Το πρώτο παγκόσμιο διαδικτυακό συνέδριο για την επιστροφή στη Σελήνη που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Σεληνιακού Χωριού (Moon Village Association, MVA) θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) σε διαδικτυακή μετάδοση από τη Λευκωσία στις 9 και 10 Νοεμβρίου.
Στο συνέδριο θα μιλήσουν οι επικεφαλής των μεγαλύτερων διαστημικών φορέων του πλανήτη, όπως η Διευθύντρια του Γραφείου του ΟΗΕ για Διαστημικές Υποθέσεις, ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Ανώτερος Αξιωματούχος της ΝΑΣΑ, ομόλογοί τους από Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία και πολλές άλλες χώρες, καθώς και αστροναύτες. Θα μιλήσουν επίσης υψηλά ιστάμενοι από διαστημικές εταιρείες όπως η Lockheed Martin, Astrobotic, Blue Origin, Mitsubishi Heavy Industries κα.
"Είναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που φιλοξενούμε από την Κύπρο το πρώτο Παγκόσμιο Διαδικτυακό Συνέδριο για το Σεληνιακό Χωριό. Το συνέδριο θα λάμβανε χώρα κανονικά στην Κύπρο, όμως λόγω της πανδημίας αυτό μετατράπηκε σε διαδικτυακό", είπε ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός στο ΚΥΠΕ.
Όπως ανέφερε, ο CSEO σε συνεργασία με το Moon Village Association διοργανώνουν αυτό το συνέδριο που σκοπό έχει να φέρει μαζί, τους συνεργαζόμενους φορείς που πρωτοστατούν στην επιστροφή ανθρώπων στο φεγγάρι και την δημιουργία μόνιμης βάσης σε αυτό.
"Επιπλέον σκοπός είναι να υποβοηθήσουμε την παγκόσμια συνεργασία, καθώς και κατάρτιση και την εμπλοκή των νέων επιστημόνων απανταχού, στο μεγαλεπήβολο όραμα της ανθρωπότητας για το φεγγάρι", τόνισε.
Ο κ. Δανός είπε ότι η Κύπρος μέσω της τοποθεσίας της και της μακρόχρονης ιστορίας της ως καταλύτης φιλίας μεταξύ των εθνών, είναι η ιδανική τοποθεσία για συνεύρεση των παγκόσμιων φορέων για την συνεργασία τους στα επόμενα βήματα της εξερεύνησης του φεγγαριού και πιο πέρα.
"Να θυμίσω την διεθνή απόφαση του MUAN 2018, για την συνεργασία για τον Άρη, με έδρα την Λευκωσία", είπε.
Στο συνέδριο θα μιλήσουν οι Simonetta Di Pippo, Διευθύντρια του Γραφείου του ΟΗΕ για Διαστημικές Υποθέσεις, ο Mike Gold Αναπληρωτής Υποδιευθυντής της ΝΑΣΑ, Jan Woerner Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Umamaheswaran Επιστημονικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαστημικής Ερευνας της Ινδίας, Hiroshi Sasaki Υποδιευθυντής της Διαστημικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας, Marius-Ioan Piso Διεθυντής της Υπηρεσίας Διαστήματος της Ρουμανίας, αξιωματούχος του Κινεζικού Οργανισμού Διαστήματος, Carlos Augusto Texeira de Moura Διευθυντής του Οργανισμού Διαστήματος της Βραζιλίας, Mathias Link Διεθυντής Διεθνών Σχέσεων του Διαστημικού Οργανισμού του Λουξεμβούργου.
Άλλοι ομιλητές θα είναι Niklas Hedman από το Γραφείο του ΟΗΕ για Διαστημικές Υποθέσεις, Kirk Shireman Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin, Alexander Degtyarev Yuzhnoye Διευθυντής του State Design Office, Dan Hendrickson Υποδιευθυντής της Astrobotic, Iwao Igarashi Υποδιευθυντής της Mitsubishi Heavy Industries, ο κοσμοναύτης Dumitru Prunariu, ο David Reggio από την FRSA και ο John Mankins Αντιπρόεδρος του Moon Village Association.
Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν.
Για εγγραφή καθώς και λεπτομερέστερη ενημέρωση για το συνέδριο στην ιστοσελίδα mva2020.cseo.org.cy
Το ΚΥΠΕ θα είναι χορηγός επικοινωνίας του σημαντικού αυτού παγκόσμιου συνεδρίου.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Ερευνητές στην Κίνα αναπτύσσουν μια νέα γενετική θεραπεία καθυστέρησης της γήρανσης, την οποία άρχισαν να δοκιμάζουν σε πειραματόζωα, σε πρώτη φάση τρωκτικά. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι πράγματι η επέμβαση στο γονιδίωμα μπορεί να αναστρέψει ορισμένες από τις συνέπειες των γηρατειών (εμφάνιση και δύναμη), καθώς επίσης να παρατείνει κατά περίπου 25% τη ζωή των ποντικιών.
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ζωολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κου Τζινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό βιοϊατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ευελπιστούν ότι κάποια μέρα η μέθοδος θα εφαρμοστεί και στους ανθρώπους, αν και η θεραπεία απέχει ακόμη πολύ από το να είναι έτοιμη για κλινικές δοκιμές. Θα προηγηθούν δοκιμές σε μεγάλα ζώα και, αν είναι επιτυχείς, θα ακολουθήσει η δοκιμή σε ανθρώπους.
Η νέα τεχνική, που είναι παγκοσμίως πρωτοποριακή, εστιάζει στην απενεργοποίηση ενός γονιδίου (kat7), το οποίο παίζει ρόλο-κλειδί στην κυτταρική γήρανση. Η αδρανοποίηση του γονιδίου γίνεται με τη βοήθεια της τεχνικής ακριβείας CRISPR/Cas9.
Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 10.000 γονίδια αναφορικά με το ρόλο που μπορεί να παίζουν στη γήρανση των κυττάρων και κατέληξαν σε 100, εκ των οποίων το kat7 φαίνεται να συμβάλλει περισσότερο από κάθε άλλο στο μηχανισμό της γήρανσης.
Η κυτταρική γήρανση, μια κατάσταση μόνιμης αναστολής της ανάπτυξης ενός οργανισμού, αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα στη γήρανση ενός οργανισμού και ρυθμίζεται τόσο από γενετικούς όσο και επιγενετικούς παράγοντες. Υπό διερεύνηση σε όλο τον κόσμο βρίσκονται πιθανά γονίδια που μπορεί να επηρεάζουν καθοριστικά την όλη διαδικασία.
Πηγή: ΑΠΕ
Άτομα που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό και αναρρώνουν αποκτούν υψηλό ποσοστό ανοσίας για τουλάχιστον πέντε μήνες, σύμφωνα με μελέτη της υπηρεσίας Δημόσια Υγείας Αγγλίας.
Ο χρόνος κυλάει πλέον -ανεπαίσθητα- πιο γρήγορα, καθώς η Γη περιστρέφεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι έκανε τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η φετινή χρονιά να είναι λίγο πιο μικρή σε διάρκεια. Το 2021, σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, αναμένεται να είναι το μικρότερης διάρκειας έτος εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Από την άλλη, ίσως χρειαστεί για πρώτη φορά οι επιστήμονες που είναι οι αρμόδιοι «φύλακες του χρόνου», να προσθέσουν στο άμεσο μέλλον ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο για να διασφαλίσουν ότι τα ατομικά ρολόγια θα παραμένουν απολύτως ακριβή στον υπολογισμό της Συντονισμένης Παγκόσμιας Ώρας (UTC).
Λόγω της ταχύτερης περιστροφής του πλανήτη μας πέριξ του άξονα του, η μέση διάρκεια της μέρας φέτος αναμένεται να είναι 0,05 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη από τα 86.400 δευτερόλεπτα που απαρτίζουν ένα 24ωρο, σύμφωνα με το "Time and Date". Στην πορεία του έτους αυτό ισοδυναμεί με μια χρονική υστέρηση σχεδόν 19 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Η τελευταία φορά που η μέση διάρκεια της μέρας ήταν μικρότερη των 86.400 δευτερολέπτων, ήταν το 1937.
Όταν η διάρκεια περιστροφής της Γης, που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (κίνηση πυρήνα πλανήτη, άνεμοι, ρεύματα ωκεανών, ατμοσφαιρική πίεση κ.α.), αποσυγχρονίζεται από τα ατομικά ρολόγια, τότε προκύπτει η ανάγκη να προστεθεί ή να αφαιρεθεί ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο, μία διαδικασία που ξεκίνησε το 1972 και από τότε έχει συμβεί σε 27 έτη (πάντα προσθήκη δευτερολέπτου και ποτέ αφαίρεση), δηλαδή περίπου κάθε δυόμισι χρόνια, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ. Η τελευταία φορά που χρειάστηκε, ήταν το 2016.
Μέχρι πριν μερικά χρόνια, η τάση της Γης ήταν να επιβραδύνει το ρυθμό της περιστροφής της και η μέρα να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από 24 ώρες, οπότε προέκυπτε η ανάγκη για προσθήκη εμβόλιμων δευτερολέπτων. Όμως πιο πρόσφατα, από τα μέσα της δεκαετίας του 2020, η Γη επιταχύνει συνεχώς το ρυθμό της, άρα ίσως χρειαστεί το αντίθετο, δηλαδή να αφαιρεθεί ένα δευτερόλεπτο.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι 28 ταχύτερες (μικρότερες σε διάρκεια) μέρες μετά το 1960 όλες συνέβησαν το 2020. Το ρεκόρ μικρότερης διάρκειας μέρας κατέχει η 19η Ιουλίου 2020, όταν η Γη συμπλήρωσε μια περιστροφή σε 1,46 χιλιοστά του δευτερολέπτου λιγότερα από τα 86.400 δευτερόλεπτα.
Εξαιτίας της τάσης επιτάχυνσης της Γης, ίσως κάποια στιγμή θα απαιτηθεί ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο, με άλλα λόγια τα ρολόγια θα «πηδήξουν» ένα δευτερόλεπτο, ώστε να συντονισθούν με την περιστροφή του πλανήτη μας. Τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα δεν έχουν πρακτική επίπτωση στην καθημερινή ζωή, αλλά είναι πολύ σημαντικά σε πεδία όπως η αστρονομία, η πλοήγηση, οι διαστημικές πτήσεις, τα υπολογιστικά δίκτυα κ.α.
«Είναι σίγουρα σωστό ότι η Γη περιστρέφεται ταχύτερα από οποιαδήποτε φορά τα τελευταία 50 χρόνια. Είναι αρκετά πιθανό ότι θα χρειαστεί ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο, αν η ταχύτητα περιστροφής της Γης αυξηθεί κι άλλο, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε κατά πόσο αυτό θα συμβεί», δήλωσε ο φυσικός Πίτερ Γουιμπερλέι του Εθνικού Εργαστηρίου Φυσικής της Βρετανίας στην «Τέλεγκραφ».
Την απόφαση για τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα λαμβάνει η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής της Γης και Συστημάτων Αναφοράς (IERS) που εδρεύει στο Παρίσι.
Πηγή: ΑΠΕ
Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι δύο φάρμακα που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν κατά της φλεγμονής της αρθρίτιδας, μειώνουν κατά περίπου 27% τον κίνδυνο θανάτου εξαιτίας σοβαρής Covid-19.
Η εμφάνιση στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Νότια Αφρική δύο νέων μεταλλάξεων του Sars-CoV-2, οι οποίες θεωρούνται περισσότερο μεταδοτικές σύμφωνα με στοιχεία ποσοτικής ανάλυσης, ανησυχεί την διεθνή κοινότητα.
Τι είναι οι μεταλλάξεις
Ολοι οι ιοί μεταλλάσσονται. Αυτές οι μεταλλάξεις αποτελούν τροποποιήσεις που συμβαίνουν όταν ο ιός αναπαράγεται.
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πολλαπλές μεταλλάξεις του Sars-CoV-2 από την εμφάνισή του, στην μεγάλη πλειονότητά τους χωρίς επιπτώσεις, αλλά ορισμένες είναι πιθανόν ότι προσφέρουν μεγαλύτερη επιβίωση στον ιό και, κατά συνέπεια, μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.
Η μετάλλαξη B.1.1.7 εντοπίσθηκε τον Οκτώβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον ονομάζεται VOC 202012/01. Προέρχεται «μάλλον» από την νοτιοανατολική Αγγλία και η εμφάνισή της τοποθετείται χρονικά τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Imperial College του Λονδίνου.
Διαδόθηκε γρήγορα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον έχει εντοπισθεί σε πολλές χώρες του κόσμου.
Τα περισσότερα από τα κρούσματα συνδέονται με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σε ορισμένα περιστατικά δεν έχει ιχνηλατηθεί σύνδεση με την χώρα αυτή, γεγονός που αποδεικνύει αυτόνομη εμφάνιση της μετάλλαξης και σε άλλες περιοχές. Αυτό έχει συμβεί στην Δανία, μία από τις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα αυτής της μετάλλαξης, με 86 περιστατικά και ανοδική τάση.
Μία άλλη μετάλλαξη που ονομάζεται 501.V2 είναι πλέον η επικρατούσα στην Νότια Αφρική. Εντοπίσθηκε σε δείγματα που χρονολογούνται από τον Οκτώβριο, στην συνέχεια εντοπίσθηκε και σε άλλες χώρες, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Γαλλία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εξάπλωση των δύο μεταλλάξεων έχει υποτιμηθεί.
Αυτές οι δύο παραλλαγές παρουσιάζουν και οι ίδιες πολλές μεταλλάξεις και μία ανάμεσά τους, που ονομάζεται N501Y, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Βρίσκεται στην πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού, η οποία του επιτρέπει να προσκολλάται στον υποδοχέα ACE2 των ανθρώπινων κυττάρων για να κατορθώσει να διεισδύσει στο εσωτερικό τους και, κατά συνέπεια, διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην προσβολή του οργανισμού από τον ιό.
Αυτή η μετάλλαξη N501Y είναι γνωστή για την αύξηση της ικανότητας προσκόλλησης του ιού στον υποδοχέα ACE2. «Δεν υπάρχει σαφής αποδεδειγμένη σχέση ανάμεσα στην προσκόλληση στο ACE2 και την αύξηση της μεταδοτικότητας , αλλά είναι πιθανόν να υπάρχει μία τέτοια σχέση», εκτιμά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ή συνδυασμός παραγόντων;
Πολλές επιστημονικές μελέτες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους και βασίζονται κυρίως σε μαθηματικά μοντέλα, φθάνουν στο συμπέρασμα ότι η βρετανική μετάλλαξη χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αυτό επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις της ερευνητικής ομάδας NERVTAG που συμβουλεύει την βρετανική κυβέρνηση και η οποία θεωρεί ότι η μεταδοτικότητα έχει αυξηθεί κατά 50% έως 70%.
Έτσι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM), η βρετανική μετάλλαξη είναι από 50% έως 74% περισσότερο μεταδοτική.
Στην τελευταία τους έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου μελέτησαν χιλιάδες γονιδιώματα του ιού Sars-CoV-2 τα οποία αναλύθηκαν ανάμεσα στον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Εφαρμόζοντας δύο διαφορετικές μεθόδους φθάνουν στο συμπέρασμα ότι αυτή η μετάλλαξη έχει ένα «σημαντικό πλεονέκτημα» σε επίπεδο μεταδοτικότητας: 50% έως 75% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που αντιστοιχεί σε ρυθμό αναπαραγωγής του ιού (R) 0,4 έως 0,7 μεγαλύτερο σε σχέση με την συνηθισμένη μορφή του ιού.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που αφορούν την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη παραπέμπουν επίσης σε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά λιγότερα στοιχεία είναι διαθέσιμα.
Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να αποτιμηθούν με βεβαιότητα οι δύο αυτές μεταλλάξεις του κορονοϊού.
«Πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί. H συνεπαγωγή στο επίπεδο του επιπολασμού αποτελεί συνδυασμό παραγόντων που συνδέουν τα χαρακτηριστικά του ιού, αλλά επίσης τα μέτρα προστασίας και ελέγχου της επιδημίας που έχουν επιβληθεί (κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας, κλείσιμο χώρων που δέχονται το κοινό...)», δήλωσε στο AFP ο Bruno Coignard, διευθυντής του τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων της γαλλικής υπηρεσίας υγείας Santé Publique France.
Περισσότερο προβληματικές;
«Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το γεγονός ότι οι μολύνσεις από τα στελέχη αυτά είναι σοβαρότερες», σημειώνει το ECDC. Αλλά ο κίνδυνος σε επίπεδο νοσηλειών και θανάτων είναι αυξημένος».
«Οταν μιλάμε για αυξημένη μεταδοτικότητα μιλάμε στην πραγματικότητα και για μεγαλύτερη νοσηρότητα και, κατά συνέπεια, ακόμη και αν η θνητότητα είναι παρόμοια, για μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας», λέει ο Bruno Coignard.
Μία μετάλλαξη του Sars-CoV-2 με 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από μία μετάλλαξη 50% πιο θανατηφόρα», επιμένει στο Twitter ο βρετανός επιδημιολόγος Adam Kucharski, στηριζόμενος όμως σε στατιστικά στοιχεία.
Με έναν ρυθμό αναπαραγωγής 1,1, ποσοστό θνητότητας 0,8% και 10.000 κρούσματα, θα είχαμε 129 νεκρούς σε διάστημα ενός μηνός, εξηγεί. Εάν αυξηθεί κατά 50% το ποσοστό της θνητότητας, ο αριθμός των θανάτων θα φθάσει τους 193. Αλλά , αν ο ρυθμός αναπαραγωγής αυξηθεί κατά 50%, ο αριθμός των θανάτων θα φθάσει τους 978.
Οι συνέπειες θα ήταν πολύ σημαντικές σε χώρες όπου ακόμη και μία μικρή αύξηση της μεταδοτικότητας θα εκτόξευε τον ρυθμό αναπαραγωγής (R) πάνω από το 1, επιταχύνοντας την εξάπλωση της επιδημίας.
Η βρετανική μετάλλαξη αποτελεί την πραγματική ανησυχία αυτής της περιόδου, διότι μπορεί να μας οδηγήσει σε μία εξαιρετικά περιπεπλεγμένη κατάσταση, προειδοποίησε στο δίκτυο franceinfo ο επιδημιολόγος Arnaud Fontanet, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου που καθοδηγεί την γαλλική κυβέρνηση.
Παράλληλα, οι πρώτες μελέτες για την βρετανική μετάλλαξη δείχνουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα στους νέους κάτω των 20 ετών, πράγμα που θέτει και πάλι το θέμα της επαναλειτουργίας των σχολείων.
Ετσι, η μελέτη του LSHTM δείχνει ότι τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα ήταν επαρκώς αποδοτικά για τον έλεγχο της επιδημίας χωρίς των κλείσιμο των σχολείων, των λυκείων και των πανεπιστημίων.
Και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων;
Την ώρα που οι εκστρατείες εμβολιασμού, που έχουν μόλις ξεκινήσει, προσφέρουν ελπίδα για την έξοδο από την παγκόσμια υγειονομική κρίση, ορισμένοι αναρωτιούνται για την ικανότητα των εμβολίων να αντιμετωπίσουν τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού.
Για τις δύο μεταλλάξεις, «δεν υπάρχουν στο στάδιο αυτό αρκετές διαθέσιμες πληροφορίες για να οδηγήσουν σε εκτίμηση σχετικά με το αν υπάρχει κίνδυνος για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», εκτιμά το ECDC.
Ωστόσο, με βάση τις σημερινές γνώσεις, οι ειδικοί θεωρούν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά απέναντι στα στελέχη αυτά», δήλωσε ο Henry Walke, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Πάντως, η γερμανική εταιρεία Βιοτεχνολογίας BioNTech, η οποία ανέπτυξε μαζί με την Pfizer το πρώτο εμβόλιο που εγκρίθηκε στον κόσμο, διαβεβαίωσε ότι, εάν υπάρξει ανάγκη, είναι σε θέση να αναπτύξει νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι εβδομάδων.
Μέσα αντιμετώπισης
Είναι απατηλό να σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να εξουδετερώσουμε ή να εμποδίσουμε πλήρως την εξάπλωση των νέων στελεχών, λέει ο Bruno Coignard, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καθυστέρηση της εξάπλωσής τους.
Έτσι, για τις χώρες όπου τα στελέχη αυτά δεν είναι πολύ διαδεδομένα, το ECDC συνιστά «μέτρα για την καθυστέρηση της μετάδοσης αντίστοιχα με εκείνα που είχαν επιβληθεί στην αρχή της επιδημίας: τεστ για τα άτομα που προέρχονται από επικίνδυνες ζώνες, με ενδεχόμενη επιβολή καραντίνας, απομόνωση και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και επαφών και περιορισμό των ταξιδιών. Παράλληλα προτείνει παρακολούθηση της εξέλιξης των μεταλλάξεων και αύξηση των αναλύσεων της αλληλουχίας του ιού.
Σε ατομικό επίπεδο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, βάσει της υπόθεσης ότι οι μεταλλάξεις αυτές μεταδίδονται ευκολότερα, θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο σχολαστικοί στην εφαρμογή όλων των μέτρων της κοινωνικής αποστασιοποίησης, της χρήσης μάσκας, της απολύμανσης των χεριών, του εξαερισμού των κλειστών χωρών...
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν αγώνα δρόμου για να εμβολιάσουν κατά του κορονοϊού όσους περισσότερους πολίτες μπορούν όσο γίνεται πιο γρήγορα, αλλά τα εγκεκριμένα εμβόλια προς το παρόν δεν φαίνεται να επαρκούν, οι επιστήμονες έχουν έλθει πλέον αντιμέτωποι με πιεστικά διλήμματα και έχουν ανοίξει το σχετικό διάλογο. Μήπως η δεύτερη δόση του εμβολίου πρέπει σκοπίμως να καθυστερήσει, προκειμένου να κάνουν περισσότεροι άνθρωποι την πρώτη δόση; Μήπως πρέπει να χορηγηθούν ακόμη και μισές δόσεις, από το να μη χορηγηθεί καμία; Μήπως η δεύτερη δόση μπορεί να είναι από διαφορετικής εταιρείας εμβόλιο σε σχέση με την πρώτη;
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ότι εφόσον η πρώτη δόση παρέχει κάποια προστασία έναντι της Covid-19, η στρατηγική -ελλείψει επαρκών εμβολίων- πρέπει να είναι να κάνει την πρώτη δόση ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός ανθρώπων, έστω κι αν αυτό σημαίνει καθυστέρηση της δεύτερης δόσης ή ακόμη και μισή πρώτη δόση. Ήδη οι υγειονομικές Αρχές στη Βρετανία έχουν επιλέξει να καθυστερήσουν τις δεύτερες δόσεις των εμβολίων Οξφόρδης/Astra Zeneca και Pfizer/BioNTech, προκειμένου να παρέχουν μερική ανοσία πρώτης δόσης σε περισσότερους ανθρώπους.
Αντίθετα, οι αρχές στις ΗΠΑ είναι κάθετα αντίθετες σε αυτή την ιδέα. Όπως δήλωσε την Παρασκευή στο CNN ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος δρ 'Αντονι Φάουτσι, «δεν θα υποστήριζα κάτι τέτοιο. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε». Όμως την Κυριακή ο Μονσέφ Σλάουϊ, επιστημονικός επικεφαλής της αμερικανικής εθνικής επιχείρησης εμβολιασμού "Warp Speed", δήλωσε ότι -εν μέσω περιορισμένης προσφοράς εμβολίων - εξετάζεται η χορήγηση δύο μισών δόσεων (αντί για δύο ολόκληρων) του εμβολίου της Moderna σε ορισμένους πολίτες.
Στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες, ιδίως στην Ευρώπη, επικρατεί απογοήτευση για την ταχύτητα των εμβολιασμών, καθώς έχουν διαψευσθεί οι προσδοκίες για τον αριθμό των εμβολιασθέντων έως το τέλος του 2020. Χώρες όπως το Ισραήλ, που κατάφερε να εξασφαλίσει μεγάλες ποσότητες εμβολίων εξαρχής και να εμβολιάσει ήδη πάνω από το 10% του πληθυσμού του, αποτελούν εξαίρεση παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ έως την Κυριακή περίπου 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, λίγο πάνω από το 1% του πληθυσμού, έναντι αρχικού στόχου για 20 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2020.
Όλα τα έως τώρα εμβόλια (Pfizer/BioNTech, Moderna, Οξφόρδης/Astra Zeneca) απαιτούν δύο δόσεις. Η πρώτη δόση «διδάσκει» το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τον κορονοϊό SARS-CoV-2, ενώ η δεύτερη να τον θυμάται σε βάθος χρόνου. Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, όταν το διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις ήταν τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.
Κάποια προστασία δημιουργείται μετά την πρώτη δόση, αλλά είναι ασαφές πόσο ισχυρή και διαρκής είναι. Παρόλα αυτά, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η έμφαση στη χορήγηση πρώτης δόσης σε περισσότερους ανθρώπους, με τίμημα την καθυστέρηση της δεύτερης δόσης, μπορεί να σώσει περισσότερες ζωές, από ό,τι αν οι μισοί άνθρωποι εμβολιασθούν και με τις δύο δόσεις με βάση τον αρχικό προγραμματισμό.
Στις ΗΠΑ οι αρχές κρατούν στην άκρη διαθέσιμα εμβόλια για να κάνουν τη δεύτερη δόση στην ώρα της, αλλά στη Βρετανία προτιμούν να αναβάλουν τη δεύτερη δόση για αργότερα (έως και 12 εβδομάδες, δηλαδή τριπλάσιο χρονικό διάστημα), προκειμένου να κάνουν περισσότερες πρώτες δόσεις. Ορισμένοι Αμερικανοί επιστήμονες φοβούνται ότι αυτή η τακτική της καθυστέρησης μπορεί να αποβεί καταστροφική, εν μέρει για ψυχολογικούς λόγους.
«Όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δόσεις, τόσο πιθανότερο είναι ότι οι άνθρωποι θα ξεχάσουν να κάνουν τη δεύτερη δόση. Ή μπορεί οι άνθρωποι να μη θυμούνται ποιό εμβόλιο έκαναν και δεν ξέρουμε τι επίπτωση μπορεί να έχει ο συνδυασμός των εμβολίων», δήλωσε η βιολόγος Σβέτα Μπανσάλ του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν.
Ο δρ Σλάουι, που ηγείται την εμβολιαστικής επιχείρησης στις ΗΠΑ και δεν αποκλείει την χορήγηση δύο μισών δόσεων, δήλωσε ότι «η προσέγγιση μερικών χωρών να καθυστερήσουν τη δεύτερη δόση, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να μειώσει την εμπιστοσύνη στα εμβόλια».
Τι λένε οι εταιρείες
Οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν διαφορετικές θέσεις. Στην κλινική δοκιμή της Οξφόρδης/Astra Zeneca μερικοί εθελοντές στη Βρετανία έκαναν τις δύο δόσεις με απόσταση αρκετών μηνών, παρόλα αυτά απέκτησαν κάποια προστασία έναντι της Covid-19. Ο ελληνικής καταγωγής εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας Μενέλαος Πάγκαλος δήλωσε ότι ένα παρατεταμένο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δόσεις «δίνει πολύ ευελιξία στη διαχείριση των εμβολίων, ανάλογα με τη διαθέσιμη προσφορά τους» και πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης «μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να εμβολιάσουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού τους για να τα προστατεύσουν γρήγορα».
Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της Pfizer εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός, λέγοντας ότι «μολονότι μια μερική προστασία από το εμβόλιο φαίνεται να αρχίζει από την 12η μέρα μετά την πρώτη δόση, δύο δόσεις απαιτούνται για να επιτευχθεί η μέγιστη προστασία του 95%. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως η προστασία μετά την πρώτη δόση διατηρείται μετά την 21η μέρα». Εκπρόσωπος της Moderna δήλωσε ότι η εταιρεία δεν επιθυμεί να σχολιάσει σε αυτή τη φάση τυχόν αλλαγές στη χορήγηση των δόσεων της.
Οι επιστήμονες γενικά πιστεύουν ότι η δεύτερη δόση δεν πρέπει να απέχει πολύ από την πρώτη, έτσι ώστε η αναμνηστική δόση να γίνεται όσο ακόμη το σώμα μπορεί να αναγνωρίσει τον κορονοϊό χάρη στην πρώτη δόση. Όμως είναι ασαφές πότε αρχίζει να κλείνει αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας» στον οργανισμό.
Η διακεκριμένη ιαπωνικής καταγωγής καθηγήτρια ανοσολογίας Ακίκο Ιβασάκι του Πανεπιστημίου Γέιλ, η οποία υποστηρίζει την καθυστέρηση της δεύτερης δόσης, εκτιμά ότι αυτή μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και λίγους μήνες μετά την πρώτη, κάτι που συμβαίνει με εμβόλια για άλλες νόσους, χωρίς πρόβλημα για την αποτελεσματικότητα τους. Όπως δήλωσε, «ας εμβολιάσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε τώρα έναντι της Covid-19 και τους δίνουμε τη δεύτερη δόση, όταν υπάρξουν διαθέσιμα περισσότερα εμβόλια».
Με τη στρατηγική αυτή συμφωνεί και ο λοιμωξιολόγος δρ Ρόμπερτ Γουάχτερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο. Αλλά η συνάδελφος του στο ίδιο πανεπιστήμιο λοιμωξιολόγος Φίλις Τιέν διαφωνεί, θεωρώντας ότι η καθυστέρηση χωρίς απτά υποστηρικτικά στοιχεία «είναι σαν να πηγαίνει κανείς στην 'Αγρια Δύση. Πρέπει να ακολουθήσουμε το πλάνο: απόσταση 21 ημερών ανάμεσα στις δύο δόσεις για το εμβόλιο της Pfizer και 28 μέρες για της Moderna».
Από την άλλη, σύμφωνα με τον Σλάουι, στις κλινικές δοκιμές της Moderna οι άνθρωποι 18 έως 55 ετών που έκαναν δύο μισές δόσεις των 50 μικρογραμμαρίων (αντί τις ολόκληρες των 100 μικρογραμμαρίων), εμφάνισαν παρόμοια ανοσιακή αντίδραση. Γι' αυτό η εταιρεία και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ήδη εξετάζουν να εγκρίνουν τη χορήγηση δύο μισών δόσεων σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Κατά τον Σλάουι, ενώ δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να υποστηρίξουν την καθυστέρηση της δεύτερης δόσης, υπάρχουν στοιχεία υπέρ των μισών δόσεων, τουλάχιστον για το εμβόλιο της Moderna. 'Αλλοι πάντως επιστήμονες εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί. Όπως είπε ο ειδικός στα εμβόλια Τζον Μουρ του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, «το κόψιμο της δόσης στο μισό δεν είναι κάτι που θα ήθελα να δω, εκτός κι αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη».
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Ο Ούβε Γιάνσενς, πρόεδρος της «Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης Εντατικής Ιατρικής και Ιατρικής Εκτάκτου Ανάγκης» (DIVI), πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό τα εμβολιασμένα άτομα να μολύνουν άλλους με τον κορονοϊό.
«Οι ιοί δεν θα μπορούν πλέον να βλάψουν το εμβολιασμένο άτομο, αλλά είναι πολύ πιθανό να πολλαπλασιάζονται και να μεταδίδονται. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί τελεσίδικα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ισχύουν τα ακόλουθα για τους επόμενους μήνες: τηρείτε τις αποστάσεις σας, φοράτε μάσκα, έστω κι αν έχετε εμβολιαστεί», τόνισε μιλώντας σε εκπομπή του RTL.
Ερωτηθείς για την πρόταση του αρχηγού των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ και άλλων κομμάτων, να παράγεται το εμβόλιο -- μετά τη χορήγηση της σχετικής άδειας της BioNTech-- και από άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, ο Γιάνσενς απάντησε ότι «πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη βιοτεχνολογική διαδικασία. Δεν θα έβγαζα βιαστικά συμπεράσματα και δεν θα έλεγα ας παρασκευάσουμε το εμβόλιο κάπου αλλού. Θα εμπιστευόμουν (περισσότερο) την συστηματική του παραγωγή (από την ίδια εταιρεία), διαφορετικά, οι αρχικοί πολέμιοι του εμβολιασμού θα επιστρέψουν και θα αρχίσουν να λένε ότι αυτό δεν είναι πλέον το σωστό εμβόλιο. Και τότε θα ξεκινήσει μια τεράστια συζήτηση (γύρω από αυτό). Το γεγονός ότι υπάρχει ήδη ένα εμβόλιο στην αγορά είναι εντυπωσιακό. Ας μην αφήσουμε να καταστραφεί από πολιτικούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα έπρεπε να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της DIVI.
Πηγή: ΑΠΕ
Η Κύπρος μπαίνει και επίσημα σε τροχιά 5G και ο χορήγηση αδειών αναμένεται εντός Ιανουαρίου του 2021.
Σε ανακοίνωση του Υφυπουργείου Έρευνας αναφέρεται ότι σήμερα ολοκληρώθηκε η πλειοδοτική διαδικασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης του Φάσματος Ραδιοσυχνοτήτων για την Ίδρυση και Λειτουργία των Δικτύων πέμπτης γενεάς (5G), σηματοδοτώντας και επίσημα την ένταξη της Κύπρου στην εποχή του 5G.
«H πέμπτη γενιά κινητής τηλεφωνίας, ως μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες της εποχής μας, αναμένεται να ενισχύσει δυναμικά την παγκόσμια και εθνική οικονομία και κοινωνία και να επιφέρει ριζικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή των πολιτών», αναφέρεται.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας του πλειστηριασμού, διατέθηκε και απορροφήθηκε από την αγορά ολόκληρο το ραδιοφάσμα (460 MHz) που προσφέρθηκε, στις ζώνες 700 MHz και 3.6 GHz, στη συνολική τιμή των €41,6 εκατομμυρίων. Στη διαδικασία συμμετείχαν οι 4 Προσοντούχοι Πλειοδότες, οι οποίοι πληρούσαν τα σχετικά κριτήρια αξιολόγησης: Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, epic Ltd, Cablenet Communication Systems PLC και Primetel PLC.
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, Κυριάκο Κόκκινο, η εξέλιξη αυτή αποτελεί ορόσημο στην πορεία της χώρας μας προς μία ολιστική ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. «Η Κύπρος μπαίνει σήμερα και επίσημα σε τροχιά 5G, μια τροχιά εξέλιξης, ανάπτυξης και προόδου», το 5G αποτελεί βασικό πυλώνα ενός ψηφιακού οικοσυστήματος τεχνικής και επιχειρηματικής καινοτομίας, βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας», είπε.
Τις επόμενες ημέρες, οι επιτυχείς πλειοδότες θα ανακηρυχθούν ως προσωρινοί νικητές από τον Διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υφυπουργείου, κατόπιν ετοιμασίας και ελέγχου της έκθεσης πλειστηριασμού, και οι Εξουσιοδοτήσεις Ραδιοεπικοινωνιών (Δικαιώματα Χρήσης) θα δοθούν εντός Ιανουαρίου 2021, εφόσον ικανοποιήσουν τις μετά τη λήξη του πλειστηριασμού απαιτήσεις, εντός τριάντα (30) ημερών.
Τα πρώτα δίκτυα 5G θα ξεκινήσουν να λειτουργούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ οι υποχρεώσεις των εξουσιοδοτημένων παρόχων είναι η ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων 5G που να καλύπτουν το 70% του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και όλους τους αυτοκινητοδρόμους, μέχρι το τέλος του 2025.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Τα βραβεία καινοτομίας και έρευνας απένειμαν σήμερα κατά τη διάρκεια ψηφιακής τελετής η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΟΕΒ, η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε υβριδικά στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας στην παρουσία βραβευθέντων και απονεμητών μόνο, λόγω της πανδημίας του COVID-19. Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Κόκκινο, τον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Δημήτρη Βάκη, και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) και Επικεφαλής Επιστήμονα Δρ. Νικόλα Μαστρογιαννόπουλο.
Φέτος, τα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας ΟΕΒ συμπληρώνουν 14 χρόνια συνεχούς αναγνώρισης και επιβράβευσης των κυπριακών επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών που καινοτομούν.
Οι πέντε νικητές των φετινών Βραβείων Καινοτομίας είναι:
Πρωτογενή Τομέας: Mellona για την παραγωγή των φυσικών προϊόντων διατροφής Mellona Honey Spreads με κύριο συστατικό το άθερμο μέλι
Τομέας Μεταποίησης: Handy Spa για την πρωτοποριακή μεθοδολογία παραγωγής χειροποίητων βιολογικών σαπουνιών
Τομέα Υπηρεσιών: Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου Λτδ για την πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα “EKO Smile”
Ευρύτερος Δημόσιος Τομέας: Πανεπιστήμιο Κύπρου για την ανάπτυξη συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης για την πρόγνωση της δυναμικής για παραγωγή ηλεκτρισμού για φωτοβολταικά
Κοινωνική Καινοτομία: Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ για τη πρωτοβουλία της στη δημιουργία του Δικτύου Υποστήριξης #SupportCY
Όπως αναφέρεται, τα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας καθιερώθηκαν το 2007 από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), με στόχο την ανάδειξη του έργου και της προσωπικότητας ερευνητών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Οι φετινοί νικητές των Κυπριακών Βραβείων Έρευνας είναι:
Βραβείο Διακεκριμένου Ερευνητή 2020: Δρ. Λεόντιος Γ. Κωστρίκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου και Ιδρυτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων, και Τεχνών
Βραβείο Νέου Ερευνητή 2020 Θεματική Ενότητα «Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική»: Δρ. Κυριάκος Χατζηγιαννακού, Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου
Βραβείο Νέου Ερευνητή 2020 Θεματική Ενότητα «Επιστήμες Ζωής»: Δρ. Αναστασία Κωνσταντινίδου, Ακαδημαϊκός Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου και
Παθολόγος Ογκολόγος του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου
Βραβείο Νέου Ερευνητή 2020 Θεματική Ενότητα «Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες»: Δρ. Άγγελος Κασσιανός, Ειδικός Επιστήμονας Έρευνας και Marie Skłodowska Curie Fellow, Τμήματα Ψυχολογίας και Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Έτοιμη πριν από τα Χριστούγεννα θα είναι η διαδικτυακή πλατφόρμα καταχώρησης στοιχείων για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.
Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου