"Ο εντοπισμός του νάνου πλανήτη δίνει βάση στη θεωρία του Πλανήτη 9"

Η υπόθεση ότι υπάρχει ακόμη ένας πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι τον ονομάζουν Πλανήτη 9, κάποιοι του έχουν δώσει το όνομα υπερ-γαία, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για μια `σκοτεινή πλευρά` του πιθανολογούμενου αυτού πλανήτη, εκτιμώντας ότι η επίδραση του όταν πλησιάζει τη Γη συνδέεται με τις κατά καιρούς μαζικές εξαφανίσεις ειδών, όπως οι δεινόσαυροι, πριν εκατομμύρια χρόνια.

Το 2015 εντοπίστηκε ένας νάνος πλανήτης στα έσχατα του ηλιακού μας συστήματος, και τρία χρόνια μετά οι επιστήμονες γνωρίζουν περισσότερα για αυτόν.

Πώς όμως αυτός ο νάνος πλανήτης συνδέεται με την θεωρία του μυστήριου Πλανήτη 9;

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κλίση της τροχιάς του νάνου πλανήτη αλλά και άλλων που έχουν ανακαλυφθεί δύναται να έχει δημιουργηθεί από τη βαρύτητα ενός πολύ πιο ισχυρού αντικειμένου, κάτι που παραπέμπει στον ένατο πλανήτη.

Για το θέμα αυτό το ΚΥΠΕ συνομίλησε με τον αστροφυσικό Δρ. Στέλιο Τσαγγαρίδη.

Ο κ. Τσαγγαρίδης είπε ότι ο εντοπισμός του νάνου πλανήτη 2015 TG387 δίνει βάση στη θεωρία ότι στο ηλιακό μας σύστημα υπάρχει ακόμη ένας πλανήτης, που πιστεύεται ότι ολοκληρώνει μια τροχιά γύρω από τον ήλιο σε 20,000 γήινα έτη.

Πρόσθεσε ότι παρόλο που δεν έχει παρατηρηθεί πότε αυτός ο ένατος πλανήτης, "υπολογίζουμε να έχει μάζα περίπου 10 φορές αυτής της Γης, να είναι δηλαδή ένας 9ος πλανήτης που αντίθετα με τους 8 που γνωρίζουμε βρίσκεται εκτός του εσωτερικού ηλιακού συστήματος".

Ο Scott Sheppard, εκ των αστρονόμων που ανακάλυψαν τον νάνο πλανήτη 2015 TG387 δήλωσε ότι υπάρχουν 90% πιθανότητες πλέον ο ένατος πλανήτης να είναι υπαρκτός.

Κάποιοι ίσως να θυμούνται από το σχολείο ότι οι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα είναι εννέα. Αυτό δεν ισχύει πλέον. Ανατράπηκε το 2006 όταν ο Πλούτωνας, που θεωρείτο ο ένατος πλανήτης, υποβαθμίστηκε σε πλανήτη νάνο από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση. Ετσι, αυτό που επισήμως ισχύει σήμερα είναι ότι οι πλανήτες είναι οκτώ. Ο όγδοος και πιο μακρινός πλανήτης είναι άρα ο Ποσειδώνας. Αν και εφόσον εντοπιστεί ο πιθανολογούμενος Πλανήτης θα του δοθεί ο αριθμός 9.

Ενας νάνος "Καλικάντζαρος" που παραπέμπει στον μυστήριο Πλανήτη 9
------------------------------

Το 2015 ανακαλύφθηκε ο νάνος πλανήτης 2015 TG387 από τους αστρονόμους David J. Tholen, Scott Sheppard και Chad Trujillo, ο οποίος ίσως να παραπέμπει στον άγνωστο ένατο πλανήτη.

Ο κ. Τσαγγαρίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι στον νάνο πλανήτη δόθηκε το παρατσούκλι The Goblin (από εκεί προέρχονται τα αρχικά TG), που σημαίνει δαιμόνιο ή καλικάντζαρος, γιατί η αρχική ανακάλυψη έγινε στις 13 Οκτωβρίου 2015, κοντά στην αμερικάνικη γιορτή Halloween, η οποία γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου και θεωρείται ημέρα των πνευμάτων.

Ο νάνος αυτός πλανήτης έχει διάμετρο μόλις 300 χμ. και την πιο ελλειπτική τροχιά που ανακαλύφθηκε μέχρι σήμερα σε πλανήτη νάνο (εκκεντρικότητα = 0.94).

Αυτό σημαίνει ότι στο περιήλιο του (το πιο κοντινό του σημείο από τον Ήλιο) βρίσκεται σε απόσταση 10 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο, 65 περίπου φορές τη μέση απόσταση της Γης από το άστρο μας και διπλάσια από την απόσταση του νάνου πλανήτη Πλούτωνα.

Το πιο μακρινό σημείο της τροχιάς του βρίσκεται στο νέφος Ορτ στα 300 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα (2040 την μέση απόσταση της Γης από τον Ήλιο), όπου το φως του ήλιου χρειάζεται μήνες να φτάσει.

"Με αυτά τα δεδομένα, το έτος του διαρκεί κάπου 40 000 γήινα έτη και περνά το 99% της κίνησής του σε αποστάσεις όπου το φως που αντανακλά είναι τόσο αμυδρό, που είναι αόρατος. Το υπόλοιπο 1% που είναι ορατός, είναι η φάση της τροχιάς του που είναι στις πιο γρήγορες ταχύτητές του. Είμαστε τυχεροί, δηλαδή, που ήμασταν σε θέση να τον ανακαλύψουμε, αφού ήταν παρατηρήσιμος 2.5 χρόνια μόνο" είπε ο κ. Τσαγγαρίδης.


Η σημασία του «Καλικάντζαρου»
-------------------------------

Ο νάνος πλανήτης Goblin, ή Καλικάνζαρος, έχει την ελλειπτικότητα της τροχιάς του στην ίδια κατεύθυνση που την έχουν και οι νάνοι πλανήτες Sedna και 2012 VP113 – οι άλλοι δύο νάνοι πλανήτες σε μεγάλες αποστάσεις από το νέφος της Ζώνης του Κούιπερ, το οποίο αποτελεί το φυσικό όριο του εσωτερικού ηλιακού συστήματος, όπου κινούνται οι οκτώ γνωστοί μας πλανήτες.Την ίδια κλίση ελλειπτικότητας μοιράζονται και όλοι οι νάνοι πλανήτες που βρίσκονται εντός ή κοντά στο όριο της Ζώνης Κούιπερ.

"Η κλίση της τροχιάς των πλανητών αυτών δύναται να έχει δημιουργηθεί από τη βαρύτητα ενός πολύ πιο βαρετού αντικειμένου, το οποίο κινείται με όμοιο τρόπο, επίσης σε μεγάλες αποστάσεις πέρα από την Ζώνη Κούιπερ" είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Τσαγγαρίδης.

Πρόσθεσε ότι παρόλο που δεν έχει παρατηρηθεί πότε αυτό το σώμα, υπολογίζουμε να έχει μάζα περίπου 10 φορές αυτής της Γης, να είναι δηλαδή ένας ένατος πλανήτης που αντίθετα με τους οκτώ που γνωρίζουμε βρίσκεται εκτός του εσωτερικού ηλιακού συστήματος.

"Δηλαδή, ο εντοπισμός του «Καλικάντζαρου» δίνει βάση στη θεωρία ότι στο σύστημά μας υπάρχει και ένας ένατος πλανήτης, ο ούτω καλούμενος Πλανήτης 9, ο μικρότερος αέριος γίγαντας, ο οποίος έχει περίοδο περιφοράς κάπου 20,000 γήινα έτη και δεν έχει ποτέ -βρεθεί σε σημείο να μπορεί να - παρατηρηθεί", κατέληξε ο κ. Τσαγγαρίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:24

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
07:00
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Νίκος Δένδιας: Έχει δρομολογηθεί anti-drone θόλος στο Αιγαίο, όπως του Ισραήλ
21:50
Παγκύπρια 24ωρη απεργία του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων- Καταδικάζει η ΟΕΒ
21:27
Κοινή επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Κομισιόν στο Λίβανο στις 2 Μαϊου
20:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.