Ευρωκοινοβούλιο: Η ατζέντα της επόμενης εβδομάδας

Την πρώτη του συνεδρίαση για τη νέα χρονιά θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα το Ευρωκοινοβούλιο. Η ολομέλεια θα συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Pedro Sánchez και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker την Τετάρτη στις 10.00.


Αυτή θα είναι η δέκατη πέμπτη κατά σειρά συζήτηση μεταξύ του ΕΚ και αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Βρείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τις προηγούμενες συζητήσεις με ευρωπαίους ηγέτες για το ίδιο θέμα.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ Antonio Tajani και ο Πρωθυπουργός Pedro Sánchez θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συζήτησης στον χώρο του Πρωτοκόλλου στο Στρασβούργο στις 12:30 (τοπική ώρα).

Η επόμενη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης έχει προγραμματιστεί για τη δεύτερη σύνοδο ολομέλειας του Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, με τον Φινλανδό Πρωθυπουργό Juha Sipilä.

Το ΕΚ θα συζητήσει την πορεία του Brexit μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων

Την Τετάρτη στις 8:30 (τοπική ώρα), το ΕΚ συζητά την πορεία της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, μία μέρα μετά τη σημαντική ψηφοφορία της Βουλής των Κοινοτήτων της 15ης Ιανουαρίου.

Η συζήτηση είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει μιάμιση ώρα, ενώ το λόγο θα πάρει ένας βουλευτής του ΕΚ από κάθε πολιτική ομάδα. Τα μέλη του ΕΚ που συμμετέχουν στο «Brexit Steering Group» θα κάνουν σχετικές παρεμβάσεις.

Ανασκόπηση αυστριακής Προεδρίας, συζήτηση προτεραιοτήτων της ρουμανικής την Τρίτη

Το ΕΚ συζητά τις προτεραιότητες της επερχόμενης ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου με τον Πρωθυπουργό Dăncilă στις 15:00, σε συνέχεια της πρωινής συζήτησης με τον αυστριακό Καγκελάριο Kurz.

Στη συζήτηση με τον αυστριακό Καγκελάριο Sebastian Kurz προγραμματισμένη για τις 10:30 το πρωί, οι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν τα επιτεύγματα των τελευταίων έξι μηνών της απερχόμενης Προεδρίας παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και θα συζητήσουν την πρόοδο που επετεύχθη στις διαπραγματεύσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.

Η Πρωθυπουργός Viorica Dăncilă θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της επερχόμενης ρουμανικής Προεδρίας στις 15:00 (τοπική ώρα), οι οποίες θα επικεντρωθούν στη συνοχή και τις κοινές αξίες, την ασφάλεια και την ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή.
Οι Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 23-26 Μάϊου, ένα μήνα πριν η Ρουμανία παραδώσει την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου στη Φινλανδία.

Ο πρόεδρος του ΕΚ Antonio Tajani και η Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Viorica Dăncilă θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου την Τρίτη στις 17:00

Συζήτηση για Σύνοδο Κορυφής και τη μεταρρύθμιση της πολιτική ασύλου και μετανάστευσης

Απολογισμός των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής της 13ης και 14ης Δεκεμβρίου 2018 και συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης, την Τρίτη το πρωί στην ολομέλεια.

Τα κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου Κορυφής που έγινε στις Βρυξέλλες στις 13-14 Δεκεμβρίου 2018 ήταν ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ, οι εξωτερικές σχέσεις, η μετανάστευση και η ενιαία αγορά. Ξεχωριστή συνάντηση των 27 κρατών-μελών, που έλαβε χώρα στις 13 Δεκεμβρίου, ήταν αφιερωμένη στο Brexit.

Μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης

Το αδιέξοδο στη μεταρρύθμιση του κοινού συστήματος ασύλου, ιδιαίτερα η έλλειψη προόδου όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού του Δουβλίνου (ο οποίος καθορίζει τη χώρα που είναι υπεύθυνη για την υποβολή της αίτησης ασύλου) θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο της συζήτησης με το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

Η βελτίωση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και το θέμα της κατανομής των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών της θα τεθούν επίσης προς συζήτηση, στο πλαίσιο των πρόσφατων εξελίξεων στη Μεσόγειο και της απόφασης ορισμένων χωρών να μην επιτρέψουν την αποβίβαση διασωθέντων μεταναστών στη χώρα τους, καθώς και των αιτούντων άσυλο.

Φυτοφάρμακα: Σχέδιο στρατηγικής για τη βελτίωση της διαδικασίας αδειοδότησης

Το ΕΚ θα ψηφίσει την Τετάρτη μέτρα ελέγχου και διαφάνειας για τη διαδικασία αδειοδότησης φυτοφαρμάκων στην ΕΕ, στοχεύοντας στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Μεταξύ των πολυάριθμων προτάσεών της, η έκθεση της ειδικής επιτροπής του ΕΚ για τα φυτοφάρμακα αναφέρει ότι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις μελέτες που χρησιμοποιούνται για την έγκριση των φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων όλων των επιστημονικών δεδομένων και άλλων συνοδευτικών πληροφοριών από τις σχετικές αιτήσεις.
Οι ευρωβουλευτές έχουν εκφράσει ανησυχίες για το δικαίωμα των αιτούντων έγκριση να διαλέξουν ποιο κράτος μέλος θα συντάξει την έκθεση για την έγκριση μιας δραστικής ουσίας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), καθώς η εν λόγω πρακτική μπορεί να είναι ελλιπής ως προς τη διαφάνεια και ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων.

Τα κράτη μέλη που δεν σέβονται το κράτος δικαίου αντιμέτωπα με απώλειες πόρων

Συζήτηση και ψηφοφορία στο ΕΚ για τις προϋποθέσεις της αναστολής πληρωμών από την ΕΕ προς τα κράτη μέλη που παρεμβαίνουν στο έργο της δικαιοσύνης ή δεν λαμβάνουν μέτρα κατά της διαφθοράς.

Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει «γενικευμένες αδυναμίες όσον αφορά το κράτος δικαίου» σε κάποιο κράτος μέλος οι οποίες αφορούν τη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων, θα μπορεί να προτείνει μέτρα από τη μείωση των προχρηματοδοτήσεων μέχρι την αναστολή πληρωμών από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Το ΕΚ και το Συμβούλιο των Υπουργών θα πρέπει να εγκρίνουν τέτοιου είδους αποφάσεις.

Έχοντας εκδηλώσει τη στήριξή τους στην πρόταση της Επιτροπής, τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών του ΕΚ για τους Προϋπολογισμούς και τον Έλεγχο των Προϋπολογισμών προσέθεσαν δικλείδες ασφαλείας ώστε οι κυβερνήσεις να μην σταματούν τις πληρωμές προς τους τελικούς αποδέκτες των κονδυλίων, για παράδειγμα ερευνητές και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ακόμα και αν η χρηματοδότηση της ΕΕ διακοπεί προσωρινά.

Προωθώντας τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα

Η ολομέλεια θα συζητήσει και θα ψηφίσει για την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Δικαιώματα και Αξίες» για την περίοδο 2021-2027 με έως και 1,834 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν τριπλάσιο αυτού που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (642 εκ. ευρώ). Οι πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε όλη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής υποστήριξης για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που ασχολούνται με αυτά τα θέματα.

Τα μέλη της επιτροπής του ΕΚ για τις Πολιτικές Ελευθερίες προσέθεσαν διατάξεις ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί το δικαίωμα διαχείρισης σχετικών πόρων από τα κράτη μέλη που εμπλέκονται σε διαδικασίες σχετικές με το κράτος δικαίου. Ζήτησαν επίσης τη δημιουργία μιας ταχείας διαδικασίας («fast track») για τη διανομή πόρων προς στήριξη του δημοκρατικού διαλόγου στα κράτη μέλη όπου οι θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ κινδυνεύουν.

Πρόγραμμα «InvestEU»: νέα στήριξη για θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και επενδύσεις

Το ΕΚ πρόκειται να εγκρίνει νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για επενδύσεις και πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την περίοδο 2017 - 2027. Στόχος είναι να οδηγήσει σε επενδύσεις ύψους σχεδόν €700 δισ.

Η πρωτοβουλία «InvestEU» αναμένεται να λειτουργήσει ως εφαλτήριο επενδύσεων οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετώπιζαν εμπόδια. Σχεδιάστηκε σε συνέχεια και για να αντικαταστήσει το υπάρχον EFSI (European Fund for Strategic Investments), το οποίο συστάθηκε μετά την χρηματοπιστωτική κρίση.

Το ΕΚ σκοπεύει να βελτιώσει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυξάνοντας τις εγγυήσεις της ΕΕ (από 38 δισ. ευρώ σε 40.8 δισ. ευρώ, για την ενεργοποίηση 698 δισ. ευρώ επενδύσεων), θέτοντας νέους στόχους για την προστασία της εργασίας και του περιβάλλοντος και ενισχύοντας ταυτόχρονα τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη διαχείριση του προγράμματος.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο δελτίο Τύπου μετά την πρόσφατη ψηφοφορία στις επιτροπές για τους Προϋπολογισμούς και για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική.

Στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα «Invest EU» μπορείτε να βρείτε παραδείγματα πρωτοβουλιών που έχει στηρίζει η ΕΕ.

Εορτασμός για τα 20 χρόνια του Ευρώ στην ολομέλεια του ΕΚ

Το Ευρώ μπήκε στις ζωές μας την 1η Ιανουαρίου 1999. Για τον εορτασμό των 20 χρόνων του, διοργανώνεται στην ολομέλεια τελετή που θα λάβει χώρα την Τρίτη στις 11.30 πμ (τοπική ώρα).

Ο Πρόεδρος του ΕΚ Antonio Tajani θα ανοίξει την τελετή, ακολουθούμενος από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Mario Draghi, τον Πρόεδρο του Eurogroup Mário Centeno, τον Πρόεδρο της επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ Roberto Gualtieri και τον πρώην Πρόεδρο της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet.

Ισότητα, κράτος δικαίου, ρητορική μίσους: Συζήτηση για τα θεμελιώδη δικαιώματα

Η ολομέλεια εξετάζει την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ για το 2017, εστιάζοντας στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών, στις παραβάσεις του κράτους δικαίου και στην αύξηση της ρητορικής μίσους.

Το σχέδιο έκθεσης (το οποίο θα συζητηθεί την Τετάρτη και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη) καταδικάζει την έμφυλη βία και σημειώνει τις συνεχιζόμενες διακρίσεις που εξακολουθούν να υφίστανται οι γυναίκες στην Ευρώπη. Το ΕΚ αποδοκιμάζει το γεγονός ότι οι θεσμοί της ΕΕ δεν είναι αποτελεσματικοί στην προστασία του κράτους δικαίου και τις ευρωπαϊκές αξίες.

Οι ευρωβουλευτές προβληματίζονται επίσης από τους αυξανόμενους περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου και στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Υπογραμμίζουν σχετικά την ανάγκη να καταπολεμηθεί η ρητορική μίσους, η άνοδος του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας, καθώς και του στιγματισμού και των διαρκών διακρίσεων κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην ΕΕ.

Το ΕΚ θέλει να επενδύσει περισσότερα για τις μελλοντικές γενιές της ΕΕ

Η ολομέλεια θα ψηφίσει την Τετάρτη για την αύξηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ (ESF+) προς όφελος των παιδιών και των νέων.

Η επιτροπή Απασχόλησης προτείνει αύξηση της χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027, ύψους περίπου 19% συγκριτικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (από σχεδόν 89,6 δισ. ευρώ σε περίπου 106,8 δισ. ευρώ σε τιμές 2018), από τα οποία τα 105,7 δισ. ευρώ θα διαχειρίζονται από κοινού η ΕΕ και τα κράτη μέλη.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν να δουν περισσότερους πόρους για την απασχόληση των νέων και για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών για τα παιδιά που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο επενδύει στους πολίτες εδώ και πάνω από 60 χρόνια. Συνεισφέρει στην κοινωνική ενσωμάτωση, στις επαγγελματικές ευκαιρίες, στην καταπολέμηση της φτώχειας, στην εκπαίδευση, στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και στην απασχόληση των νέων ανθρώπων, καθώς επίσης και στις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, την υγεία και τις δικαιότερες κοινωνίες. Ατομικά σχέδια και προγράμματα πρέπει να συνεισφέρουν στην βελτίωση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής.

Ευρωπαϊκό Ταμείο Μετάβασης για την υποστήριξη των απολυμένων εργαζομένων

Η ολομέλεια ψηφίζει την Τετάρτη για την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση.

Το Ταμείο στηρίζει απολυμένους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω παγκοσμιοποίησης, τεχνολογικών και περιβαλλοντικών αλλαγών.

Η επιτροπή Απασχόλησης θέλει το Ταμείο να αντιμετωπίσει επίσης τις δυσμενείς επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και των τεχνολογικών μεταβάσεων, όπως η ψηφιοποίηση, η αυτοματοποίηση και η μετάβαση προς μία αποδοτική από πλευράς πόρων οικονομία.

Επιπλέον, τα μέλη του ΕΚ πρόκειται να μειώσουν το κατώτατο όριο επιλεξιμότητας, ορίζοντάς το σε 200 χαμένες θέσεις εργασίας. Θέλουν επίσης να αλλάξουν το όνομα του ταμείου από Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση σε Ευρωπαϊκό Ταμείο Μετάβασης («European Fund for Transition»).

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:16

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Αλλαγές και για το Κυπριακό στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
17:46
Συνελήφθη ύποπτος 44 ετών για τον εμπρησμό 12 αυτοκινήτων στο Καϊμακλί
17:42
Αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ζήτησε η Αννίτα Δημητρίου
17:33
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε 34χρονο για υπόθεση βιασμού της πρώην συζύγου του
17:29
Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες στο ίδιο περίπτερο στη Χλώρακα
17:25
Δυνατή προσωρινή αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για 9 μήνες, λέει η Κομισιόν
17:18
Καθορισμός νομοσχεδίου για τη Δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών
17:13
Στόχος η κάλυψη της Κύπρου σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων, μέχρι το 2026
17:05
Τμήμα Μετεωρολογία 3ο Δελτίο Καιρού 16/4/24
16:24
Προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας
16:11
Υπό κράτηση δύο άτομα για υποβοήθηση παράτυπων μεταναστών
15:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.