Σε επικοινωνία Κύπρος με Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ο αστροναύτης Πάολο Νέσπολι, που μίλησε με σχολεία της Κύπρου τον περασμένο Σεπτέμβρη, εκτοξεύεται σήμερα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Προτού αναχωρήσει για το διάστημα, ο Ιταλός αστροναύτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) Γιώργο Δανό, ο οποίος του ευχήθηκε καλή επιτυχία ενώ μίλησαν και για συνέχιση της συνεργασίας με την Κύπρο από το διάστημα.



Ο αστροναύτης Πάολο Νέσπολι, εκτοξεύεται σήμερα στις 18:41 ώρα Κύπρου από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ για μια 6-μηνη αποστολή στο Διάστημα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Διαστημικό ηλεκτρονικό μήνυμα (email) Λευκωσίας προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, προτού αναχωρήσει για το διάστημα, ο Ιταλός αστροναύτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του CSEO Γιώργο Δανό, ο οποίος θα είναι ένας από τους λιγοστούς που θα έχουν ειδική απευθείας προσωπική επικοινωνία με τον αστροναύτη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο διάστημα.

Ένα πρώτο δοκιμαστικό ηλεκτρονικό μήνυμα στάλθηκε με επιτυχία από τη Λευκωσία προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, 400 χιλιόμετρα  από τη Γη, στο οποίο ο κ. Δανός ευχόταν μια επιτυχημένη αποστολή στον αστροναύτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Δανός είπε ότι η συνεργασία με τον κ. Νέσπολι, έναν τόσο επιφανή αστροναύτη, ιδίως κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο διάστημα, αποτελεί τιμή για τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος αλλά κυρίως για τη μικρή Κύπρο, η οποία μέσω του Οργανισμού κατάφερε μέσα στα μόλις τέσσερα χρόνια από την ίδρυσή του να επιτύχει πολλά και να εισέλθει δυναμικά στον τομέα έχοντας γίνει μέλος στους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς διαστήματος, με απώτερο στόχο να αναπτύξει τη διαστημική βιομηχανία και καινοτομία στην Κύπρο, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να επιτρέψει την επιστροφή ‘εγκεφάλων’ πίσω στην πατρίδα τους. 

Στόχος η απευθείας επικοινωνία μεταξύ του αστροναύτη και μαθητών από την Κύπρο αυτή τη φορά από το διάστημα

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Δανός ευχήθηκε όπως εντός των έξι μηνών που θα παραμείνει ο αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΕΣΑ) στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, να μπορέσει ο Οργανισμός να οργανώσει ξανά απευθείας επικοινωνία μεταξύ του αστροναύτη και μαθητών από σχολεία της Κύπρου, αυτή τη φορά όμως από το διάστημα. 

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη μαθητές από επτά αγγλόγλωσσα σχολεία της Κύπρου είχαν την μοναδική ευκαιρία να συνδεθούν ζωντανά με τον κ. Νέσπολι, ο οποίος ακόμη βρισκόταν στη Γη, σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο από τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος.

Οι μαθητές, με μεγάλο ενθουσιασμό, έθεσαν μέσω της σύνδεσης με Skype πολλές ερωτήσεις στον αστροναύτη, ο οποίος σημειώνεται ότι έχει λάβει μέρος σε αποστολή του Διαστημικού Λεωφορείου (Space Shuttle) το 2007 που διάρκεσε 15 ημέρες. Μεταξύ 2010-2011, ήταν σε δεύτερη αποστολή στο διάστημα, αυτή την φορά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για 159 ημέρες. Και ξανά για τρίτη φορά θα εκτοξευθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σήμερα Παρασκευή για μια 6μηνη αποστολή.

Ο κ. Νέσπολι, αφού συνεχάρη τα παιδιά για τις ερωτήσεις τους, εξέφρασε τη χαρά του που είχε την ευκαιρία να συνδεθεί με την Κύπρο και έδωσε λεπτομερείς απαντήσεις με κατανοητό τρόπο.

Είπε στους μαθητές ότι η Κύπρος αποτελεί μέρος της Ευρώπης και θα έχει τη δυνατότητα μέσω της ΕΣΑ να στείλει στο μέλλον αστροναύτες στον ΔΔΣ ή ακόμη και σε άλλες αποστολές όπως στον Άρη.

Η αποστολή Νέσπολι στον ΔΔΣ

Σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ, ο Ιταλός αστροναύτης, μαζί με άλλους δύο, τον αστροναύτη της ΝΑΣΑ Ράντι Μπρέσνικ και τον κοσμοναύτη της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος (ROSCOSMOS) Σεργκέι Ριαζανσκγι θα εκτοξευθούν εντός του ρωσικού διαστημοπλοίου Σογιούζ από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν σήμερα το απόγευμα.

Στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα τους υποδεχθούν οι τρεις αστροναύτες, δύο από τη ΝΑΣΑ και ένας από την ROSCOSMOS.

Τί είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Εκεί διεξάγονται πειράματα που προετοιμάζουν το έδαφος για τις μελλοντικές επανδρωμένες διαστημικές αποστολές της ανθρωπότητας σε αστεροειδείς, στο φεγγάρι αλλά κυρίως στον πλανήτη Άρη.

Ο ΔΔΣ βρίσκεται  σε απόσταση σχεδόν 400 χιλιομέτρων από τη Γη και κατοικείται μόνιμα από έξι αστροναύτες σε εναλλαγή εδώ και 15 χρόνια.

Ο διαστημικός σταθμός αποτελεί ένα ερευνητικό εργαστήριο μικρό-βαρύτητας και βιολογίας σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας. Οι αστροναύτες βρίσκονται εκεί προκειμένου να εκτελέσουν πειράματα σε διάφορους τομείς, όπως η βιολογία, η φυσική, η αστρονομία, η ιατρική, η μετεωρολογία. Εκεί, μελετώνται οι επιπτώσεις της έλλειψης βαρύτητας στην ανθρώπινη υγεία,  καλλιεργούνται λαχανικά, ενώ γίνονται σημαντικές μελέτες για την θεραπεία ασθενειών.

Όλα αυτά τα πειράματα, καθώς και ο έλεγχος των διαστημικών συστημάτων αποσκοπούν στην κατάκτηση του διαστήματος.

Ο ΔΔΣ είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, αφού τα φωτοβολταϊκά που διαθέτει αντανακλούν το ηλιακό φως. Έχει διαστάσεις 109 μέτρα x 51 x 20  και ταξιδεύει  με ταχύτητα που ξεπερνά τα 27.000 χιλιόμετρα την ώρα, κάνοντας σχεδόν 16 περιστροφές γύρω από τη Γη καθημερινά. Φυσικά η ταχύτητα αυτή δεν γίνεται αντιληπτή από τους αστροναύτες.

Ο σταθμός έχει δεχτεί σχεδόν 200 αστροναύτες από πολλές χώρες και ήταν ο προορισμός των πρώτων τουριστών του διαστήματος.

Θεωρείται η πιο δαπανηρή ανθρώπινη κατασκευή με κόστος 120 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος

Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) προωθεί την επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη του τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος. Έχει ως αποστολή να προάγει την επιστημονική γνώση, και να δημιουργήσει την επομένη γενιά επιστημόνων της Κύπρου, που θα πάρουν μπροστά τον τομέα του διαστήματος και κατά συνέπεια την ανάπτυξη της υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας και τη συνεργασία με άλλα έθνη σε επιστημονικά προγράμματα και διαστημικές αποστολές.

Είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός με βάση την Κύπρο που ιδρύθηκε και στελεχώνεται από διεθνείς προσωπικότητες από τη παγκόσμια διαστημική βιομηχανία και ακαδημαϊκό χώρο. Ακολουθείται από 19500 άτομα, με άρθρα του να φτάνουν σε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο.

Σε πολλά σχολεία λειτουργεί το «CSEO Space Club». Έχει 450 και πλέον εγγεγραμμένους ερευνητές και εθελοντές, 26 εταιρικά μέλη, και ισχυρό παγκόσμιο δίκτυο, με τους πρωτοπόρους της διεθνούς διαστημικής κοινότητας.

Σημειώνεται ότι μέσα σε λίγα μόνο χρόνια τρεις κυπριακές ομάδες που αναδείχθηκαν από τοπικούς διαγωνισμούς της ΝΑΣΑ που διοργάνωσε ο Οργανισμός, έλαβαν παγκόσμια βραβεία από τη ΝΑΣΑ (δύο εκ των οποίων το πρώτο παγκόσμιο βραβείο).
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:48

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.