωσίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο. Είναι ευτύχημα που δεν συνέβη ακόμα κάποιο ατύχημα. Η κρισιμότητα της κατάστασης έχει επανειλημμένως επισημανθεί από τους αρμόδιους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος. Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντηση της, μετά από παλαιότερη παρέμβαση μου για το ζήτημα σημείωνε ότι «η Επιτροπή αντιμετωπίζει ενεργά το προαναφερόμενο ζήτημα στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για μια συνολική συμφωνία αεροπορικών μεταφορών μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας, στις οποίες η Επιτροπή συμμετέχει έχοντας αναπτύξει συγκεκριμένη πρωτοβουλία διαλόγου με αμφότερα τα μέρη», η Τουρκία, εξακολουθεί να αρνείται να συνεργαστεί και επιπλέον, μόλις πρόσφατα, απαίτησε να μην εφαρμόσει την τελική Αεροπορική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Γι’ αυτό στην παρέμβαση μου, ζητώ από την Ευρ. Επιτροπή να θέσει το ζήτημα ως προτεραιότητα και να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, για να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία ώστε να συμμορφωθεί με τη διεθνή νομιμότητα και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πτήσεων, που αφορά τη ζωή χιλιάδων επιβατών. Η Τουρκία στηρίζει μεγάλο μέρος της οικονομίας της στην ανάπτυξη αεροπορικών συγκοινωνιών και ανάλογων υποδομών όπως αεροδρόμια. Η μόνη επιλογή είναι η επιβολή οικονομικών κυρώσεων, με αποκοπή της χρηματοδότησης που λαμβάνει η Τουρκία στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας. Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρα και όχι λόγια και πρωτίστως από την Κυπριακή Κυβέρνηση να θέσει επιτέλους το θέμα επιτακτικά».

Πηγή: philenews

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:39

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.