To προσχέδιο των συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής εξετάζεται σήμερα στο ΣΓΥ

To προσχέδιο των συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, τίθεται σήμερα στο τραπέζι των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδριάζουν με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία  του Michael Roth.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο, σε δημόσια σύνοδο, θα εξετάσει την κατάσταση σχετικά με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το πακέτο ανάκαμψης. Οι Υπουργοί θα προετοιμαστούν για την ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, συζητώντας σχέδια συμπερασμάτων. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ένωσης, Michel Barnier, θα ενημερώσει τους υπουργούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΗΒ και για την εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης. Στο πλαίσιο των ετήσιων και πολυετών ασκήσεων νομοθετικού προγραμματισμού, η Κομισιόν θα υποβάλει στο Συμβούλιο την επιστολή προθέσεων σχετικά με το σχέδιο προγράμματος εργασίας της για το 2021 και την έκθεση στρατηγικής πρόβλεψης για το 2020. Οι Υπουργοί θα καλύψουν επίσης τον συντονισμό των μέτρων που σχετίζονται με το COVID-19 στην ΕΕ. Τέλος, θα επικεντρωθούν στην πορεία των διαδικασιών του άρθρου 7 παράγραφος 1 της ΣΕΕ σχετικά με την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής, το προσχέδιο συμπερασμάτων εκπονήθηκε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, σε συνεργασία με τη γερμανική Προεδρία και την Κομισιόν. Στη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την ενιαία αγορά, τη βιομηχανική πολιτική και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Θα πραγματοποιήσουν επίσης στρατηγική συζήτηση για την Τουρκία. Μετά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας στις 22 Ιουνίου 2020 και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Xi στις 14 Σεπτεμβρίου 2020, και οι δύο μέσω τηλεδιάσκεψης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, o επικεφαλής διαπραγματευτής της Ένωσης, Michel Barnier, θα ενημερώσει τους υπουργούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΗΒ, για την εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης και για τις προσπάθειες ετοιμότητας της ΕΕ ενόψει του τέλους της μεταβατικής περιόδου στα τέλη Δεκεμβρίου 2020. Λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης COVID-19, οι διαπραγματευτές ΕΕ και ΗΒ πραγματοποίησαν διαπραγματεύσεις τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο μέσω τηλεδιασκέψεων. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν αυτοπροσώπως στα τέλη Ιουνίου. Ο 8ος γύρος συνομιλιών πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 8-10 Σεπτεμβρίου. Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων, ο τελευταίος που έχει προγραμματιστεί μέχρι στιγμής, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την εβδομάδα της 28ης Σεπτεμβρίου.

Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών πέτυχε περιορισμένη πρόοδο. Ο Michel Barnier δήλωσε ότι σημαντικές διαφορές παρέμειναν σε τομείς ουσιαστικού ενδιαφέροντος για την ΕΕ. Μετά τη δημοσίευση του σχεδίου νόμου για την εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου στις 9 Σεπτεμβρίου, η ΕΕ ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής στο Λονδίνο στις 10 Σεπτεμβρίου. Μετά από μια προκαταρκτική ανάλυση, η ΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έγκριση αυτού του νομοσχεδίου θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση της Συμφωνίας Αποχώρησης που τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2020 και έχει νομικά αποτελέσματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η Συμφωνία Αποχώρησης περιλαμβάνει το Πρωτόκολλο για την Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία, στο οποίο διαπραγματεύθηκαν και συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η κυβέρνησή του, και το οποίο επικύρωσαν τα Σώματα του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιανουάριο του 2020. Ως εκ τούτου, η ΕΕ προέτρεψε τη βρετανική κυβέρνηση να τροποποιήσει το νομοσχέδιο τέλη Σεπτεμβρίου. Μια τρίτη τακτική συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής έχει προγραμματιστεί προσωρινά για τις αρχές του φθινοπώρου. Δεδομένου του μικρού χρόνου που απομένει και της περιορισμένης προόδου που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις, οι εργασίες ετοιμότητας αυξάνονται σε όλα τα επίπεδα. Τον Ιούνιο του 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να μην ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου. Επομένως, η μεταβατική περίοδος θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας αποχώρησης.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:39

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.