Οι Γυναίκες της Ροζάβα: Προβολή ντοκιμαντέρ στο ΕΚ

«Η χαρά της ελευθερίας μετά από απίστευτο πόνο είναι ένα υπέροχο συναίσθημα» λέει η Αριάν στην αρχή του ντοκιμαντέρ «Commander Arian», το οποίο προβλήθηκε πριν από λίγες μέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο οποίο η Αλμπα Σοτόρα ακολουθεί για τρία χρόνια στην πρώτη γραμμή του πολέμου στη Συρία την 30χρονη διοικήτρια και τον αγώνα μίας ομάδας των Μονάδων Προστασίας Γυναικών YPJ στο Κομπάνι για την απελευθέρωση των κατοίκων από το «Ισλαμικό κράτος» αλλά και για την ανεξαρτησία των γυναικών.

«Τι νόημα θα έχει να ζεις μια ζωή σαν σκλάβος ή μια ζωή που δεν σου ανήκει;» ρωτάει στο φιλμ η Αριάν δύο κοπέλες. Στο ίδιο πλαίσιο για την ανάγκη ανύψωσης του ηθικού του τάγματος και τα τραγούδια που λένε για τα βάρη του κόσμου που σηκώνουν οι εξορισμένες γυναίκες, για την αγάπη για την αντίσταση που σβήνει τη δίψα τους, για τις μητέρες που δεν πρέπει να κλάψουν τους μάρτυρες.

Η Σοτόρα σημείωσε ότι στη Ροζάβα συντελείται μια ριζοσπαστική αλλαγή με ενίσχυση της θέσης της γυναίκας σε πολιτικό, κοινωνικό και στρατιωτικό επίπεδο.

«Έχουν απελευθερωθεί και μπορούν να αποφασίσουν τι να κάνουν. Οι εξαναγκαστικοί γάμοι καταργήθηκαν, οι γυναίκες που εκπαιδεύονται αυξήθηκαν, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μειώθηκαν. Αποδεικνύεται ότι στο δυτικό Κουρδιστάν γυναίκες και άνδρες μπορούν να ζήσουν μαζί με ισότητα, δημοκρατία και ελευθερία». Όμως, πρόσθεσε ότι τα σημαντικά επιτεύγματα σχετικά για τα δικαιώματα των γυναικών βρίσκονται υπό μεγάλη απειλή από το τουρκικό κράτος.

Η Ισπανίδα σκηνοθέτιδα έκανε λόγο για την πιο δυνατή εμπειρία της ζωής της τονίζοντας πως «η ηρωική αντίσταση κατά του “Ισλαμικού κράτους” στο Κομπάνι οδηγήθηκε από χιλιάδες γυναίκες, οι οποίες απέδειξαν στον κόσμο όχι μόνο ότι μπορούν να πολεμήσουν, αλλά και να νικήσουν».

H Αριάν ζήτησε από τους ευρωπαϊκούς και πολιτικούς θεσμούς να δράσουν για να ακουστεί η φωνή των Κούρδων, να σταθούν στο πλευρό τους για να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον της συριακής κοινωνίας και ειδικότερα κατά της Ροζάβα.

«Πολεμήσαμε σκληρά εναντίον του “Ισλαμικού κράτους” και σχεδόν το νικήσαμε, όπως είδε όλος ο κόσμος. Πολεμάμε για περισσότερα από έξι χρόνια με πολλές θυσίες, όχι μόνο Κούρδων αλλά και από άλλες αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε.

«Όμως, η Τουρκία μάς επιτίθεται ενισχύοντας έτσι το “Ισλαμικό κράτος”, το οποίο συνεχίζει τις σφαγές. Όσοι πιστεύουν στην ελευθερία και στην αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, τους ζητούμε να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας για να σταματήσουν αυτές οι βαρβαρότητες κατά πολιτών, γυναικών.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:22

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.