Έρευνα:Οι έγκυες μπορεί να μεταδώσουν τον κορονοϊό στο μωρό τους

Οι έγκυες που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια Covid-19 μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στο βρέφος κατά τη γέννησή του, σύμφωνα με «ισχυρές αποδείξεις» που ανακοινώθηκαν σήμερα από ερευνητές και μπορεί να οδηγήσουν σε ανατροπή των μέτρων προστασίας για τις γυναίκες που εγκυμονούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μολονότι έχουν εντοπιστεί μόνο μεμονωμένα κρούσματα μεταξύ νεογέννητων μωρών, τα συμπεράσματα της μελέτης δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο παιδί.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 31 έγκυες που νοσηλεύονταν με Covid-19 και εντόπισαν τον ιό στον πλακούντα, στον ομφάλιο λώρο, στον κόλπο μιας γυναίκας αλλά και το μητρικό γάλα. Εντόπισαν επίσης αντισώματα της Covid-19 στον ομφάλιο λώρο, σε πολλές γυναίκες, καθώς και σε δείγματα του γάλακτος.

Ο Κλαούντιο Φενιτσία, του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, ο βασικός συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι είναι μια πιθανή ενδομήτρια μετάδοση του ιού. «Δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε όλον τον κόσμο, ο αριθμός των γυναικών που μπορεί να πληγούν θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλός», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Να σημειωθεί πάντως ότι κανένα από τα μωρά που γεννήθηκαν κατά την περίοδο που ήταν σε εξέλιξη η μελέτη δεν βρέθηκε θετικό στον ιό SARS-CoV-2. «Μολονότι είναι δυνατή η μετάδοση εντός της μήτρας, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε πραγματικά τον κίνδυνο και τις πιθανές συνέπειες», πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε τις μητέρες που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό να συνεχίσουν να θηλάζουν το μωρό τους.

Οι γυναίκες που μετείχαν στη μελέτη βρίσκονταν όλες στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Είναι σε εξέλιξη και άλλες έρευνες, σε γυναίκες που βρίσκονται στα αρχικά στάδια, είπε ο Φενίτσια.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:08

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.