Απάντηση Κομισιόν για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια του Αντιπροέδρου της Βάλντις Ντομπρόβσκις στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ, Δημήτρη Παπαδάκη αναφορικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Κύπρο.

Ο κ. Παπαδάκης είχε ζητήσει να ενημερωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα που λαμβάνει με στόχο την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων της οποίας κύρια ευθύνη φέρουν οι τράπεζες, οι κυπριακές αρμόδιες αρχές και η ΕΚΤ, η οποία θα έπρεπε να επιτηρεί και να προστατεύει.

Σύμφωνα με έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), τα νοικοκυριά στην Κύπρο και οι μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι υπερχρεωμένα. Ο δείκτης του χρέους των νοικοκυριών είναι υψηλός σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της ζώνης του ευρώ (58,5% του ΑΕΠ).

Στην απάντησή του, ο Β. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι δεδομένης της σημασίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), η αντιμετώπισή τους ήταν το κύριο μέσο για τον χειρισμό του προβλήματος υπερχρέωσης της Κύπρου. Από το 2015, οι τράπεζες έπρεπε να εκπληρώσουν τους στόχους αναδιάρθρωσης των ΜΕΔ. Το σχέδιο αυτό αντικαταστάθηκε το 2017 από τα πολυετή σχέδια μείωσης των ΜΕΔ που επέβαλαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η κυπριακή εποπτική αρχή. Επίσης, το 2015 και το 2018 τροποποιήθηκαν οι κώδικες περί πτώχευσης, αφερεγγυότητας και κατασχέσεως, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η αναδιάρθρωση του χρέους αποτελεί βιώσιμη επιλογή χωρίς να υπονομεύεται η πειθαρχία όσον αφορά την αποπληρωμή. «Η οργανωμένη έξοδος της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την αγορά θα εξαλείψει ένα μεγάλο μέρος ΜΕΔ από το τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή για το αν υπάρχει μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός για τον περιορισμό του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αποτελεί τροχοπέδη στη διαδικασία ανάκαμψης του τραπεζικού συστήματος και συνολικά της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Επίτροπος Ντομπρόβσκις τόνισε ότι η Επιτροπή ενέκρινε δέσμη μέτρων για τα ΜΕΔ, η οποία περιλάμβανε πρόταση για τη θέσπιση κοινών ελάχιστων επιπέδων κάλυψης για πρόσφατα χορηγηθέντα δάνεια που εξελίσσονται σε μη εξυπηρετούμενα.

Ωστόσο, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές προκλήσεις για την επίτευξη περαιτέρω προόδου στην Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα, το πλαίσιο αφερεγγυότητας και κατασχέσεων δεν χρησιμοποιείται ακόμη επαρκώς. «Το γεγονός αυτό υπονομεύει την πειθαρχία όσον αφορά την αποπληρωμή και, ως εκ τούτου, εμποδίζει την ταχύτερη δυνατή μείωση των ΜΕΔ», τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Πηγή: philenews

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:40

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.