ΕΚ: Κενά αέρος στην έκθεση για Τουρκία

Αρνητικά στοιχεία καταγράφονται για τη Λευκωσία, στο κείμενο της έκθεσης για τη Τουρκία που υιοθέτησε χθες η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο πάντως ισορροπεί σε κάποιο βαθμό, με τη διατήρηση των κλασικών υποδείξεων προς την Άγκυρα.


Από τη μια, το κείμενο που υιοθετήθηκε με 47 ψήφους υπέρ, 7 εναντίον και 10 αποχές, προτείνει αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας και συνέχιση της διαδικασίας εξοικείωσης/εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων, ακόμη και στην απουσία απευθείας συνομιλιών, εισηγήσεις που απορρίπτει κάθετα η κυπριακή Κυβέρνηση. Και από την άλλη, διατηρεί αναλλοίωτες τις πάγιες υποδείξεις προς την Άγκυρα για έναρξη αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από τη Κύπρο και για απόδοση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, στον ΟΗΕ.

Η διπλή αυτή όψη της έκθεσης και οι αρνητικές αναφορές δεν επέτρεψαν όπως πληροφορείται ο «Φ» στους δύο Κύπριους ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών, που συμμετείχαν στη χθεσινή ψηφοφορία, να δώσουν θετική ψήφο. Όπως πληροφορούμαστε, τόσο ο Τάκης Χατζηγεωργίου ΑΚΕΛ, όσο και ο Δημήτρης Παπαδάκης ΕΔΕΚ, τήρησαν αποχή.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι όλοι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές και το ΥΠΕΞ αναμένεται να επιδιώξουν απάλειψη των αρνητικών αναφορών, «στον δεύτερο χρόνο», ο οποίος παρέχεται καθώς η τελική έγκριση του κειμένου θα λάβει χώρα τον προσεχή Μάρτιο, από την ολομέλεια της Ευρωβουλής. Συνεπώς, στο μεσοδιάστημα παρέχεται δυνατότητα για υποβολή νέων τροπολογιών.

«Σημείο κατατεθέν» της έκθεσης που υιοθέτησε η Επιτροπή Εξωτερικών, αποτελεί η θέση για «επίσημη αναστολή» των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, κάτι πάντως που απορρίπτει τόσο η Κομισιόν, όσο και το Συμβούλιο.

Ειδικότερα, τα θετικά και τα αρνητικά του κειμένου, στο κυπρογενές μέτωπο:

Θετικές αναφορές:

Η Τουρκία καλείται να αρχίσει την αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Κύπρο.
Ζητείται όπως αποδώσει τη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το ψήφισμα 550 του Σ.Α.
Καλείται επίσης να απόσχει από κάθε ενέργεια που διαφοροποιεί το δημογραφικό ισοζύγιο στο νησί.
Ζητείται από την Άγκυρα να καθυστερήσει τον σχεδιασμό της για τη δημιουργία πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου και να διαβουλευθεί, αν μη τι άλλο, με γειτονικά κράτη, περιλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αρνητικές αναφορές:

Η έκθεση ζητά αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, αν και η υποψήφια χώρα δεν εφαρμόζει την Τελωνειακή Ένωση στην υφιστάμενη, βασική της μορφή, διατηρώντας τα τουρκικά λιμάνια κλειστά προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Παρά τις προσπάθειες όλων των Κυπρίων ευρωβουλευτών και του ΥΠΕΞ, δεν έγινε κατορθωτή η διασύνδεση της υποχρέωσης της Τουρκίας να εφαρμόσει την υφιστάμενη Τελωνειακή Ένωση έναντι όλων των κρατών-μελών, με την ενδεχόμενη μελλοντική αναβάθμισή της. Σημειώνεται ότι στο ζήτημα αυτό, η μόνη πολιτική ομάδα που στηρίζει τις θέσεις της Κύπρου, είναι η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ενώ οι ομάδες του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, τάσσονται υπέρ της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης (με εξαίρεση τους Κυπρίους ευρωβουλευτές που είναι κάθετα εναντίον).

«Τονίζει την ανάγκη εφαρμογής του κεκτημένου και από αυτή την άποψη, αναγνωρίζει τη συνέχιση της εργασίας της ad hoc δικοινοτικής επιτροπής για την προετοιμασία (σ.σ. της Τ/κ κοινότητας), για την Ε.Ε». Όπως απεκάλυψε ο «Φ», η Λευκωσία, με εντολές του Προέδρου Αναστασιάδη, ενημέρωσε τις Βρυξέλλες ότι η εν λόγω διαδικασία αναστέλλεται δεδομένης της ανυπαρξίας συνομιλιών. Όπως εξήγησε η Λευκωσία, η εξοικείωση των Τ/κ με το κεκτημένο πρέπει να συμβαδίζει με την πορεία επίλυσης του Κυπριακού. Άλλωστε, σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργείτο η εντύπωση ότι η διαδικασία που ακολουθείται για τους Τ/κ, προσομοιάζει με ο πλαίσιο εναρμόνισης που ακολουθείται για υποψήφια προς ένταξη κράτη...
Η έκθεση αρκείται να καλέσει τη Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην ΑΟΖ της. Θέση η οποία είναι και νερόβραστη και ξεπερασμένη, καθώς η Τουρκία έχει ήδη εισβάλει στη κυπριακή ΑΟΖ.

Αρνητική επίσης είναι η έκφραση λύπης γιατί δεν δρομολογήθηκε το ξεπάγωμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων 23 και 24, για τα θεμελιώδη Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη, αντίστοιχα, αιχμή που στρέφεται προς τη Λευκωσία, η οποία τα έχει μπλοκάρει μονομερώς.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, το κείμενο επιχειρεί να τηρήσει ισορροπίες. Καλούνται «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και ειδικότερα η Τουρκία» να συμβάλουν στη λύση του Κυπριακού. Γίνεται αναφορά σε «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια», με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α ΟΗΕ και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο. Υποστηρίζεται επανέναρξη προσπαθειών με «οικοδόμηση επί των συμφωνιών που ήδη επιτεύχθηκαν το 2017 στο Κραν Μοντανά». Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των αγνοουμένων, επαινείται η προσπάθεια της ΔΕΑ και ζητείται από την Άγκυρα να παράσχει πληροφορίες από τα στρατιωτικά της αρχεία.

Στο ψυγείο οι διαπραγματεύσεις

«Επίσημη αναστολή των (σ.σ. ενταξιακών) διαπραγματεύσεων» με την Τουρκία ζητά η έκθεση που υιοθέτησε χθες η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό το φως της κατάλυσης του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέματα στα οποία αναφέρεται με ιδιαίτερα επικριτική γλώσσα. Παρά το αίτημα για αναστολή, η έκθεση ζητά συνέχιση του δημοκρατικού και πολιτικού διαλόγου με την Τουρκία και συνέχιση της παροχής προενταξιακών κονδυλίων, με αποδέκτη την κοινωνία των Τούρκων πολιτών. Κοινοτικοί κύκλοι, που μίλησαν στον «Φ», κάνουν λόγο για «εκπληκτική αντίφαση», υπογραμμίζοντας ότι ενδεχόμενη επίσημη αναστολή της ενταξιακής διαδικασίας μιας χώρας, συνεπάγεται εκ των πραγμάτων και τερματισμό παροχής προενταξιακών κονδυλίων, καθώς δεν νοείται ο Ευρωπαίος φορολογούμενος να πληρώνει για την εναρμόνιση ενός κράτους που δεν βρίσκεται σε τροχιά ενταξιακής διαπραγμάτευσης.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν διατύπωσε ήδη τη διαφωνία της με την εισήγηση για επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Στο Συμβούλιο των κρατών-μελών, το οποίο έχει και τον τελικό λόγο, μόνο ένα κράτος-μέλος, η Αυστρία, είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της αναστολής των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ενώ σημειώνεται ότι για έγκριση μιας τέτοιας απόφασης απαιτείται ομοφωνία.

Πηγή: Φιλελεύθερος

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:19

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.