Τρεις αστροναύτες επέστρεψαν στην γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Με ασφάλεια προσγειώθηκε τα χαράματα της Κυριακής στη στέππα του Καζακστάν, η ρωσική διαστημική κάψουλα «Σογιούζ» μεταφέροντας πίσω στη γη τους τρεις αστροναύτες που συμπλήρωσαν την αποστολή τους στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ). Πρόκειται για τον ποντιακής καταγωγής, Ρώσος Φιοντόρ Γιουρτσίχιν, την Αμερικανίδα  Γουίτσον και τον Αμερικανός Τζακ Φίσερ.

H 57χρονη Γουίτσον, η οποία παρέμεινε στον ΔΔΣ 288 μέρες (πάνω από εννέα μήνες), έχει συνολικά 665 μέρες στο διάστημα και κατέχει πλέον το ρεκόρ διαστημικής παραμονής μεταξύ των αμερικανών αστροναυτών (ανδρών και γυναικών), καθώς και το ρεκόρ μεταξύ των γυναικών αστροναυτών παγκοσμίως. Ήδη, της δόθηκε το προσωνύμιο «νίντζα του διαστήματος». Σπούδασε βιοχημικός, έγινε αστροναύτης το 1996 και, μεταξύ άλλων ρεκόρ, είναι η πρώτη γυναίκα που διοίκησε τον ΔΔΣ.

Μετά και την πέμπτη αποστολή του που μόλις ολοκληρώθηκε, ο βετεράνος Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος της ρωσικής υπηρεσίας Roscosmos συμπλήρωσε πλέον 673 μέρες στο διάστημα (έχοντας έτσι οκτώ περισσότερες από τη Γουίτσον) και είναι έβδομος στην παγκόσμια κατάταξη των αστροναυτών όλων των εποχών, με τη Γουίτσον στην όγδοη θέση. Στη Νο1 θέση βρίσκεται ο Ρώσος Γκενάντι Παντάλκα με 878 μέρες στο διάστημα. Ο νεοφώτιστος Τζακ Φίσερ, που έκανε το πρώτο διαστημικό ταξίδο του, έχει πια στο ενεργητικό του 136 μέρες στο διάστημα.

Λόγω των καταστροφών του τυφώνα «Χάρβεϊ» στις ΗΠΑ, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) δεν μπόρεσε να στείλει στο Καζακστάν αεροπλάνο από το Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον στο Χιούστον του Τέξας για να παραλάβει τους δύο αστροναύτες της. Γι' αυτό, προσφέρθηκε ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός (ESA) να μεταφέρει τους Γουίτσον και Φίσερ στην Κολωνία της Γερμανίας, από όπου τους παρέλαβε η NASA. Ο Γιουρτσίχιν μεταφέρθηκε στη Μόσχα.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:00

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.