ΕΚ: Προστασία θυμάτων αυτοκινητιστικών ατυχημάτων

Οι ευρωπαϊκοί δρόμοι είναι από τους ασφαλέστερους στον πλανήτη, ωστόσο μόνο το 2017 έχασαν τη ζωή τους αυτοκινητιστικά δυστυχήματα 25.300 άνθρωποι και 135.000 τραυματίστηκαν σοβαρά. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι παιδιά, πεζοί, ποδηλάτες και ηλικιωμένοι.

Στις 13 Φεβρουαρίου, οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ασφάλιση αυτοκινήτων, προκειμένου να ενισχύσουν την προστασία των θυμάτων. Οι νέοι κανόνες θα εγγυόνται δίκαιη αποζημίωση για τα θύματα, θα αποθαρρύνουν τη χρήση ανασφάλιστων οχημάτων και θα εξασφαλίζουν την ίση μεταχείριση των αντισυμβαλλομένων από διάφορες χώρες της ΕΕ.

Επίσης, το ΕΚ εργάζεται για τη βελτίωση των κανόνων οδικής ασφάλειας, σε μία προσπάθεια να μειωθούν τα θανατηφόρα ατυχήματα.

Αύξηση της προστασίας των θυμάτων

Σήμερα, τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων μπορεί να μην αποζημιωθούν ή να υποστούν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των αποζημιώσεων τους. Με τους νέους κανόνες, την ευθύνη για την αποζημίωση σε αυτές τις περιπτώσεις τις αναλαμβάνει το κράτος μέλος, ενώ οι ευρωβουλευτές προχωρούν περισσότερο και προτείνουν να υπάρχει και χρονικό περιθώριο έξι μηνών, για την καταβολή της αποζημίωσης.

Επίσης, οι άνθρωποι σε όλη την ΕΕ θα επωφεληθούν από την ύπαρξη κατώτατου ορίου προστασίας. Για σωματικές βλάβες τα θύματα θα δικαιούνται ασφαλιστική κάλυψη ύψους τουλάχιστον 6.070.000 ανά ατύχημα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των θυμάτων ή 1.220.000 ανά θύμα. Για υλικές ζημιές το ελάχιστο ποσό κάλυψης θα είναι 1.220.000 ανά απαίτηση, ανεξάρτητα από τον αριθμό των θυμάτων. Τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν ψηλότερα ποσά.

Ανασφάλιστα οχήματα

Τα ανασφάλιστα οχήματα αποτελούν ένα αυξανόμενο πρόβλημα στην ΕΕ, το οποίο κοστίζει εκατομμύρια ευρώ και αυξάνει και τα ασφάλιστρα όσων πληρώνουν για την ασφάλεια του οχήματος τους. Το ΕΚ προτείνει να γίνονται συστηματικοί διασυνοριακοί έλεγχοι για την εύρεση αυτών των περιπτώσεων, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες και να επιβάλλονται πρόστιμα.

Ποια οχήματα αφορά η νέα οδηγία;

Οι νέοι κανόνες καλύπτουν τα περισσότερα οχήματα. Εξαιρούνται τα ηλεκτρικά ποδήλατα και σκούτερ αλλά και τα segways, γιατί είναι πολύ μικρότερα και προκαλούν λιγότερη ζημιά σε ανθρώπους και περιουσίες.

Επόμενα βήματα

Αφού εγκριθούν οι νέοι κανόνες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και όταν καταλήξουν σε συμφωνία θα μπορούν πλέον να τεθούν σε εφαρμογή.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:29

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Στις Βρυξέλλες 22 νέοι Κύπριοι διπλωμάτες
09:23
Στάσιμες οι εργασίες για την προβλήτα στο Βασιλικό
09:07
Υπουργός Παιδείας: Σκοπός η αυτοπροστασία των παιδιών
08:59
Πολίτης εντόπισε πτώμα σε αποσύνθεση στην Σωτήρα
06:42
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
06:20
Σε ανταγωνιστικότερη βιομηχανία από φθηνότερη ενέργεια προσβλέπει ο Υπ. Ενέργειας
06:06
Βρετανία: Εγκρίθηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα
06:05
Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε άσκηση πυρηνικής αντεπίθεσης
05:58
23 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
05:51
Πόλεμος στο Ισραήλ: Προ των πυλών η επιχείρηση στη Ράφα
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
05:31
Ο Καναδάς αντιμέτωπος ήδη με τις πρώτες πυρκαγιές της χρονιάς
05:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.