Πνευματικά δικαιώματα: «Προστασία στους δημιουργούς»

Κοινοβούλιο και συμβούλιο έφτασαν σε συμφωνία για τα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα, στις 13 Φεβρουαρίου. Τώρα η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια του ΕΚ και από τους εκπροσώπους του Συμβουλίου.

Πώς θα επηρεάσουν οι νέοι κανόνες το διαδίκτυο; Θα μπορούμε ακόμα να δημιουργούμε και να χρησιμοποιούμε memes; Ο εισηγητής της έκθεσης του ΕΚ, Άλεξ Ρος (ΕΛΚ, Γερμανία), μας μιλάει για τους νέους κανόνες.

Ποιοι προστατεύονται με τους νέους κανόνες;

Θέλουμε να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τα δικαιώματα των συγγραφέων, των τραγουδιστών, των τραγουδοποιών, των δημοσιογράφων... όλων όσων κατέχουν πνευματικά δικαιώματα. Βρίσκονται όλοι σε πολύ δυσχερή κατάσταση, καθώς η δουλειά τους χρησιμοποιείται από μεγάλες πλατφόρμες, οι οποίες έχουν μεγάλο κέρδος από αυτούς, ενώ οι ίδιοι οι καλλιτέχνες δεν έχουν κανένα κέρδος. Αμερικανικοί κολοσσοί βγάζουν χρήματα ενώ οι δημιουργοί μας πεθαίνουν. Για αυτό πρέπει να ενισχύσουμε τα δικαιώματά τους κάνοντας τις πλατφόρμες πιο υπεύθυνες απέναντί τους.

Οι νέοι κανόνες θα επηρεάσουν τα memes που χρησιμοποιούμε;

Όχι, δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος. Θα συνεχίσουν να εξαιρούνται από τους κανόνες περί πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στις εθνικές νομοθεσίες. Οι χρήστες δεν θα επηρεαστούν καθόλου από τη μεταρρύθμιση.

Σε τι στοχεύει το Άρθρο 11 για τη ψηφιακή χρήση δημοσιογραφικού περιεχομένου?

Οι μεγάλες πλατφόρμες σήμερα βγάζουν πολλά χρήματα χρησιμοποιώντας υλικό από το Τύπο και οι εκδότες δεν βγάζουν τίποτα. Το Άρθρο 11 δίνει στους εκδότες το δικαίωμα να διεκδικούν αμοιβή εάν οι πλατφόρμες χρησιμοποιούν το περιεχόμενό τους. Αυτό που θα συνεχίσουν να μπορούν να χρησιμοποιούν είναι τα λινκς και το προσωπικό αντίγραφο. Αυτά δεν καλύπτονται από το Άρθρο 11 και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάθε πλατφόρμα, όπως η Wikipedia.

Τι θα αλλάξει για τους μικροεκδότες και συγγραφείς;

Μπορούν και αυτοί να διεκδικήσουν αμοιβή από πλατφόρμες που χρησιμοποιούν το περιεχόμενό τους. Ειδικά για τους μικροεκδότες αυτό πολύ σημαντικό, γιατί βρίσκονται σε πολύ μειονεκτική θέση σε σχέση με τις μεγάλες πλατφόρμες.

Το διαδίκτυο βρίσκεται σε κίνδυνο;

Όχι και βέβαια όχι. Τίποτα δεν θα αλλάξει, απλά οι πλατφόρμες θα είναι υπεύθυνες για την παραβίαση των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:28

Τελευταιες Ειδησεις

27 Απριλίου
Ξανά σε λειτουργία η "Αμάλθεια" - αναχώρησε χθες βράδυ το "Jennifer"
05:50
Επιβεβαίωση Λευκού Οίκου για αναβολή της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου
05:47
Οι Χούθι ανακοίνωσαν πυραυλική επίθεση εναντίον βρετανικού πετρελαιοφόρου
05:46
Με ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο ο Πετρούνιας
05:44
Πρόοδο στα ζητήματα Θετικής Ατζέντας δηλώνουν ότι έκαναν οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας
05:35
Πρόταση Αιγύπτου προς Ισραήλ για μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας
05:31
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 27/04/24
05:29
Παρέμβαση Αμερικής ζητά δικομματική ομάδα για να μην αποπλεύσει από την Τουρκία νηοπομπή ΜΚΟ προς τη Γάζα
05:27
26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.