Νέο λογισμικό αναγνωρίζει πρόσωπα υπό κάλυψη

Ένα νέο λογισμικό, που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ της Μεγάλης Βρετανίας, ανοίγει νέες προοπτικές στον τομέα της αναγνώρισης προσώπων, αφού μπορεί να «δει» τους ανθρώπους ακόμα κι αν αυτοί έχουν κρυμμένα τα χαρακτηριστικά τους φορώντας καπέλο ή μαντήλι.

O Άμαρτζοτ Σινγκ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και οι συνεργάτες του, κατάφεραν να «εκπαιδεύσουν» έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης να εντοπίζει 14 βασικά σημεία του προσώπου, τα οποία είναι αυτά που ο ανθρώπινος εγκέφαλος δίνει μεγαλύτερη προσοχή όταν βλέπουμε το πρόσωπο κάποιου.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ψηφιακό περιοδικό New Scientist, οι ερευνητές έδωσαν στο λογισμικό 2.000 φωτογραφίες ανθρώπων που φορούσαν καπέλα, γυαλιά και ψεύτικα γένια, ώστε να εντοπιστούν τα 14 βασικά σημεία, ακόμα κι αν αυτά δεν ήταν εμφανή. Ο αλγόριθμος εξέτασε τις φωτογραφίες, με σκοπό να αντιστοιχήσει τα μεταμφιεσμένα πρόσωπα με τις εικόνες, στις οποίες οι ίδιοι άνθρωποι δεν είχαν κρύψει τα χαρακτηριστικά τους.
Το σύστημα αναγνώρισε με ακρίβεια το 77% των ανθρώπων που φορούσαν μαντήλι, το 69% αυτών που φορούσαν και καπέλο και μαντήλι και το 55% αυτών που φορούσαν γυαλιά και μαντήλι. Όπως εξηγεί ο Σινγκ, αυτά τα ποσοστά μπορεί να μη φαίνονται υψηλά, ωστόσο είναι ό,τι καλύτερο, μέχρι στιγμής, στην αναγνώριση μεταμφιεσμένων προσώπων. Το λογισμικό χρειάζεται να δει μόνο ένα μικρό κομμάτι των βασικών σημείων του προσώπου, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται γύρω από τα μάτια και το στόμα.
«Στην ουσία, το σύστημα είναι σε θέση να δει μέσα από τη μάσκα σας» δήλωσε στο New Scientist ο Σινγκ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «λειτουργεί πολύ καλά σε τέτοιου είδους μεταμφιέσεις, αφού επεξεργάζεται τα βασικά σημεία τού προσώπου». Ο ίδιος επιδιώκει να αναπτύξει περαιτέρω το σύστημα, ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει ακόμα κι ένα πρόσωπο που φορά μία άκαμπτη πλαστική μάσκα. Επίσης, ο αλγόριθμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό εγκληματιών, οι οποίοι προσπαθούν να αποκρύψουν την ταυτότητά τους, ώστε να διαφύγουν τη σύλληψη.
Ωστόσο, ο Σινγκ παραδέχεται ότι το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από αυταρχικές κυβερνήσεις για τον εντοπισμό διαδηλωτών και αντιφρονούντων. «Είναι κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων», δήλωσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:51

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.