Ενημέρωση για την κατάσταση στην Αν.Μεσόγειο, όχι όμως νομική απόφαση περί κυρώσεων στο ΣΕΥ της Δευτέρας

Ο στόχος της συνεδρίασης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα είναι διπλός, δήλωσε σήμερα κοινοτικός αξιωματούχος, με την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο για τη συνεδρίαση της Δευτέρας, εξηγώντας ότι δεν αναμένει νομική απόφαση περί κυρώσεων.

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο κοινοτικός αξιωματούχος, η συζήτηση για την Τουρκία θα διεξαχθεί κατά την κανονική συνεδρίαση με το διπλό στόχο: αφενός ο Ύπατος Εκπρόσωπος να ενημερώσει τους Υπουργούς για το που βρίσκεται σε σχέση με τις επαφές του για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και να προβεί σε αποτίμηση της κατάστασης, αφετέρου το σώμα των Υπουργών να προετοιμάσει τη στρατηγική συζήτηση για τους ηγέτες (24 και 25 Σεπτεμβρίου).

Ειδικότερα σε σχέση με τις προτάσεις για την προσθήκη ονομάτων στην υφιστάμενη λίστα κυρώσεων για τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο αξιωματούχος είπε “οι προτάσεις της Κύπρου συζητούνται ακόμα - δεν ξέρω αν θα υπάρχει απόφαση τη Δευτέρα, σίγουρα δε θα υπάρχει νομική απόφαση”.

Όπως ξεκαθάρισε "δεν είναι σε μένα να πω αν κάποιο κράτος συνδέει το ένα θέμα με το άλλο (Λευκορωσία και Τουρκία). Για εμάς είναι δύο τελείως ξεχωριστά ζητήματα και ως τέτοια τα αντιμετωπίζουμε. Προφανώς ο τρόπος αντίδρασης της ΕΕ είναι παρόμοιος, τα εργαλεία είναι όμοια. Το ένα θέμα ίσως είναι πιο προχωρημένο από ότι το άλλο, αλλά δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο".

Σε σχέση με τις πληροφορίες για διασύνδεση της έγκρισης των κυρώσεων για τη Λευκορωσία με τις αντίστοιχες για την Τουρκία, ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι “πρέπει να αναμένουμε τη συνεδρίαση του COREPER για τη Λευκορωσία”, εκτιμώντας ωστόσο ότι “δεν αναμένουμε πιθανότατα νομική απόφαση”.  "Αν υπάρχει συμφωνία στο COREPER τότε θα υπάρξει και απόφαση τη Δευτέρα, αλλιώς όχι, τόσο απλά", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι το Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να βάλει τέλος σε όλες τις δραστηριότητες που αποτελούν εμπόδιο στο διάλογο με την ΕΕ. “Ο στόχος μας δεν είναι να την τιμωρήσουμε, αλλά να της αλλάξουμε συμπεριφορά”, σημείωσε ο αξιωματούχος, επεξηγώντας τις ως τώρα αποφάσεις του Συμβουλίου, περιλαμβανομένων των επαπειλούμενων κυρώσεων.  “Ακόμα ελπίζουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε (να της αλλάξουμε συμπεριφορά)”, σημείωσε. “Ακόμα μιλάμε με την Τουρκία σε φιλικό κλίμα”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει κάθε παράνομη δράση στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως είπε “θέλουμε διάλογο με την ΕΕ, για τη μελλοντική μας σχέση, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να βγουν από τη μέση όλα τα αρνητικά, πρώτα θα λύσουμε τα προβλήματα μας και μετά θα δούμε τη μελλοντική σχέση”.

Επεσήμανε ότι “υπάρχουν θετικές εξελίξεις στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας”, αλλά “και αρνητικές με την παράταση των κινήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ”.

Κατέγραψε τις επαφές μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας και δήλωσε ότι η κατάσταση είναι διαφορετική σε σχέση με το τι είχε διαμορφωθεί κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, εκτιμώντας ότι “έχουμε καλύτερες προοπτικές, καθώς έχουμε διάλογο”.

Επανέλαβε ότι πρέπει να λύσουμε τα διάφορα ζητήματα και “σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να πιέσουμε για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά της Άγκυρας”, όπως ανέφερε.

Η ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας θα είναι μακρά, περιλαμβανομένης της Λιβύης, των σχέσεων με την Αφρικανική Ένωση, της Νότιας Γειτονίας και το μεγάλο πακέτο των τρεχουσών υποθέσεων, το οποίο περιέχει την Κίνα, την Τουρκία, τη Λευκορωσία τη Βενεζουέλα και άλλα θέματα. Το Συμβούλιο θα ξεκινήσει στις 09:00 ώρα Βρυξελλών και θα ολοκληρωθεί περίπου στις 15:30.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΜΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:42

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.