Τηλεφωνική επικοινωνία Μπορρέλ - Λαβρόφ για Ναγκόρνο Καραμπάχ, Ναβάλνι και Λευκορωσία

Tηλεφωνική  επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ είχε νωρίτερα σήμερα ο  Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορρέλ  και αντικείμενο την ένταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τη Λευκορωσία, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη δηλητηρίαση του ρωσικού πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας ευρύτερα.

Σε ό,τι αφορά το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Ύπατος Εκπρόσωποςευχαρίστησε τον Υπουργό Λαβρόφ για τις προσπάθειές του στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας εκεχειρίας της 10ης Οκτωβρίου μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και τόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης αυτής της κατάπαυσης του πυρός, για να σταματήσουν αμέσως όλες οι εχθροπραξίες και να υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων, συμπεριλαμβανομένης της ρητορικής. Η απώλεια ζωών και ο φόρος στον άμαχο πληθυσμό και στις δύο πλευρές είναι απαράδεκτος. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες των συμπροέδρων του Ομίλου Μινσκ του ΟΑΣΕ και επανέλαβε ότι στις επαφές του με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, κάλεσε και τις δύο πλευρές να επανέλθουν επειγόντως σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειές τους.

Σε ό,τι αφορά τη Λευκορωσία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επανέλαβε την ενωμένη και ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Λευκορωσίας. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπόρρελ υπογράμμισε το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας να εκλέξει τον πρόεδρό του μέσω νέων, ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, χωρίς εξωτερική παρέμβαση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να υποστηρίζει την πρόταση των τρεχουσών και επικείμενων Προεδριών του ΟΑΣΕ για τη διευκόλυνση ενός πολυπόθητου εθνικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς στη Λευκορωσία. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η Λευκορωσία, ως συμμετέχον κράτος του ΟΑΣΕ, δεν ανταποκρίθηκε σε αυτήν την προσφορά και ενθάρρυνε τη Ρωσία, ως συμμετέχον κράτος του ΟΑΣΕ, να υποστηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξήγησε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 12 Οκτωβρίου έδωσε το πολιτικό πράσινο φως για να ξεκινήσει η προετοιμασία του επόμενου πακέτου κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του εναντίον του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Ναβάλνι με απαγορευμένο νευροχημικό παράγοντα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ενημέρωσε το συνομιλητή του για την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 12ης Οκτωβρίου για να ξεκινήσει το προπαρασκευαστικό έργο για κυρώσεις επί όσων συνδέονται με αυτήν την απόπειρα δολοφονίας. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διερευνήσει διεξοδικά αυτό το έγκλημα με πλήρη διαφάνεια και να συνεργαστεί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW).

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος  ενημέρωσε επίσης τον Υπουργό Λαβρόφ για τη συμφωνία μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για συνέχιση της τρέχουσας προσέγγισης στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, όπου η πλήρης εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ παραμένει βασική. Κάλεσε τη Ρωσία να εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να διατηρήσει ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία και να ενισχύσει τη συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τις αξίες της, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:17

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.