Το ΕΚ αξιολογεί τις προοπτικές ένταξης για Σερβία και Κόσοβο

Η Σερβία πρέπει να φέρει την εξωτερική της πολιτική πιο κοντά σε αυτήν της ΕΕ, και στο ζήτημα της Ρωσίας, ενώ το Κόσοβο θα πρέπει να απαλλαχθεί από το καθεστώς θεωρήσεων χωρίς καθυστέρηση, τόνισε το ΕΚ.

Το ΕΚ υιοθέτησε δύο ψηφίσματα την Πέμπτη, τα οποία αξιολογούν τις τελευταίες προσπάθειες που καταβάλουν η Σερβία και το Κόσοβο για να έρθουν πιο κοντά στην ΕΕ και για πιθανή μελλοντική ένταξή τους.

Σερβία

Στη σχετική έκθεση, η οποία υιοθετήθηκε με 503 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 47 αποχές, το ΕΚ χαιρετίζει τη συνεχή δέσμευση της Σερβίας ως προς την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ και ζητά αυτή η στρατηγική απόφαση να προωθηθεί ενεργά στους Σέρβους πολίτες. Υπογραμμίζει επίσης τις προσπάθειες της Σερβίας για εξομάλυνση των σχέσεων με το γειτονικό Κόσοβο και υποστηρίζει τον διάλογο που διευκολύνεται από την ΕΕ ως το πλαίσιο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας διευθετήσεως.

Ενώ λαμβάνεται υπόψη η εν εξελίξει συζήτηση σχετικά με την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, το ΕΚ υπογραμμίζει ότι στόχος στην περιοχή δεν πρέπει να είναι η δημιουργία εθνικά ομογενών κρατών. Θεωρεί κάθε μελλοντική συμφωνία αποδεκτή μόνο εάν υπάρξει αμοιβαία συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, και εάν ληφθούν υπόψη η συνολική σταθερότητα στην περιοχή και το διεθνές δίκαιο.

Τα μέλη του ΕΚ καλούν τις σερβικές αρχές να εντείνουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για το κράτος Δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, και να συνεχίσουν τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης της χώρας ώστε να την καταστήσουν περισσότερο πολιτικά ουδέτερη.

Ο εισηγητής του ΕΚ για τη Σερβία, David McAllister, (ΕΛΚ, Γερμανία) δήλωσε: «Η Σερβία σημειώνει πρόοδο στον στρατηγικό της στόχο για ένταξη στην ΕΕ με 14 διαπραγματευτικά κεφάλαια ανοιχτά αυτή τη στιγμή, εκ των οποίων τα δύο έχουν προσωρινά ολοκληρωθεί. Με όλη την ενέργεια να επικεντρώνεται στην υιοθέτηση και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, και συγκεκριμένα τα κεφάλαια που αφορούν το κράτους Δικαίου και την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο, περισσότερα κεφάλαια θα μπορούσαν να ανοίξουν τους προσεχείς μήνες. Το ΕΚ είναι έτοιμο να στηρίξει περισσότερο τη Σερβία στην ευρωπαϊκή της πορεία.»

Κόσοβο

Το ΕΚ χαιρετίζει τη νομοθεσία που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων (ΕΠΜ) του Κοσόβου αλλά εκφράζει την ανησυχία του για την έλλειψη διακομματικής συναίνεσης και την παρατεταμένη πολιτική πόλωση, η οποία εξακολουθεί να επηρεάζει δυσμενώς την πορεία προς βιώσιμες μεταρρυθμίσεις.

Για να έρθει το Κόσοβο πιο κοντά στην Ε.Ε. η ελευθέρωση των θεωρήσεων χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις είναι ζωτικής σημασίας. Το ΕΚ χαιρετίζει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι πληρούνται τα κριτήρια για την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων. Αυτό συμβαίνει πάρα τις κρίσιμες ανησυχίες σχετικά με την ανεπαρκή χρηματοδότηση στον τομέα της Δικαιοσύνης, την εκτεταμένη διαφθορά, την άλωση στοιχείων του κράτους, την αθέμιτη πολιτική επιρροή, τα οποία πρέπει όλα να αντιμετωπιστούν πέρα από την πρόοδο που σημειώθηκε στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων ελευθέρωσης των θεωρήσεων.

Το ψήφισμα λαμβάνει υπόψη ότι πέντε κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το Κόσοβο και τα προσκαλεί να το πράξουν, από τη στιγμή που αυτό θα διευκόλυνε τις σχέσεις μεταξύ του Κοσόβου και της γειτονικής Σερβίας. Το κείμενο εγκρίθηκε με 393 ψήφους υπέρ, 139 κατά, και 71 αποχές.

Ο εισηγητής του ΕΚ για το Κόσοβο Igor Šoltes, (Πράσινοι, Σλοβενία) δήλωσε: «Είναι σημαντικό για το Κόσοβο να μείνει στον δρόμο της ένταξης. Ωστόσο, είναι σημαντικό για την ΕΕ να αναγνωρίσει ότι το Κόσοβο έχει εκπληρώσει όλα τα απαραίτητα κριτήρια για την ελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου και η Ε.Ε. πρέπει από τη μεριά της να το σεβαστεί αυτό πλήρως. Επομένως, η ελευθέρωση των θεωρήσεων στο θα πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν. Η κυβέρνηση του θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και να επικεντρώσει όλη της την ενέργεια στο να τις κάνει να λειτουργήσουν και στην πράξη. Είναι σημαντικό για το να συνεχίσει την προσπάθειά του για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά παράλληλα να ενισχύσει τις προσπάθειές του για να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο και πλήρως λειτουργικό δικαστικό σύστημα.»

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:10

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.