JWT: Υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο αλλάζει τα διαστημικά δεδομένα

Το υπερσύγχρονο, νέας γενιάς διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb Telescope, που θα είναι το ισχυρότερο τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ, αναμένεται να εκτοξευθεί το 2018 και να τεθεί σε τροχιά σε απόσταση 1,5 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη. Θα ταξιδέψει έξι μήνες προκειμένου να φθάσει σε αυτή την απόσταση. Σημειώνεται ότι η απόσταση της Γης από τον Ηλιο είναι σχεδόν 150 εκατ. χιλιόμετρα.

 
Η κύρια αποστολή του θα είναι  να ψάξει το φως από τα πρώτα αστέρια και τους γαλαξίες που σχηματίστηκαν στο σύμπαν μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, να μελετήσει το σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιών, να κατανοήσει το σχηματισμό των άστρων και των πλανητικών συστημάτων και να μελετήσει πλανητικά συστήματα καθώς και να ψάξει για πιθανά `βιοσημάδια` στους εξωπλανήτες δηλαδή θα αναζητήσει εξωγήινη ζωή.
 
Φυσικά ένα από τα ερωτήματα είναι το πόσο μακριά θα μπορεί να βλέπει. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το σύμπαν έχει μια ηλικία 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, το νέο αυτό τηλεσκόπιο θα μπορεί να μελετήσει το σύμπαν όπως αυτό ήταν 100 με 250 εκατομμύρια χρόνια μετά την Μεγάλη Εκρηξη.
 
Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι θα ανιχνεύει την υπέρυθρη ακτινοβολία και θα είναι σε θέση να βλέπει σε αυτό το μήκος κύματος, σε αντίθεση με το τηλεσκόπιο Hubble.
 
Η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του σύμπαντος.
 
Θεωρείται σίγουρο ότι το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο θα ανοίξει νέες διαστάσεις καινούργιων ανακαλύψεων σε κόσμους μακρινούς που θα μας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο.
 
Αυτή τη στιγμή, οι επιστήμονες και οι μηχανικοί συναρμολογούν το τηλεσκόπιο, το οποίο θα ζυγίζει 6.4 τόνους.
 
Σήμερα, για πρώτη φορά, παρουσιάστηκε το δίκτυο με τα κάτοπτρα που θα βρίσκονται στο κέντρο του τηλεσκοπίου, που θα μπορεί να βλέπει στο σύμπαν 100 φορές πιο μακριά από το γνωστό τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο αναμένεται να αποσυρθεί.
 
Το τηλεσκόπιο ετοιμάζεται από τις διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Καναδά, και θα έχει μέγεθος όπως ένα γήπεδο τένις.
 
Το τηλεσκόπιο πήρε το όνομά του από τον πρώην διευθυντή της ΝΑΣΑ James E. Webb (διετέλεσε διευθυντής μεταξύ 1961-1968) που συνέδεσε την καριέρα του με το πρόγραμμα Απόλλων.
 
Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι πλανήτες που υπάρχουν στο δικό μας Γαλαξία και έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τη Γη και άρα είναι πιθανοί κατοικήσιμοι πλανήτες ανέρχονται σε 40 δισεκατομμύρια, με τις στατιστικές πιθανότητες για ύπαρξης κάποιας μορφής ζωής σε αυτούς τους πλανήτες να αυξάνονται.
 
Το τηλεσκόπιο Κέπλερ, το οποίο φωτογράφησε μέχρι στιγμής 150,000 από τα 300 δισεκατομμύρια άστρα που βρίσκονται στο Γαλαξία μας, προσέφερε πολύτιμες πληροφορίες, οι οποίες επέτρεψαν στους επιστήμονες να προβούν σε εκτιμήσεις. Υπολόγισαν ότι πλανήτες όπως η Γη πρέπει να περιστρέφονται γύρω από το 22% των άστρων στον Γαλαξία μας που ομοιάζουν με τον δικό μας Ήλιο.
 
Σύμφωνα με στοιχεία από τη ΝΑΣΑ, το Κέπλερ έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής την ύπαρξη 1.040 εξωπλανητών.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:00

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
05:59
ΟΗΕ: Ομάδα ειρηνευτών δέχθηκε πυρά στην περιοχή κατασκευής της προβλήτας
05:52
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κατασκευή προβλήτας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
05:48
Για σχέδιο εξόντωσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία
05:42
Ο Γενικός Εισαγγελέας καταθέτει σήμερα αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
05:32
25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.