Κινεζική μελέτη: Όσοι φοράνε γυαλιά έχουν μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσουν από Covid-19

Το ποσοστό των ασθενών με Covid-19 που φοράνε γυαλιά καθημερινά, είναι πολύ μικρότερο από το ποσοστό των διοπτροφόρων στο γενικό πληθυσμό, πράγμα που πιθανώς υποδηλώνει ότι για κάποιο λόγο όσοι φοράνε γυαλιά, κινδυνεύουν λιγότερο να αρρωστήσουν από το κορονοϊό. Αυτό είναι το μάλλον απρόσμενο συμπέρασμα μιας νέας μικρής μελέτης Κινέζων επιστημόνων.

   Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό οφθαλμολογίας "JAMA Ophthalmology", ανέλυσαν στοιχεία για 276 ασθενείς με Covid-19 και με μέση ηλικία 51 ετών ενός νοσοκομείου της επαρχίας Χουμπέι. Βρήκαν ότι μόνο το 6% των ασθενών φορούσαν γυαλιά μυωπίας (όχι φακούς επαφής), ενώ το ποσοστό των ατόμων με μυωπία στην επαρχία έφθανε το 31,5% σε παλαιότερη έρευνα (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι μύωπες είναι τουλάχιστον 27% διεθνώς).

   Για «προκλητική μελέτη που εγείρει την πιθανότητα ότι η προστασία των ματιών στο γενικό πληθυσμό μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία έναντι της Covid-19», έκανε λόγο η αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας Λίζα Μαραγκάκη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

   Πρόσθεσε όμως ότι είναι πολύ πρόωρο να γίνει σύσταση σε όλους να φοράνε γυαλιά ή πλαστικές προσωπίδες που προστατεύουν τα μάτια, καθώς η κινεζική μελέτη έγινε σε μικρό δείγμα ασθενών ενός μόνο νοσοκομείου και βρήκε μόνο μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Συνεπώς, όπως είπε, το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθεί κατά πόσο όσοι φοράνε γυαλιά ή προσωπίδες ιδίως σε δημόσιους χώρους, κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορονοϊό.

   Έως τώρα οι συστάσεις των υγειονομικών αρχών σε όλο τον κόσμο εστιάζουν στο τρίπτυχο: μάσκες-τήρηση αποστάσεων-πλύσιμο χεριών. Το άγγιγμα των ματιών με μολυσμένα χέρια πιθανώς επιτρέπει στον ιό να διεισδύσει στο σώμα, καθώς τα μάτια διαθέτουν κυτταρικούς υποδοχείς που επιτρέπουν στο νέο κορονοϊό να προσδεθεί σε αυτούς.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:46

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.