Συλικιώτης: Αναθεώρηση νομοθεσίας για ανοικτά δεδομένα

Η Επιτροπή Ενέργειας Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου συζήτησε εκ νέου την έκθεση του Ν. Συλικιώτη σχετικά με την αναθεώρηση της οδηγίας για την επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων του δημοσίου τομέα (δηλαδή των δεδομένων που παράγονται στo πλαίσιo της λειτουργίας του δημόσιου τομέα, ή που προκύπτουν από δημόσια χρηματοδότηση π.χ. ψηφιακοί χάρτες, μετεωρολογικά δεδομένα, στατιστικές, νομικά δεδομένα, δεδομένα από δορυφόρους κ.ο.κ).

Στην τοποθέτησή του ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως η πρόσβαση στην πληροφόρηση είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα γι’ αυτό πρέπει να διασφαλιστεί πως τα ανοιχτά δεδομένα θα αποφέρουν πραγματικό όφελος στους ανθρώπους και την κοινωνία, και θα αξιοποιούνται κυρίως για την ενδυνάμωση των πολύ μικρών, των νέων αναδυόμενων επιχειρήσεων αλλά και ΜμΕ και όχι μονάχα για τις μεγάλες πολυεθνικές που έχουν τα μέσα να παίρνουν όλες τις πληροφορίες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα δεδομένα υψηλής εξηγώντας πως προτείνεται η κατάθεση συγκεκριμένης λίστας με κατηγορίες συνόλων, στην οποία η Κομισιόν θα μπορεί να προσθέσει και νέες κατηγορίες εφόσον προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση ώστε να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι απόψεις όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Ωστόσο, τόνισε, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να δημοσιοποιηθούν δεδομένα που θα φέρουν σε δυσμενή θέση είτε τον δημόσιο τομέα είτε τις δημόσιες επιχειρήσεις που παλεύουν σε δύσκολες συνθήκες έχοντας να αντιμετωπίσουν την κυριαρχία των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην αγορά.

Όσον αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις και την συμπερίληψή τους στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω οδηγίας, ο κος Συλικιώτης τόνισε πως είναι επάναγκες να συμπεριληφθούν στην οδηγία πρόνοιες που να διορθώνουν τις σοβαρές στρεβλώσεις, οι οποίες δημιουργούνται με το υφιστάμενο κείμενο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, εφόσον θα βελτιώσουμε το κείμενο για να μην ενταθούν ακόμη περισσότερο οι άνισοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ των δημόσιων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου λειτουργούν και ανταγωνίζονται στην ίδια αγορά.

Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης επισήμανε πως για την υλοποίηση της αναθεωρημένης οδηγίας είναι σημαντικό τα κράτη μέλη και οι φορείς του δημόσιου τομέα, (ιδιαίτερα οι μικρές τοπικές κοινότητες και τα κράτη που πλήττονται από την οικονομική κρίση), να στηριχτούν οικονομικά από την ΕΕ ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της οδηγίας και να διαθέτουν με αποτελεσματικό, γρήγορο και εύκολο τρόπο όλες τις πληροφορίες.

Η έκθεση του κ. Συλικιώτη θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Επιτροπή Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας στις 3 Δεκεμβρίου, όπου θα του δοθεί και η εντολή για να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Κομισιόν στους τριλόγους.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:41

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Αρχίζει διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στην περιοχή Ασγάτας – Σανίδας – Βάσας Κελλακίου
09:22
Ένταλμα σύλληψης σε επιχειρηματία για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
09:14
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές του καλοκαιριού
08:58
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
06:37
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Υψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο τομέας της ενέργειας
05:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.