Τι δείχνουν οι προβλέψεις της Κομισιόν για την Κύπρο

Διατήρηση της δυναμικής για ισχυρή οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να φτάνουν το 3,9% για το 2018, το 3,5% για το 2019 και το 2,9% για το 2020, βλέπει η Κομισιόν, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές οικονομικές της προβλέψεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το πακέτο προβλέψεων που παρουσίασε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, στην Κύπρο το δημόσιο χρέος αποκλιμακώνεται από το 105% το 2018 στο 98,4% το 2019 και στο 91% το 2020, ενώ οι προϋπολογισμοί θα είναι πλεονασματικοί με +2,8%, +3% και +2,9% για το τρέχον και τα δύο επόμενα χρόνια και ο πληθωρισμός θα φτάνει το 0.8%, 1.3% και 1.4% αντίστοιχα.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι "η οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο παρέμεινε έντονη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, με σταθερή ιδιωτική κατανάλωση, επενδύσεις και εξαγωγές, με πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 4%". Σημειώνει ότι "οι πρόσφατες αναθεωρήσεις των στοιχείων για το ΑΕΠ χρωματίζουν μια πιο έντονη εικόνα σχήματος V της οικονομικής ανάκαμψης της Κύπρου από την κρίση". Καταγράφει ότι δε ότι "η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει αρκετά ισχυρή και πάνω από τις δυνατότητες, αν και επιβραδύνεται από 3,9% το 2018 σε 2,9% το 2020".

Η Κομισιόν καταγράφει ακόμη ότι η ιδιωτική κατανάλωση επιταχύνθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους και αναμένεται να παραμείνει αρκετά ισχυρή, "καθώς η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται ραγδαία, οι μισθοί αυξάνονται σταδιακά και ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός, ενισχύοντας περαιτέρω τα πραγματικά εισοδήματα".

Η Κομισιόν καταγράφει επιπλέον ότι ο τουριστικός τομέας, ο οποίος υπήρξε κινητήρια δύναμη των εξαγωγών του τομέα των υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια, αρχίζει να αντιμετωπίζεται τώρα ο αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις γειτονικές χώρες, όπου οι ανησυχίες για την ασφάλεια μειώνονται, αλλά και λόγω της μικρότερη αγοραστικής δύναμης ορισμένων τουριστών (κατά κύριο λόγο Βρετανών και Ρώσων) ως αποτέλεσμα των υποτιμήσεων του νομίσματος.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές, λόγω του σημαντικού περιεχομένου τους στην τελική ζήτηση, αναμένεται να αντισταθμίσουν τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα "τη συνολική αρνητική συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ και την περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών", αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά τη θετική δυναμική της αγοράς εργασίας, η Κομισιόν καταγράφει ότι "μια ταχεία αύξηση της απασχόλησης από το 2016, συνεχίστηκε, μειώνοντας το ποσοστό ανεργίας σε 8,1% έως τα μέσα του 2018, το χαμηλότερο επίπεδο σε οκτώ χρόνια".

Ο γενικός ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού βάσει του ΕνΔΤΚ προβλέπεται να παραμείνει χαμηλός, στο 0,8% το 2018. Κατά τα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα παρουσίασαν περίοδο μείωσης των τιμών λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού, ενώ οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου μεταφέρθηκαν σε τιμές ενέργειας μια υστέρηση. Προχωρώντας προς τα εμπρός, ο πληθωρισμός αναμένεται να επιταχυνθεί μετρίως καθώς η αυστηρότερη αγορά εργασίας μεταφράζεται σε υψηλότερους μισθούς.

Το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα παραμείνει πλεονασματικό, εξαιρουμένου του αντίκτυπου των μέτρων τραπεζικής στήριξης το 2018, "που πρόκειται να προσδιοριστεί", αναφέρει η Κομισιόν. Σημειώνει ότι "οι δημοσιονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης παραμένουν εξαιρετικά ισχυρές, με το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη".

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:35

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.