Ιστορία γράφει η Κίνα με την πρώτη προσελήνωση στη 'σκοτεινή πλευρά' της Σελήνης

Ενα νέο σημαντικό κεφάλαιο στην εξερεύνηση της Σελήνης άνοιξε το Σαββατοκύριακο με την εκτόξευση του κινεζικού μη επανδρωμένου διαστημικού σκάφους Chang`e 4 που θα επιχειρήσει αρχές Ιανουαρίου την πρώτη ιστορική προσελήνωση στη λεγόμενη "σκοτεινή πλευρά" του φεγγαριού.

Εάν το σκάφος προσεληνωθεί με επιτυχία, (κάποιοι ειδικοί κάνουν λόγο για πιθανότητα επιτυχίας 50%) τότε θα είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα θα μελετήσει από κοντά αυτήν την ανεξερεύνητη περιοχή της Σελήνης, με την Κίνα να γράφει διαστημική ιστορία για όλο τον κόσμο.

"Η προσελήνωση και εξερεύνηση της μακρινής πλευράς του φεγγαριού, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ προηγουμένως, θα δώσει πληροφορίες από πρώτο χέρι για την περιοχή και τη δομή του σεληνιακού εδάφους καθώς και άλλα επιστημονικά δεδομένα που θα μας βοηθήσουν να εμπλουτίσουμε την κατανόησή μας για το φεγγάρι και το σύμπαν", δήλωσε ο Zhang He, εκτελεστικός διευθυντής της αποστολής Chang`e-4, όπως μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Να σημειωθεί ότι η "σκοτεινή πλευρά" της Σελήνης δεν είναι πραγματικά σκοτεινή, όπως ίσως παραπλανητικά ονομάζεται. Απλώς δεν είναι ορατή από τη Γη.

Αν και δορυφόροι και αστροναύτες έχουν πετάξει και έχουν παρατηρήσει τη μακρινή ("σκοτεινή") πλευρά του φεγγαριού, καμία αποστολή δεν κατάφερε να αγγίξει την επιφάνεια της.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, τότε η αυτόματη προσελήνωση θα γίνει περίπου αρχές Ιανουαρίου κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης. Σε αυτή την περιοχή βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους κρατήρες του ηλιακού μας συστήματος. Η λεκάνη Aitken, που ανακαλύφθηκε από το επανδρωμένο αμερικανικό διαστημόπλοιο Apollo 8 το 1968, έχει διάμετρο περίπου 2.500 χιλιόμετρα, ενώ αυτή της σελήνης είναι 3.400 χιλιόμετρα.

Η εκτόξευση του διαστημικού σκάφους έγινε το Σάββατο με τη βοήθεια του κινεζικού πυραύλου Long March 3B από το διαστημικό κέντρο Xichang Satellite Launch Center στην Κίνα.

Με μικρά και σταθερά βήματα τα τελευταία χρόνια η Κίνα μπήκε δυναμικά στον τομέα του διαστήματος, χωρίς να διαφημίζει ιδιαίτερα το πρόγραμμά της, όπως κάνει η ΝΑΣΑ και η ΕΣΑ.

Το σχέδιο προσελήνωσης του Chang`e 4 αποτελεί μεγάλη πρόκληση, καθώς οποιαδήποτε άμεση επικοινωνία μεταξύ της Γης και του ρόβερ θα μπλοκαριστεί από το άλλο ημισφαίριο, λένε οι επιστήμονες.

Για να λύσει το πρόβλημα αυτό, η Κίνα εκτόξευσε τον Μάιο ένα δορυφόρο αναμετάδοσης, τον Queqiao, ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη που λειτουργεί σε απόσταση 400.000 χιλιομέτρων από τη Γη για να μεταβιβάζει τα σήματα μεταξύ της "σκοτεινής πλευράς" του φεγγαριού και της Γης. Είναι ο πρώτος δορυφόρος του κόσμου που λειτουργεί σε τέτοια μεγάλη απόσταση, είπαν οι Κινέζοι.

Οπως δήλωσε ο Zhang Lei, μηχανικός στο Κέντρο Ελέγχου Δορυφόρων της Κίνας Xi`an, πρόκειται για την "πρώτη προσπάθεια στον κόσμο" να γεφυρωθεί η επικοινωνία μεταξύ της Γης και της μακρινής πλευράς του φεγγαριού μέσω δορυφόρου. Το εγχείρημα αυτό είναι "εξαιρετικά δύσκολο" και χωρίς οποιαδήποτε εμπειρική αναφορά.

Το διαστημικό σκάφος Chang`e, που πήρε το όνομά του από την κινεζική θεότητα της Σελήνης, εφόσον προσεληνωθεί με επιτυχία θα προσπαθήσει να καθορίσει την ηλικία και τη σύνθεση αυτής της ανεξερεύνητης περιοχής της Σελήνης, καθώς και να αναπτύξει τις τεχνολογίες που απαιτούνται για τα μεταγενέστερα στάδια του διαστημικού προγράμματος της Κίνας. Μετά το Chang`e 4, η Κίνα θα στείλει σειρά άλλων ρομποτικών σεληνιακών αποστολών.

Η Κίνα έχει προωθήσει τη διεθνή συνεργασία στο πρόγραμμα σεληνιακής εξερεύνησης, με τέσσερα επιστημονικά φορτία στην αποστολή Chang`e-4 που αναπτύχθηκαν από επιστήμονες από την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Σαουδική Αραβία.

Η αποστολή θα διεξάγει επίσης σειρά πειραμάτων. Ενα πολύ σημαντικό πείραμα είναι να μελετηθεί κατά πόσον ορισμένοι σπόροι φυτρώνουν και κάνουν φωτοσύνθεση σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον στην επιφάνεια της χαμηλής βαρύτητας της σελήνης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνθρωποι που θα ζήσουν σε μια μελλοντική αποικία στη Σελήνη ή στον Αρη θα πρέπει να τρέφονται και με λαχανικά που θα φυτρώνουν σε φυτώρια εντός μιας βιόσφαιρας.

Απώτερος στόχος του διαστημικού προγράμματος της Κίνας, το οποίο ξεκίνησε το 2007, είναι μια επανδρωμένη πτήση στο φεγγάρι τη δεκαετία του 2030 και πιθανώς η ίδρυση μόνιμης επανδρωμένης βάσης κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης.

Στο κινεζικό πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης συμμετέχουν και ιδιώτες με επενδύσεις σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής και επίσπευση των προσπαθειών εξέλιξης της καινοτομίας στην αεροδιαστημική επιστήμη της χώρας.

Η Κίνα δεν είναι η μόνη ασιατική χώρα με σχέδια για το φεγγάρι. Σημειώνεται ότι η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας (Indian Space Research Organisation (ISRO) ) θα στείλει διαστημοσυσκευή στην επιφάνεια της Σελήνης τον Μάρτη του 2019. Οι Ινδοί, μαζί με την ιαπωνική υπηρεσία διαστήματος (JAXA) σχεδιάζουν επίσης αποστολή στο φεγγάρι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:57

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.