Ε.Ε: Η μεγαλύτερη μείωση ΜΕΔ έγινε στην Κύπρο

Η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια μεταξύ Ιουνίου 2017 και Ιουνίου 2018, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EΑΤ).

Σύμφωνα με την έκθεση, η μεγαλύτερη μείωση στο ποσοστό των ΜΕΔ καταγράφηκε στην Κύπρο με 8,6% και ακολούθησε η Πορτογαλία με μείωση 5% και οι Ιρλανδία και Σλοβενία, με μείωση 4,8%. Ανά κατηγορία, η Κύπρος είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ΜΕΔ που αφορούν νοικοκυριά με το ποσοστό να ανέρχεται γύρω στο 51% των συνολικών ΜΕΔ, ενώ γύρω στο 42% είναι το ποσοστό ΜΕΔ που αφορούν Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ). Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΤ στην Κύπρο η πλειοψηφία των δανείων βρίσκεται σε καθυστέρηση για πάνω από 5 χρόνια, ακολουθούμενα από δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεταξύ 1 και 5 ετών.

Παράλληλα, η Κύπρος ήταν η πέμπτη χώρα με τις υψηλότερες πωλήσεις δανείων, με σκοπό την αντιμετώπιση των ΜΕΔ. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΕΑΤ, το 2017 οι συνολικές πωλήσεις δανείων στην ΕΕ έφτασαν τα €144 δισ., ενώ τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018 έφτασαν τα €125 δισ. με άλλα €60 δισ. συναλλαγές να βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι περισσότερες από αυτές τις πωλήσεις έγιναν στην Ιταλία και στην Ισπανία (59 δισ. και 33 δισ. ευρώ αντίστοιχα), στην Ιρλανδία (11 δισ. ευρώ) στην Ελλάδα (7 δισ. ευρώ), στην Κύπρο (3 δισ. ευρώ) και στην Πορτογαλία (2 δισ. ευρώ). Το μεγαλύτερο εμπόδιο στις προσπάθειες για αντιμετώπιση των ΜΕΔ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι οι μακρές και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες, αλλά και η απουσία αγορών για ΜΕΔ.

Στην έκθεση σημειώνεται, επίσης, η σημαντική έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε χώρες εκτός ΕΕ με περισσότερο από 60% της συνολικής έκθεσης σε ξένες χώρες να είναι από τράπεζες της Βρετανίας και της Ισπανίας, σε αγορές όπως η Κίνα, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Τουρκία. Η Κύπρος κατατάσσεται στις χώρες με υψηλή έκθεση του τραπεζικού συστήματος σε χώρες εκτός ΕΕ και συγκεκριμένα στη Ρωσία. Βρίσκεται στην έκτη θέση μετά την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το κυβερνοέγκλημα και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες, όπως το Brexit, αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης το 2019, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της, θέτοντας τις εποπτικές προτεραιότητες για το επόμενο έτος. Η ΕΚΤ τονίζει ότι θα συνεχίσει να πιέζει τις τράπεζες να μειώσουν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους μετά τη σημαντική πρόοδο που έγινε φέτος και θα ελέγξει διεξοδικά τις πρακτικές δανειοδότησης για να περιορίσει τους πιθανούς κινδύνους. Θα προχωρήσει, επίσης, σε στοχευμένο έλεγχο των εσωτερικών μοντέλων των τραπεζών για τον υπολογισμό του κινδύνου.

Πηγή: O Φιλελεύθερος

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:48

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.