Ευρωκοινοβούλιο: Όλα όσα έγιναν την εβδομάδα που πέρασε

Νέοι κανόνες για την ενεργειακή απόδοση και τις τηλεπικοινωνίες και ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Στην ενδιάμεση έκθεσή του για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027, το Κοινοβούλιο καλεί το Συμβούλιο να καταλήξει σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μην πληγούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Διαβάστε περισσότερο στο δελτίο τύπου.

Την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέους στόχους για την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Σύμφωνα με τους κανόνες, τουλάχιστον το 30% της ενεργειακής κατανάλωσης, μέχρι το 2030, θα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στις 14 Νοεμβρίου, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ του πακέτου κανόνων για τις τηλεπικοινωνίες, που στοχεύει να θέσει το όριο των 0,19 ευρώ/το λεπτό και 0,06 ευρώ/ το μήνυμα, από τις 15 Μαΐου 2019. Το πακέτο στοχεύει επίσης στην τόνωση των απαραίτητων για τη δημιουργία 5G σύνδεσης, επενδύσεων στις ευρωπαϊκές πόλεις μέχρι το 2020 ενώ συμπεριλαμβάνει την υποχρεωτική δημιουργία της γραμμής έκτακτης ανάγκης 112.

Το φετινό βραβείο LUX κέρδισε η ταινία «Γυναίκα σε πόλεμο». Σε συνέντευξή του, ο Ισλανδός σκηνοθέτης Μπενεντίκτ Ερλινγκσον περιγράφει τη ταινία του ως προειδοποιητικό κάλεσμα: «Πρέπει να σώσουμε τον κόσμο και στον περιβαλλοντικό αγώνα οι γυναίκες παίζουν συχνά σημαντικό ρόλο».

Την Τρίτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συζήτησε με τους ευρωβουλευτές το μέλλον της Ευρώπης τονίζοντας ότι «η ανεκτικότητα είναι η ψυχή της Ευρώπης και βασική αξία του ευρωπαϊκού ιδεώδους».

Το Κοινοβούλιο ψήφισε νέους κανόνες για την προστασία των επιβατών τρένων στην ΕΕ. Οι κανόνες προβλέπουν, μεταξύ άλλων, υψηλότερες αποζημιώσεις σε περιπτώσεις καθυστερήσεων και τη μεγαλύτερη υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες.

Οι ευρωβουλευτές βελτίωσαν τα δικαιώματα των επιβατών των τρένων
Την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την ΕΕ να ετοιμάσει σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της «σιωπηλής επιδημίας» Lyme Borreliosis που πλήττει περίπου 1 εκατομμύριο Ευρωπαίους και η διάγνωση της οποίας εξακολουθεί να υστερεί.

Την ίδια μέρα οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο για τη θέσπιση νέων ελάχιστων δικαιωμάτων των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας της περιόδου δοκιμαστικής υπηρεσίας, των ωρών εργασίας και των περιοριστικών συμβάσεων.

Το Κοινοβούλιο εκφράζει τη «βαθιά του ανησυχία» για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος στη Ρουμανία, που ενδέχεται να υπονομεύσει τον διαχωρισμό των εξουσιών και την μάχη κατά της διαφθοράς, ανέφεραν ευρωβουλευτές σε ψήφισμά τους.

Μετά τη δημοσίευση του κειμένου συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της EE για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Πρόεδρο του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, και τους πολιτικούς αρχηγούς για να συζητήσουν τη συμφωνία.

Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα φορτηγά κατά 35% μέχρι το 2030, με ενδιάμεσο στόχο το 20% έως το 2025.

Οι κοινοί κανόνες για τις εξαγωγές όπλων είναι κρίσιμοι για την αποφυγή παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πρόληψή της χρήσης ευρωπαϊκών όπλων εναντίον των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων. Η συστηματική μη εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων σχετικά με τις εξαγωγές όπλων από τα κράτη μέλη πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω της δημιουργίας ενός ειδικού μηχανισμού επιβολής κυρώσεων, επισήμαναν οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη.

Τι κάνει η Ευρώπη για μένα, έναν πρωτοποριακό νέο δικτυακό τόπο που αναδεικνύει τη θετική επίδραση της ΕΕ για κάθε πολίτη ξεχωριστά παρουσίασε την Τετάρτη ο Πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι.