"Ραδιοχημεία για την κοινωνία" από το Πανεπιστήμιο Κύπρου

 
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Εαρινό Σχολείο» με τίτλο, «Ραδιοχημεία για τη Κοινωνία: το Πανεπιστήμιο συναντά το Λύκειο», στο πλαίσιο του ερευνητικού  προγράμματος με το ακρωνύμιο “MEET-CINCH” (“A Modular European Education and Training Concept In Nuclear and RadioCHemistry”), το οποίο διεξήχθη στη Λάρνακα, από τις 2- 6 Μαρτίου 2020, και το οποίο συνδιοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου μαζί με το Γερμανικό Πανεπιστήμιο Leibniz Universitaet Hannover.  
Στο πλαίσιο του «Εαρινού Σχολείου» τελειόφοιτοι μαθητές Λυκείων συναντήθηκαν με προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλους τους τομείς της Ραδιοχημείας. Τριανταπέντε  μαθητές και φοιτητές από 9 χώρες πέρασαν μαζί μια εβδομάδα, με διεθνούς φήμης και εγνωσμένους ομιλητές από τους τομείς της ραδιολογίας, της ραδιοφαρμακευτικής, της παραγωγής, ανακύκλωσης της τελικής αποθήκευσης πυρηνικών καυσίμων και των εφαρμογών ραδιο-ιχνηθετών. Εκτός από τις διαλέξεις το πρόγραμμα περιελάμβανε και πολλές πρακτικές ασκήσεις/εργαστήρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρο, τα οποία έδωσαν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν γνώσεις για το επιστημονικό πεδίο της Ραδιοχημείας και να ανακαλύψουν τη γοητεία της. Τα πειράματα περιελάμβαναν τον προσδιορισμό του ουρανίου σε θαλάσσιο νερό και τη μέτρηση της συγκέντρωσης καλίου σε διαλύματα με ιονανταλλαγή και οξεοβασική τιτλομέτρηση, καθώς επίσης και με γάμμα-ραδιομετρία, με ραδιομετρία του φυσικού ραδιενεργού ισοτόπου Κ-40. Επίσης, για πρώτη φορά οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παίξουν στο δοσιμετρικό παιχνίδι “EXIT”, στο οποίο οι παίκτες θα έπρεπε να αποδράσουν από την αίθουσα ελέγχου του κατεστραμμένου αντιδραστήρα IV, στο Τσερνομπίλ.  Ιδιαίτερα για τους μαθητές, η εμπειρία της ανταλλαγής απόψεων με φοιτητές από διάφορες χώρες, επιστήμονες, εμπειρογνώμονες από τη βιομηχανία αλλά και με άλλους μαθητές, η ενεργή συμμετοχή τους σε συζητήσεις και η απόκτηση πληροφοριών από πρώτο χέρι σχετικά με πιθανή πορεία των σπουδών τους ήταν μια συναρπαστική εμπειρία. Μετά από αυτό το «Eαρινό Σχολείο» το πεδίο της ραδιοχημείας, το οποίο ήταν ελάχιστα γνωστό, έχει κερδίσει σίγουρα αρκετούς νέους οπαδούς.
Το πρόγραμμα MEET-CINCH ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017, με διάρκεια 36 μηνών,  και σε αυτό συμμετέχουν 13 εταίροι από 10 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και στοχεύει μεταξύ άλλων στην προσέλκυση νέων ταλέντων στο πεδίο των πυρηνικών επιστημών. Από την Κύπρο συμμετέχει ως εταίρος το Εργαστήριο Ραδιοαναλυτικής και Περιβαλλοντικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστήμιο Κύπρου, με συντονιστή τον Καθηγητή Ιωάννη Πασχαλίδη.
 
Πηγή  ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:35

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
18:00
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Κατηγορίες εναντίον των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την εισαγωγή σκύλων
17:40
Η νεκροτομή δεν αποκάλυψε το φύλο και την ηλικία του πτώματος στην Αγία Θέκλα
17:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
16:29
ΑΚΕΛ: Επιβάλλεται η μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα
16:18
Άκαρπες οι έρευνες για εντοπισμό του δράστη της απόπειρας φόνου
16:02
Ελεγκτική Υπηρεσία: Να ελεγχτεί η συμπεριφορά της Εφόρου
15:32
Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή
14:55
Δημιουργία συνασπισμού χωρών για το μεταναστευτικό (Βίντεο)
14:22
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια (Βίντεο)
13:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.