Υποδείξεις Κ. Μαυρίδη προς Ρουμανική Προεδρία

Με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Ρουμανία για το πρώτο εξάμηνο του 2019, διεξήχθη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στην παρουσία της Πρωθυπουργού της Ρουμανίας, Viorica Dăncilă. Η Πρωθυπουργός έθεσε τις προτεραιότητες της Ρουμανικής Προεδρίας σε τέσσερις τομείς της ΕΕ: την κοινωνική σύγκλιση και συνοχή, την ασφάλεια, το διεθνή ρόλο της ΕΕ με έμφαση στην κοινή άμυνα και την προαγωγή των κοινών αξιών του κράτους δικαίου.

Σε γραπτή παρέμβασή του, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) τονίζει ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση από το πλαίσιο του Ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών που δεσμεύουν την ΕΕ ως σύνολο, θα αμαυρώσει την Ρουμάνικη Προεδρία. Αυτό, ως απάντηση στις όποιες τυχόν σκέψεις κάνει η Ρουμανία για ανάληψη πρωτοβουλίας για προώθηση της αναβάθμισης των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και γενικότερα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει τα εξής:

«Με την ανάληψη της πρώτης εξάμηνης Προεδρίας από την Ρουμανία, εκφράζω την προσδοκία ότι θα είναι μια επιτυχημένη Προεδρία εάν οι προτεραιότητες λειτουργήσουν αυστηρά με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο αρχών και συμφωνιών που δεσμεύουν την ΕΕ ως σύνολο. Ειδικά για την Τουρκία, θα πρέπει να συνεχιστεί η σταθερή δέσμευση στους κανόνες που διέπουν τις διμερείς σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Όπως έχει υποδείξει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πολλές φορές, η Τουρκία έχει υποχρεώσεις προς την Ευρ. Ένωση που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ομαλοποίηση των σχέσεων της με τα γειτονικά της κράτη. Οποιαδήποτε συζήτηση για επέκταση των εμπορικών σχέσεων με αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ή ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων, προϋποθέτει εκπλήρωση των υφιστάμενων υποχρεώσεων της. Η Τουρκία, όχι μόνο αρνείται να προσαρμοστεί στους δεσμευτικούς κανόνες που επιβάλλουν οι υποχρεώσεις της προς την ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, αλλά ακολουθεί μια επιθετική και παράνομη συμπεριφορά που πλήττει τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα στην Αν. Μεσόγειο, ιδιαίτερα έναντι της Κύπρου και στο Αιγαίο έναντι της Ελλάδας.

Μια επιτυχημένη προεδρία οφείλει να λειτουργήσει με γνώμονα τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Τυχόν παρέκκλιση από αυτό, θα αμαυρώσει την προεδρία, όσο πετυχημένη και να είναι σε άλλα θέματα».

Πηγή: philenews

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:06

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
21:14
Τα είπαν τηλεφωνικώς οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν
21:01
Οι ΗΠΑ αναμένεται να ενισχύσουν κυρώσεις κατά Ιράν σύντομα, λόγω επίθεσης στο Ισραήλ
20:53
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
20:48
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
18:00
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Αλλαγές και για το Κυπριακό στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
17:46
Συνελήφθη ύποπτος 44 ετών για τον εμπρησμό 12 αυτοκινήτων στο Καϊμακλί
17:42
Αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ζήτησε η Αννίτα Δημητρίου
17:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.