Δυτικά Βαλκάνια: Αποτίμηση προόδου από το ΕΚ

Το ΕΚ αξιολόγησε την Πέμπτη την πρόοδο που έχουν κάνει η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στην προσπάθεια τους για ένταξη στην ΕΕ.

Η ολομέλεια του ΕΚ ενέκρινε τρία ψηφίσματα που αξιολογούν την τρέχουσα κατάσταση.

Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)

Τα μέλη του ΕΚ εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την προσήλωση που δείχνει η χώρα στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Pržino και στις επείγουσες μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την ΕΕ.

Ζητούν επίσης από τις εθνικές αρχές να εντείνουν την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της σύγκρουσης συμφερόντων, να προστατεύσουν καλύτερα τη δικαστική εξουσία από πολιτικές παρεμβάσεις και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του Κράτους Δικαίου, ζητήματα που παραμένουν προβληματικά.. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 470 ψήφους υπέρ, 116 κατά και 46 αποχές.

Παρά το ότι η συμμετοχή στο συμβουλευτικό δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου (για την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) δεν έπιασε το προβλεπόμενο όριο, τα μέλη του ΕΚ καλωσορίζουν την απόφαση του Κοινοβουλίου των Σκοπίων να ξεκινήσει η συνταγματική διαδικασία για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών της 17ης Ιουνίου μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας που ανοίγει την πόρτα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η συμφωνία στέλνει απολύτως αναγκαίο θετικό μήνυμα σταθερότητας και συμφιλίωσης σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζει το ΕΚ.

Το ΕΚ καλεί επίσης τις Ουγγρικές αρχές να εκδώσουν στην πατρίδα του τον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος, καταδικάστηκε σε φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας αλλά διέφυγε στο εξωτερικό.

Ο εισηγητής του ΕΚ για την ΠΓΔΜ, Ivo Vajgl (Φιλελεύθεροι, Σλοβενία) δήλωσε τα εξής:
«H ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ ;όταν εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις, θα διασφαλίσει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές της. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να εκπληρώσει τις δικές της υποσχέσεις σε μια χώρα που έχει παραμείνει στην αίθουσα αναμονής για πολύ καιρό και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την πρόοδο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο σύνολό της.»

Αλβανία

Σε ψήφισμα το οποίο υιοθετήθηκε με 459 ψήφους, 112 κατά και 62 αποχές, η ολομέλεια καλωσορίζει τη σταθερή πρόοδο της Αλβανίας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την ΕΕ και τα βήματα που έχουν γίνει για την στήριξη της ανεξαρτησίας και του επαγγελματισμού της Δικαιοσύνης. Η ολομέλεια επιδοκιμάζει τη σημαντική βελτίωση που έχει καταγραφεί για την ενίσχυση του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου, όπως επίσης την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ωστόσο, το ΕΚ εκφράζει τον προβληματισμό για το ακόμα υψηλό επίπεδο διαφθοράς, τους αργούς ρυθμούς και την αναποτελεσματικότητα του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης και το γεγονός ότι οι ελλείψεις του Κράτους Δικαίου και οι πολύπλοκες διαδικασίες συνεχίζουν να αποτρέπουν τις επενδύσεις στη χώρα.

Παρόλα αυτά, το ψήφισμα στηρίζει τη θέση του Συμβουλίου για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019, εφόσον η χώρα πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Ο εισηγητής του ΕΚ για την Αλβανία Knut Fleckenstein (Σοσιαλιστές, Γερμανία) δήλωσε: «Μετά από 4 χρόνια ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, είναι καιρός η ΕΕ να ανοίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία. Με την εφαρμογή της διαδικασίας ελέγχου του δικαστικού προσωπικού που αποτελούσε βασικό αίτημα, η χώρα κατέγραψε ικανοποιητική πρόοδο στη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης,. Ο αγώνας κατά της διαφθοράς συνεχίζεται με επιτυχία. Η ψηφοφορία επί της έκθεσης στην ολομέλεια σήμερα αναγνωρίζει τις προσπάθειές της χώρας. Καλεί επίσης το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν επιτέλους στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία κατά το επόμενο έτος.»

Μαυροβούνιο

Παρά την συνολική πρόοδο που σημειώνει το Μαυροβούνιο στη διαδικασία ένταξής του στην ΕΕ, το ΕΚ καλεί την πολιτική ηγεσία της χώρας να δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κράτους δικαίου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, τη διαφθορά, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, το οργανωμένο έγκλημα και τη βία που σχετίζεται με αυτό.

Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με 484 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 63 αποχές, υπογραμμίζει την προσπάθειες του Μαυροβουνίου για εποικοδομητική περιφερειακή συνεργασία και καλές διμερείς σχέσεις γειτονίας. Το ΕΚ εκφράζει επίσης ικανοποίηση για την κύρωση της συμφωνίας σχετικά με τα σύνορα μεταξύ Μαυροβουνίου και Κοσόβου, ενώ ζητεί την ταχεία σύναψη συμφωνιών για την επίλυση εκκρεμών συνοριακών διαφορών με άλλες γειτονικές χώρες

Στο ψήφισμα τέλος, υπενθυμίζεται η στρατηγική σημασία της ένταξης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ για τη διασφάλιση σταθερότητας και ειρήνης στα Δυτικά Βαλκάνια. Το ΕΚ συμφωνούν με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι με ισχυρή πολιτική βούληση και σταθερή πρόοδο, το Μαυροβούνιο ενδεχομένως θα μπορούσε να είναι έτοιμο να γίνει μέλος της ΕΕ το 2025.

Ο εισηγητής του ΕΚ για το Μαυροβούνιο, Charles Tannock (ΕΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο) δήλωσε: «Η σημερινή έκθεση υπογραμμίζει την ισχυρή συνολική πρόοδο του Μαυροβουνίου και είναι θετική όσον αφορά τη γενική της κατεύθυνση. Με τέτοια επιτεύγματα ωστόσο, έρχονται και μεγαλύτερες ευθύνες. Από την άποψη αυτή, το ΕΚ εξέφρασε ξεκάθαρα τις ανησυχίες του σχετικά με την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης στη χώρα και την ανάγκη να εντατικοποιηθεί η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτή είναι η τελευταία μου έκθεση ως εισηγητής για το Μαυροβούνιο, αλλά εύχομαι στο Μαυροβούνιο τα καλύτερα στο μέλλον και δεν αμφιβάλλω για την επιτυχή τελική πορεία του προς την ένταξη στην ΕΕ».

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:10

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.