Κοινή δήλωση υιοθέτησαν τα μέλη του Eurogroup για τις εξελίξεις το φθινόπωρο σε σχέση με την πανδημία

 

Κοινή δήλωση για τις εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία του COVID19 αυτό το φθινόπωρο υιοθέτησαν οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που ολοκλήρωσαν πριν από τη λίγο τη συνεδρίαση τους με τηλεδιάσκεψη.  Οι 19 θεωρούν ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η δημοσιονομική στήριξη σε κάθε κράτος μέλος και το 2021.

Οι 19 Υπουργοί Οικονομικών αναφέρουν ότι στο ξεκίνημα της σημερινής συνάντησης της Ευρωομάδας, τα μέλη εξέφρασαν τα συλλυπητήρια στους Αυστριακούς και Γάλλους συναδέλφους για τις πρόσφατες φρικτές επιθέσεις και επανέλαβαν ότι η Ευρώπη θα είναι πάντα μαζί.

Η Ευρωομάδα στη συνέχεια πραγματοποίησε "εμπεριστατωμένη συζήτηση σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές ενόψει των τρεχουσών εξελίξεων με τον COVID-19. Η Ευρωομάδα ενημερώθηκε από τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), Δρ. Andrea Ammon, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας βάσει ανάλυσης του ECDC. Στη συζήτηση συμμετείχε επίσης η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Irene Tinagli.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση που υιοθετήθηκε, "η πρόσφατη επιτάχυνση της εξάπλωσης του ιού COVID-19 και τα νέα μέτρα περιορισμού έχουν αυξήσει περαιτέρω την αβεβαιότητα και είναι πιθανό να επηρεάσουν την ανάκαμψη. Η Ευρωομάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην υγεία και παρακολουθεί τις οικονομικές επιπτώσεις και προοπτικές. Θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε και να εφαρμόζουμε σθεναρά, σε όλα τα επίπεδα, φιλόδοξες οικονομικές πολιτικές που συμπληρώνουν την αντιμετώπιση της υγείας, προστατεύουν τις θέσεις εργασίας και προωθούν την οικονομική ανάκαμψη, ακριβώς σε ολόκληρη την ήπειρο", αναφέρουν οι 19 του ευρώ.

"Καταγράψαμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και συμφωνήσαμε ότι η Ευρώπη αντέδρασε έντονα στην πανδημία. Οι συντονισμένες απαντήσεις μείωσαν τον οικονομικό αντίκτυπο των μέτρων περιορισμού στους πολίτες και τις εταιρείες. Με το δεύτερο κύμα COVID-19 να ξεδιπλώνεται, η Ευρώπη είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένη για να αντέξει την οικονομική πτώση. Τον Απρίλιο, η Ευρωομάδα, μαζί με μέλη εκτός της ζώνης του ευρώ, κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με τρία δίχτυα ασφαλείας που θα εφαρμοστούν από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για συνολικό ποσό 540 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτά τώρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή, ενισχύοντας τις αντιδράσεις των κρατών μελών σε κρίσεις, παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη στους πολίτες και τις εταιρείες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης και παρέχουν μια επιπλέον γραμμή άμυνας για τις κυβερνήσεις".

Όπως σημειώνουν "αυτά τα δίχτυα ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμπληρώνουν τα άνευ προηγουμένου επίπεδα δημοσιονομικής στήριξης που έχουν θεσπιστεί από τις εθνικές κυβερνήσεις. Τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν σε εθνικό επίπεδο το 2020 ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ. Αυτά τα μέτρα είναι επιπλέον των πρωτοβουλιών στήριξης ρευστότητας και της λειτουργίας αυτόματων σταθεροποιητών. Αυτές οι δημοσιονομικές ενισχύσεις έχουν ενεργοποιηθεί από την προσωρινά επιτρεπόμενη απόκλιση από τις δημοσιονομικές απαιτήσεις που κανονικά ισχύουν και από το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων. Η Ευρωομάδα θεωρεί ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η δημοσιονομική στήριξη σε κάθε κράτος μέλος έως το 2021, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου καθυστερημένης ανάκαμψης και να προσαρμοστεί στην κατάσταση καθώς εξελίσσεται", τονίζουν.

Επιπλέον, "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε τον Ιούλιο για το σχέδιο Νext Generation EU για τη στήριξη των περιφερειών και των τομέων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση COVID-19 με ταμείο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής ανάκαμψης της ΕΕ και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που απαιτούνται σε επίπεδο κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστηρίζουν τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις", καταγράφουν.

"Έχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να διευκολύνουμε το σχέδιο Νext Generation EU και, ειδικότερα, τη δυνατότητα αποκατάστασης και ανθεκτικότητας. Αυτά πρέπει να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν κατά προτεραιότητα, επιτρέποντας την ταχεία εκταμίευση κεφαλαίων το 2021. Είναι απαραίτητο για τη στήριξη των κατάλληλων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων και, συνεπώς, για τη συνεχή ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος του 2020", σημειώνουν στην ίδια κοινή δήλωση.

Οι 19, υπογράμμισαν επίσης "τη σημασία της ταχείας υποβολής φιλόδοξων σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, σχεδιάζοντας ένα συνεκτικό σύνολο μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών στρατηγικών που προσθέτουν πάνω από το άθροισμα των μεμονωμένων δράσεων των κρατών μελών".

Όπως αναφέρουν "αυτά τα σχέδια θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη, θα μειώσουν την αβεβαιότητα και θα υποστηρίξουν την αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων για να βοηθήσουν να καταστεί η ζώνη του ευρώ συνολικά ισχυρότερη και πιο ανθεκτική".

"Η Ευρωομάδα δεσμεύεται να υποστηρίξει προτεραιότητες και συντονισμένες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που ενισχύουν την ορθή λειτουργία της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της", αναφέρουν οι 19 Υπουργοί.

Τονίζουν δε ότι "απαιτείται ένας ισχυρός χρηματοπιστωτικός τομέας για τη χρηματοδότηση της οικονομίας πιο αποτελεσματικά, για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για τους Ευρωπαίους πολίτες".

Η Ευρωομάδα "συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και θα συνεχίσει τις εργασίες της για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης κατά προτεραιότητα". "Η περαιτέρω ανάπτυξη της Ένωσης Κεφαλαιαγορών θα ενισχύσει επίσης τον διεθνή ρόλο του ευρώ", αναφέρουν.

Τέλος, η Ευρωομάδα "είναι ενωμένη στην απάντησή της σε αυτήν την κρίση", αναφέρουν οι 19. "Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι οι πολιτικές μας υποστηρίζουν και συμπληρώνουν τα μέτρα δημόσιας υγείας έτσι ώστε να προστατεύουμε τους πολίτες μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Το χρωστάμε σε αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία", καταλήγουν.  

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:52

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.