Το 1 δισεκατομμύριο χρήστες έξυπνων τηλεφώνων παγκοσμίως' έφτασε το Galileo

"Το Galileo, το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης, θα φτάσει αύριο το 1 δισεκατομμύριο χρήστες έξυπνων τηλεφώνων παγκοσμίως", ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν, σημειώνοντας ότι το ορόσημο αυτό συμπίπτει με "την 15η επέτειο του Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GSA), ο οποίος είναι ο βασικός εταίρος της Επιτροπής για τη λειτουργία του Galileo".



Ενόψει της ειδικής εκδήλωσης στην έδρα του GSA στην Πράγα, η Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, Επίτροπος αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, δήλωσε: "Το Galileo παρέχει πλέον υψηλής ποιότητας υπηρεσίες χρονισμού και πλοήγησης σε 1 δισεκατομμύριο χρήστες έξυπνων τηλεφώνων παγκοσμίως. Το επίτευγμα αυτό κατέστη δυνατό χάρη σε μια πραγματικά ευρωπαϊκή προσπάθεια για την οικοδόμηση του πλέον επακριβούς συστήματος πλοήγησης στον κόσμο, με τη στήριξη και την προσήλωση του GSA. Είμαι πεπεισμένη ότι η διαστημική μας βιομηχανία θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με περισσότερη δουλειά και περισσότερες ιδέες και επενδύσεις στο πλαίσιο του νέου διαστημικού προγράμματος της ΕΕ".

H Kομισιόν υπενθυμίζει ότι "από τον Δεκέμβριο του 2016, το Galileo παρέχει αρχικές υπηρεσίες, οι οποίες ήδη βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων με επακριβή σήματα εντοπισμού θέσης, πλοήγησης και χρονισμού".

Ανακοίνωσε δε ότι "σήμερα το 95 % των εταιρειών που παράγουν τσιπ δορυφορικής πλοήγησης για κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν τσιπ που υποστηρίζουν το Galileo". "Το ορόσημο του 1 δισεκατομμυρίου χρηστών βασίζεται στον αριθμό των έξυπνων τηλεφώνων που χρησιμοποιούν το Galileo και πωλούνται σε ολόκληρο τον κόσμο", διευκρινίζει. Ο πραγματικός αριθμός των χρηστών του Galileo είναι υψηλότερος.

Στην Ευρώπη, όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων που έχουν εγκριθεί για την αγορά είναι εξοπλισμένα με το σύστημα eCall, το οποίο χρησιμοποιεί το σύστημα Galileo για να γνωστοποιεί την τοποθεσία του οχήματος στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Από το τρέχον έτος, το Galileo ενσωματώνεται στον ψηφιακό ταχογράφο των φορτηγών, μια συσκευή καταγραφής της ταχύτητας και της απόστασης, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των κανόνων για τον χρόνο οδήγησης και να βελτιώνεται η οδική ασφάλεια.

"Το Galileo παρέχει επίσης τη ζωτικής σημασίας υπηρεσία έρευνας και διάσωσης (SAR), η οποία μειώνει σε λιγότερο από 10 λεπτά τον χρόνο που απαιτείται για τον εντοπισμό ατόμου εφοδιασμένου με ραδιοφάρο κινδύνου στη θάλασσα, σε ορεινές περιοχές ή στην έρημο", καταγράφει η Κομισιόν. "Με το Galileo, η ακρίβεια του εντοπισμού έχει βελτιωθεί από 10 km σε λιγότερο από 2 km. Στο μέλλον, το σύστημα θα πληροφορεί επίσης το άτομο ότι έρχεται βοήθεια", αναφέρει.

Διευκρινίζει ότι το Galileo "στηρίζει τις δημόσιες αρχές με την κυβερνητική του υπηρεσία για χρήση σε ευαίσθητους τομείς της ασφάλειας" και "παρέχει μια αξιόπιστη και πλήρως κρυπτογραφημένη υπηρεσία προοριζόμενη για κρατικούς χρήστες κατά τη διάρκεια εθνικών έκτακτων αναγκών ή κρίσεων, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια των υπηρεσιών".

Σημειώνεται τέλος ότι "η ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία, η οποία είναι δεύτερη παγκοσμίως από πλευράς αξίας, είναι ισχυρή και ανταγωνιστική" και "για να συμβάλει στη διατήρηση και την περαιτέρω ενίσχυση του ηγετικού ρόλου της ΕΕ στο διάστημα, η Επιτροπή πρότεινε ένα διαστημικό πρόγραμμα ύψους 16 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027".

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:29

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Διαταγή διεθνούς δικαστηρίου προς Ιρσαήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.