Διαχείριση καταστροφών: ενίσχυση ευρωπαϊκής βοήθειας

Στις 12 Φεβρουαρίου, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας προκειμένου να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίζουν γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά επείγουσες καταστάσεις και καταστροφές. Προτείνουν την κοινή χρήση πόρων, όπως τα υπαίθρια νοσοκομεία, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και οι αντλίες μεγάλης χωρητικότητας.

Οι καταστροφές, είτε είναι φυσικές είτε προέρχονται από ανθρώπινο παράγοντα μπορούν να οδηγήσουν σε τραγικές απώλειες. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το 2017, 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του στην Ευρώπη από φυσικές καταστροφές.

Οι πρόσφατες καταστροφές σε Ελλάδα, το 2018, και Πορτογαλία, το 2017, απέδειξαν ότι τα κράτη μέλη από μόνα τους δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν μεγάλες καταστροφές, τις περισσότερες φορές εξαιτίας της ύπαρξης λειτουργικών κενών, είπε η Ιταλίδα ευρωβουλευτής Ελιζαμπέτα Γκαρντίνι, υπεύθυνη για την έκθεση του ΕΚ για τον μηχανισμό πολιτικές προστασίας.

Σήμερα ήδη υπάρχει σύστημα κοινής συνεργασίας, που είναι γνωστό ως Ευρωπαϊκό Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. Τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από αυτό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το ήδη υπάρχον σύστημα

Αυτό το σύστημα, που βασίζεται στις εθελοντικές συνεισφορές κάθε κράτους, έχει αποδειχτεί ότι έχει περιορισμένες δυνατότητες, ειδικά αν αντιμετωπίζουν πρόβλημα πολλές χώρες ταυτόχρονα.

RescEU: νέο αποθεματικό πόρων έκτακτης ανάγκης

Το Κοινοβούλιο επιμένει στη δημιουργία αποθεματικού πόρων με το όνομα RescEU. Αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που οι πόροι μιας χώρας δεν είναι αρκετοί. Ο κοινός μηχανισμός θα μπορεί να ενισχύσει τον κρατικό με μέσα όπως πυροσβεστικά αεροσκάφη, αντλίες μεγάλης χωρητικότητας, υπαίθρια νοσοκομεία και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης .

Επόμενα βήματα

Το τελικό κείμενο θα τεθεί σε ισχύ μόλις εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο των Υπουργών και θα πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι το καλοκαίρι του 2019

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:18

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.