«Ανοιχτή πληγή» η διαφθορά στη Ρουμανία

Το 2015, μια πυρκαγιά στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης Colectiv στο Βουκουρέστι σκότωσε 65 άτομα.

Είχε λάβει άδεια λειτουργίας, παρά το γεγονός ότι δεν είχε την απαραίτητη ασφάλεια.

Εκείνη τη νύχτα, ο Φλόριντ Μπαντίτα έχασε έναν φίλο ... και αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να πολεμήσει.

Μαζί με τους άλλους νέους Ρουμάνους, δημιούργησε την ομάδα "Η διαφθορά σκοτώνει"

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε αυτή την ομάδα για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για τον κίνδυνο της διαφθοράς και να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε το επίπεδο της κριτικής σκέψης και να παράσχουμε εργαλεία σε όσους θέλουν να αλλάξουν κάτι αλλά δεν ξέρουν πώς να το κάνουν», εξήγησε ο Φλορίν Μπαντίτα.

Οι πολιτικές ομάδες δραστηριοποιούνται επίσης ενεργά στο δρόμο. Τα τελευταία χρόνια, οι διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς έχουν σημαδέψει την πολιτική ζωή της χώρας.

Αυτή πραγματοποιήθηκε κατά την έναρξη της Ρουμανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καταγγείλει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει τον έλεγχο της δικαστικής εξουσίας.

Η κριτική αφορά επίσης αυτό το κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο προέκυψε πριν από δύο χρόνια με μια διάθεση αλλαγής.

«Εδώ και δύο χρόνια κλέβουν το μέλλον της Ρουμανίας. Επειδή ο αγώνας στη χώρα δεν αφορά υποδομές, δεν αφορά νοσοκομεία, δεν αφορά την εκπαίδευση, ούτε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους νέους να παραμείνουν στη χώρα. Όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης αφορούν στο δικαστικό πρόβλημα του κ. Ντρανιέα», είπε ο Νταν Μπάρνα, επικεφαλής του πολιτικού κόμματος USR (Save Romania Union Party).

Ο Λίβιου Ντρανιέα είναι ο επικεαφαλής του σοσιαλιστικού δημοκρατικού κόμματ ος. Καταδικάστηκε σε τρεισήμισι χρόνια φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας. Τώρα το κοινοβούλιο συζητά ένα νόμο περί αμνηστίας που θα μπορούσε να τον απελευθερώσει από τη φυλακή. Αυτός και χιλιάδες άλλοι πολιτικοί καταδίκαζαν τη διαφθορά.

«Υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα, μερικές επιτυχίες που έχουν επιτευχθεί και υπάρχουν και προβλήματα που έχουν εξαφανιστεί. Υπάρχουν πιέσεις στους εισαγγελείς και στους δικαστές που έχουν επηρεάσει πραγματικά αρνητικά τις εξελίξεις. Για εμάς το πιο σημαντικό είναι να εξασφαλίσουμε την αυτονομία και την ανεξαρτησία των δικαστών και των εισαγγελέων. Πλέον είναι “στα χέρια” του κοινοβουλίου» λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Τζορτζ Κιάμπα.

Οι Βρυξέλλες γνωρίζουν την κατάσταση και κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου.

«Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης δημιουργούν ανησυχίες τόσο εντός όσο και εκτός της Ρουμανίας και μένει να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει τη ρουμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλά θα εξαρτηθούν από το βαθμό στον οποίο η κυβέρνηση θα πιέσει να προχωρήσει τις αλλαγές», μεταδίδει η δημοσιογράφος του Euronews Ανα Λαζάρο-Μπος από το Βουκουρέστι.

Πηγή: Euronews

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:00

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.