Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %19 %725 %2018 %18:%Μαρ

Η Κύπρος στην παρουσίαση του ΕΛΔΟ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η Κύπρος έδωσε το παρών της στην τελετή για την παρουσίαση του νεοσύστατου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.
 
Στην τελετή παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος Γιώργος Δανός, ο οποίος όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας Νίκο Παππά, για το έργο του κυπριακού Οργανισμού και τις πολλές επιτυχίες της Κύπρου στους διεθνείς διαγωνισμούς της ΝΑΣΑ. Ο κ. Δανός εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον νεοσύστατο ΕΛΔΟ λέγοντας ότι `Ελλάδα και Κύπρος είναι πάντα μαζί`.
 
Σημειώνεται ότι Πρόεδρος του νεοσύστατου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού είναι ο επιφανής επιστήμονας της ΝΑΣΑ Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος είναι και στέλεχος στο διεθνές συμβούλιο του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος.
 
Ο κ. Κριμιζής είναι ακαδημαϊκός, διαστημικός επιστήμονας με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία και με συμμετοχή σε σημαντικά διαστημικά προγράμματα των ΗΠΑ και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
 
Δανός και Κριμιζής είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τη συνεργασία του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος με τη ΝΑΣΑ για αποτροπή αστεροειδούς. Υπενθυμίζεται ότι ο κυπριακός Οργανισμός θα συμμετάσχει στην πρώτη αποστολή της ανθρωπότητας για διάσωση του πλανήτη από πιθανή απειλή αστεροειδούς. Ο Οργανισμός θα είναι υπεύθυνος για την κατασκευή ενός πολύ σημαντικού μέρους της πρώτης διεθνούς αποστολής για εκτροχιασμό αστεροειδή.
 
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Γιώργος Δανός, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, είπε ότι η εμπλοκή της Κύπρου αφορά συνεργασία του Οργανισμού με την ΝΑΣΑ και την Ιταλική Υπηρεσία Διαστήματος, δηλαδή είναι μια τριμερής συνεργασία (ΗΠΑ, Κύπρος, Ιταλία) στο πλαίσιο της ευρύτερης αποστολής, που σκοπεύει να δοκιμάσει τις δυνατότητες της ανθρωπότητας να εκτροχιάσει ένα αστεροειδή, ως μια πρώτη παγκόσμια προσπάθεια για διάσωση του πλανήτη από πιθανή καταστροφική πτώση ενός διαστημικού βράχου.   
 
Σημειώνεται ακόμη ότι στο πρώτο ΔΣ του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού μέλος του ΔΣ ορίσθηκε και ο Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς της HellasSat. 
 
Την εναρκτήρια ομιλία στην τελετή πραγματοποίησε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας Νίκος Παππάς, ενώ η παρουσίαση του νέου Οργανισμού έγινε από τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου, Βασίλη Μαγκλάρα.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ