Ο διαστημικός διαγωνισμός της ΝΑΣΑ επιστρέφει στην Κύπρο

Ο απόλυτος διαστημικός διαγωνισμός της ΝΑΣΑ επιστρέφει αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κύπρο, μετά τις τεράστιες επιτυχίες που εξασφάλισε η Κύπρος τα τελευταία χρόνια. «Ξαναφέρνουμε το διαγωνισμό NASA Space Apps στην Κύπρο και προωθούμε την καινοτομία στον τομέα του διαστήματος στη χώρα μας,” δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, Γιώργος Δανός.

Πρόσθεσε ότι οι νικήτριες ομάδες που θα προκύψουν μετά από απόφαση κριτικής επιτροπής, θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στο διεθνή διαγωνισμό NASA International Space Apps Challenge.
Ο κ. Δανός ανέφερε ότι φέτος, ο CSEO έχει ετοιμάσει βραβεία για να υποστηρίξει τις πιο πολλά υποσχόμενες ομάδες, δίνοντας μέλλον στα έργα τους και τονώνοντας έτσι τον τομέα της καινοτομίας διαστημικών εφαρμογών της Κύπρου.
Τη διοργάνωση του διαγωνισμού έχουν αναλάβει ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος και φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου με την πλήρη στήριξη του πανεπιστημίου.
Το Space Apps Challenge είναι ένα διήμερο διαγωνισμού που διεξάγεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 200 πόλεις παγκοσμίως και έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη υπηρεσιών και τεχνολογιών που σχετίζονται τόσο με την εξερεύνηση του διαστήματος αλλά και την χρήση ήδη υφιστάμενων τεχνολογιών, υπηρεσιών και δεδομένων από δορυφορικά συστήματα. Η απεικόνιση δεδομένων, η χρήση ρομποτικής, ο σχεδιασμός αντικειμένων ή ακόμη και η επινόηση μιας έξυπνης ιδέας είναι μερικοί από αυτούς.
Το Space-Apps Challenge Limassol στοχεύει σε ένα αριθμό συμμετεχόντων που θα ξεπεράσει τα 200 άτομα.
Οι νικήτριες ομάδες που θα προκύψουν από το Space Apps Challenge Limassol 2017 μετά από απόφαση της κριτικής επιτροπής θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στο International Space Apps Challenge.
Η επίσημη τελετή των εγκαινίων, την οποία είναι προγραμματισμένο να χαιρετίσουν ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος Γιώργος Δανός, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης μέσω εκπροσώπου του, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ο Παναγιώτης Ελευθερίου, Επιθεωρητής Φυσικής, ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Ανδρέας Αναγιωτός, και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αστροναυτικής Εταιρίας Πάνος Σολωμονίδης, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.
Στη συνέχεια, θα αρχίσει ο διαγωνισμός με τις ομάδες να αναπτύσσουν εφαρμογές και τεχνολογίες με την καθοδήγηση ειδικών. Την Κυριακή ο διαγωνισμός θα συνεχιστεί και το απόγευμα οι ομάδες θα παρουσιάσουν στους κριτές το έργο τους. Θα ακολουθήσει ψήφος από το κοινό και στις 7 το απόγευμα η κριτική επιτροπή θα ανακοινώσει τους νικητές.
Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τον Πρόεδρο του CSEO Γιώργο Δανό, τον Καθηγητή Ανδρέα Ευσταθίου, Αντιπρύτανη Έρευνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Καθηγητή Θετικών Επιστημών και Μαθηματικών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, τον Λέκτορα Χριστόδουλο Δανέζη από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΤΕΠΑΚ και τον Χριστόδουλο Πρωτοπαπά της Hellas Sat.
Σημειώνεται ότι το 2015, η κυπριακή ομάδα ArachnoBeeA ξεκινώντας από το Space Apps στη Λεμεσό, συνέχισε διεθνώς και κέρδισε το πρώτο βραβείο παγκοσμίως για το «Best Mission Concept». Τους νικητές κάλεσε η NASA στο Διαστημικό Κέντρο Κέννεντυ στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ για να παρακολουθήσουν εκτόξευση πυραύλου προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Πέρυσι, η ομάδα που κατέκτησε την πρώτη θέση στην Κύπρο, ήταν μια ομάδα μαθητών από διάφορα λύκεια της Λεμεσού, που έφτιαξαν μαζί μια ομάδα με όνομα HOPs, και σχεδίασαν ένα καινοτόμο Jet Pack για αστροναύτες στον Άρη.
Επιπλέον, η νικήτρια ομάδα του Space Apps Limassol 2013 “MarsSense”, κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση παγκόσμια στην κατηγορία People`s Choice Award.
Το διήμερο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:48

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.