Εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα νερού στην ατμόσφαιρα εξωπλανήτη

Νερό στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη, 700 έτη φωτός μακριά μας, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα των διαστημικών τηλεσκοπίων Hubble και Spitzer της ΝΑΣΑ, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εντόπισαν ίχνη νερού στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη με την ονομασία WASP-39b. Ο εξωπλανήτης αυτός έχει θερμοκρασία ημέρας 777 βαθμούς κελσίου και μάζα ίση με τον Κρόνο. Εκτιμάται ότι το νερό που βρέθηκε στον εξωπλανήτη αυτό είναι τρεις φορές περισσότερο από εκείνο που διαθέτει ο Κρόνος.
Αν και οι επιστήμονες υπέθεταν ότι θα εντόπιζαν νερό στον εξωπλανήτη αυτό, ωστόσο ήταν μεγάλη η έκπληξή τους όταν διαπίστωσαν πόσο νερό διαθέτει αυτός ο ‘ζεστός Κρόνος’   όπως ονομάστηκε.
Η μεγάλη ποσότητα νερού υποδηλώνει ότι ο πλανήτης εξελίχτηκε σε μεγάλη απόσταση από το άστρο του, όπου ‘βομβαρδίστηκε’ από πολύ παγωμένο υλικό.
Θεωρείται ότι ο WASP-39b πιθανότατα να είχε μια πολύ συναρπαστική εξελικτική ιστορία καθώς ‘μετανάστευσε’, κάνοντας ένα επικό ταξίδι στο πλανητικό του σύστημα και ίσως να απομάκρυνε και άλλα πλανητικά αντικείμενα στο διάβα του.
"Πρέπει να κοιτάξουμε εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος για να κατανοήσουμε το δικό μας’ είπε η επικεφαλής ερευνήτρια Hannah Wakeford από το Πανεπιστήμιο Exeter στη Βρετανία.
Οι εξωπλανήτες, πρόσθεσε, μας δείχνουν ότι ο σχηματισμός ενός πλανήτη είναι πιο περίπλοκος και πιο συγκεχυμένος από ό,τι νομίζαμε. «Και αυτό είναι φανταστικό» σημείωσε.
Ο εν λόγω εξωπλανήτης βρίσκεται στον αστερισμό της Παρθένου. Το άστρο του ομοιάζει με τον ήλιο μας. Η τροχιά του εξωπλανήτη γύρω από τον ήλιο του είναι κάθε τέσσερις ημέρες. 
Ολοι αναμένουν την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκόπιου νέας γενιάς James Webb Space Telescope που προγραμματίζεται για το 2019 προκειμένου να λάβουν περισσότερες πληροφορίες για τον πλανήτη αυτό αλλά και για όλους τους εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, ο αριθμός των οποίων αγγίζει τις 4,000 (επιβεβαιωμένοι, ενώ άλλες 5,000 είναι ανεπιβεβαίωτοι).
Σημειώνεται ότι το υπερσύγχρονο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb Space Telescope είναι εξοπλισμένο με συστήματα που θα μπορούν να εντοπίσουν βιοσημάδια στους εξωπλανήτες. Το νέο τηλεσκόπιο θα είναι κατά πολύ ισχυρότερο από το Hubble (θα βλέπει 100 φορές πιο μακριά), θα είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που θα λειτουργεί στο διάστημα και θα συλλέγει υπέρυθρη ακτινοβολία που είναι εξαιρετικής σημασίας για την κατανόηση του σύμπαντος.
Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές εβδομάδες ανακοινώθηκε ότι εξωπλανήτες του σχετικά κοντινού μας ηλιακού συστήματος Trappist-1, μπορεί να διαθέτουν ωκεανούς με νερό σε υγρή μορφή.  Το νερό θεωρείται μια από τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη εξωγήινης ζωής.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:10

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.