Ολοκληρώθηκε η πρώτη δοκιμή του Arktika

Το ρωσικό πυρηνικό παγοθραυστικό Arktika, το οποίο παρουσιάζεται ως το πιο ισχυρό πλοίο του είδους του στον κόσμο και συμβολίζει τις φιλοδοξίες της Μόσχας για την Αρκτική, επέστρεψε σήμερα στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης έπειτα από δοκιμαστικό ταξίδι δύο ημερών.



Προορισμένο να μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αρκτική, αυτό το τεράστιο πλοίο έχει μήκος 173 μέτρα, ύψος 15 μέτρα και βύθισμα 14.000 τόνων. Εισήλθε σήμερα το πρωί στα ύδατα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας κατευθυνόμενο στα ναυπηγεία της Βαλτικής όπου κατασκευάστηκε. Στη διάρκεια των δύο ημερών που πέρασε στη θάλασσα το Arktika δοκίμασε τους αλγορίθμους λειτουργίας του πλοίου και την ικανότητα ελιγμών του, διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση ο Μουστάφα Κάτσκα, διευθυντής της Atomflot, της εταιρίας που είναι υπεύθυνη για τον στόλο των ρωσικών παγοθραυστικών.

Αν και πυρηνοκίνητο, το Arktika χρησιμοποίησε ένα πετρελαιοκινητήρα για αυτό το πρώτο ταξίδι. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, μπορεί να διασχίσει 2,8 μέτρα πάγου. Από το 2016, αποτελεί μέρος ενός πιο συνολικού σχεδίου που έχει σκοπό να επιτρέψει τη ναυσιπλοΐα καθ`όλη τη διάρκεια του έτους μέσω του περάσματος Βορρά-Δύσης, που συνδέει τον Ατλαντικό ωκεανό με τον Ειρηνικό ωκεανό μέσω της Αρκτικής. Αναμένεται κυρίως να απλοποιήσει για τη Ρωσία την παράδοση υδρογονανθράκων προς τη νοτιοανατολική Ασία. Οι τελικές δοκιμές του Arktika προγραμματίζονται για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 και η λειτουργία του τον Μάιο του 2020.

Αλλα δύο παρόμοια πλοία, το "Oural" και το "Sibir", είναι υπό κατασκευή. Η οικονομική ανάπτυξη της Αρκτικής, όπου αντιτίθενται τα συμφέροντα πέντε χωρών, εκ των οποίων η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχει οριστεί ως προτεραιότητα από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ρωσία ελπίζει ότι θα γίνει η πρώτη οικονομική και στρατιωτική δύναμη εκμεταλλευόμενη την υπερθέρμανση και το λιώσιμο των πάγων, που αναμένεται να ανοίξουν νέες εμπορικές διαδρομές στον Μεγάλο Βορρά.

Πηγή: (KΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ΑΧΡ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:50

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.